viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
zamorano juusto
Juustot

Kuvioistaan tunnettu zamorano – 2 x juomasuositus

10.11.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Zamorano-juusto on manchegon pikkuserkku ja tärkeä osa espanjalaista tapasvalikoimaa. Zamorano on niin vanha juusto, ettei tiedetä, milloin sillä on herkuteltu ensimmäisen kerran. Luoteis-Espanjaan levittäytyvässä Kastilia ja Leónin maakunnassa on kuitenkin laidunnettu lampaita jopa 4000 vuotta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kivenheiton päässä Portugalin rajasta sijaitseva espanjalainen Zamoran kaupunki on antanut nimensä zamorano-juustolle. Zamoranolla ja paremmin tunnetulla manchegolla on paljon yhteistä. Molemmat valmistetaan lampaanmaidosta, niiden ulkonäkö muistuttaa erehdyttävästi toisiaan ja niitä nautitaan Espanjassa tapaksina.

Nykyään zamorano valmistetaan Castellana- ja Churra-rotuisten lampaiden maidosta. Juuston tunnusomainen piirre on sahalaitaa muistuttava rosoinen pinta. Kyse on perinteestä, sillä ennen juustomassan puristukseen käytettiin esparto-heinästä punottuja vöitä, joilla heraa puristettiin pois keitetystä juustomassasta. Vyöt jätettiin juustojen ympärille kellaroinnin ajaksi ja pinta sai omaleimaisen ulkonäön. Nykyaika on ajanut esparto-vöiden ohi, moderneissa juustoloissa massa puristetaan helposti puhdistettaviin muovimuotteihin, joiden pintakuviointi muistuttaa vanhoista perinteistä.

Espanjan vähemmän tunnetun lampaanmaitojuuston tunnistaa myös kiiltävästä pinnasta. Salaisuus on vihertävä oliiviöljy, jota hierotaan zamorano-juuston pintaan noin puoli vuotta kestävän kypsytyksen aikana. Zamorano on mieto juusto, jonka maku on aavistuksen makea, miellyttävän pähkinäinen ja leikittelevän suolainen. Tapaslautasella se maistuu esimerkiksi appelsiini- tai kumkvattihillokkeen kanssa.

2 x juomasuositus Zamorano-juustolle

Del Dugue Amontillado

Tilausvalikoima 919581, 29,99 € (0,375 l)

Del Dugue Amontillado

Amontillado-sherryn meripihkan värinen olemus hivelee silmää. Jopa 30 vuotta tammitynnyreissä kypsyneen sherryn tuoksu on rikas sekoitus kuivattuja viikunoita, taateleita, kahvia, suklaata ja hienostunutta pähkinäisyyttä. Usein sherry mielletään makeaksi viiniksi, mutta tämä sherry on maultaan kuiva. Pähkinäinen maku säilyy suussa yllättävän pitkään.

Leo Martin Selección Mencía 2016

Alko 460697, 13,99 €

Leo Martin Selección Mencía

Bierzon viinialueella Mencíaa kuvaillaan usein Iberian Pinot Noiriksi. Mencía-viinit eivät tee vaikutusta tummanpunaisella värillään tai muhkeudellaan, mutta ovat monipuolisia, keveitä tai keskitäyteläisiä ruokaviinejä. Tämän viinin tuoksussa on kypsää luumua, paahteisuutta ja mausteisuutta. Keskitäyteläinen ja miellyttävän hapokas maku tekee siitä erinomaisen kumppanin miedoille lampaanmaitojuustoille.

Lue lisää

Yhdistä syksyyn: 3 x kova juusto + viini

06.10.2022 Anna-Kaisa Karppinen

Täydellinen mämmiviini

29.03.2021 Elisa Johansson + Viinisuositus Antti Rinta-Huumo + Kuva Sami Repo

Emmental ja 3 x juomasuositus

25.05.2020 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä