Kaupallinen yhteistyö

Bodega Garzón – Etelä-Amerikan moderni klassikko

Kaupallinen yhteistyö

22.11.2021 Viinilehden toimitus

Uruguaylainen viinitalo Bodega Garzón tunnetaan luonteikkaista viineistään ja panostuksesta ekologisesti kestävään viinituotantoon.

Uruguay ei välttämättä ole ensimmäisenä mielessä, kun puhutaan eteläamerikkalaisista viinimaista – maa kun tunnetaan lähinnä jalkapallosta, kiusallisen pitkästä kansallislaulusta ja maailmanluokan grilliruoasta. Lehmiä vehreiden tasankojen maassa onkin kolme kertaa enemmän kuin ihmisiä. Uruguay on kuitenkin vuosituhannen taitteen jälkeen noussut kuuraketin lailla yhdeksi eteläisen pallonpuoliskon kiinnostavimmista viinimaista. Uruguaylaisen viinituotannon laatuvallankumouksen taustalla on monta tekijää, mutta yksi nimi nousee ylitse muiden: Bodega Garzón.

Bodega Garzón

Palkittu tila

Uruguayn itärannikon tuntumassa Maldonadon alueella sijaitseva Bodega Garzón on onnistunut nostamaan Uruguayn viinimaailman parrasvaloihin. Garzón on maailman ensimmäinen viinitila, joka on kokonaisuudessaan LEED Silver -sertifioitu (Leadership in Energy & Environmental Design).

Viinitilan ympäristön biodiversiteetin vaaliminen on yksi Garzónin perusarvoista. Bodega Garzónin uudet tilat valmistuivat 2018 ja saman vuonna Garzón voitti yhdysvaltalaisen Wine Enthusiast-viinijulkaisun arvostetun New World Winery of the Year -palkinnon. Keskeltä kumpuilevia viinitarhoja nousee hillityn tyylikäs ja moderni viinikeidas, jossa vanhan viinimaailman laatukeskeisyys kohtaa modernin tuotantoteknologian kansainvälisen viinitekijägurun Alberto Antoninin johdolla.

Bodega Garzón

Atlantin valtameren vaikutus

Laatuviinien valmistus Uruguayssa ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Jokaisen viinin eteen on tehty valtava määrä työtä niin viinitarhoilla kuin kellarissakin. Uruguay on Etelä-Amerikan ainoa viinimaa, jonka viinitarhoilla tuntuu vahvasti Atlantin valtameren vaikutus. Vuosikertojen vaihtelu onkin Uruguayssa huomattavasti suurempi verrattuna esimerkiksi Chileen tai Argentiinan Mendozaan. Vain 18 kilometrin päässä arvaamattomasta Atlantista sijaitseva Bodega Garzón harjoittaa haasteista huolimatta luomuviininviljelymenetelmiä, jotka auttavat viinejä paremmin heijastamaan kasvupaikkaansa. Vuosikertavaihtelun takia Uruguayta pidetäänkin tyylillisesti lähempänä eurooppalaisia viinimaita.

Bodega Garzónin viiniköynnösten juuret kiemurtelevat mineraalirikkaassa ja poikkeuksellisen vanhassa graniittimaaperässä, joka on muodostunut 2 500 miljoonaa vuotta sitten. Viinialueen ilmaston ja maaperän ainutlaatuinen yhdistelmä on yksi menestyksen syy Garzónin kansainvälisesti palkittujen viinien takana.

Bodega Garzón

Upeat viinit

Uruguay ja myös Bodega Garzón tunnetaan erityisesti punaisesta Tannat-rypälelajikkeesta, joka saapui Uruguayn tasangoille 1800-luvun lopulla. Alun perin Lounais-Ranskasta kotoisin oleva Tannat tuottaa nimelleen uskollisena rouhean tanniinista punaviiniä, mutta Uruguayn versio on usein eurooppalaista kaimaansa tasapainoisempi ja helpommin lähestyttävä.

Vivahteikas Garzón Tannat Reserva on tyylikkään tanniininen, täyteläinen ja aavistuksen mausteinen punaviini, joka loistaa hintaluokassaan. Siistiin lahjapakkaukseen pakattu Garzón Tannat Reserva on erinomainen lahja seikkailunhaluiselle viininystävälle. Bodega Garzónin omaleimaisen maaperän eloisuus näkyy erityisen hyvin Garzón Albariño Reserva -valkoviinissä, jonka sähköisen hapokas ja raikkaan hedelmäinen puraisu huutaa vierelleen kalapöydän herkkuja. Balasto-maaperän mukaan nimetty Garzón Balasto on uruguaylainen viini-ikoni, joka painii usein parhaan eteläamerikkalaisen punaviinin tittelistä. Runsasrakenteinen Balasto on poikkeuksellisen herkullinen laatuviini, jonka monivivahteinen makuprofiili ja lempeän täyteläinen suutuntuma jättää jälkeensä vahvan muistijäljen, joka vie suoraan Bodega Garzónin vehreille viinitarhoille.

Bodega Garzón

Lue lisää

Riistanrakastajan rouhea yhdistelmä: hirvipata ja tyylikäs, tuhti tannat

Kaupallinen yhteistyö

22.11.2021 Viinilehden toimitus