viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Omenakuohuviini
Drinkit

Omenakuohuviiniä Suomesta? Oi kyllä!

11.10.2021 Elisa Ojala + Kuvat Robert Seger

Omenatarhalla Rymättylässä kasvaa vaatimattoman näköisiä talviomenoita. Älä anna ulkonäön hämätä, niistä syntyy samppanjamenetelmällä kotimaista omenakuohuviiniä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Täällä niitä on: pieniä, tiiviitä ja vähän rupisia omenoita. Täydellisiä omenoita viininvalmistukseen. Seisomme kahdeksan hehtaarin omenatarhalla Naantalin Rymättylässä Turun saaristossa. Ympärillä on vanhoja, elämää nähneitä omenapuita, joiden omenat odottavat syyskuun alussa vielä poimintaa, puristusta mehuksi ja valmistusta siideriksi, kuohu- tai jääviiniksi Brinkhalls Sparkling -viininvalmistamossa.

Omenakuohuviini

”Käytämme vain talviomenalajikkeita, niissä on enemmän sokereita, aromia ja happoja. Kesäomenapuut on revitty nyt tarhalta pois, niillä emme tee viininvalmistuksessa mitään”, kertoo puutarhuri Susanna Lehtiranta vahvalla Turun murteella.

Omenapuut on leikattu ja muokattu mataliksi, jotta käsin kerääminen olisi helpompaa.

”2000-luvun alussa omenat kerättiin korkeista puista traktorin katolla seisten. Mutta silloin omenat menivätkin rekkakyydeillä Marlin tehtaille omenamehun raaka-aineeksi”, Susanna kertoo.

Omenat poimitaan tavallisesti syys-lokakuun aikana ja keruuvaihe jatkuu niin kauan kuin omenoita riittää, yleensä noin kuukauden.

”Sitten, kun niitä kerätään, niin kerätään aamusta iltaan. Poiminnassa minulla on apuna yksi tai kaksi henkilöä tarpeen mukaan. Yksi vuosi tuli talvi niin kauhian äkkiä, että keräsimme lumisateessa pakkasessa omenoita”, Susanna muistelee ja pahoittelee samalla näkymää omenatarhalla.

Omenakuohuviini

Minun ja kuvaajan mielestä omenapuurivistöjen välissä sohottava pitkä heinikko on kaunis ja sympaattinen lisä idylliseen tarhanäkymään, mutta puutarhuri on eri mieltä.

”Olisi pitänyt siimaleikkurilla leikata nämä kaikki omenapuiden aluset. Kiireinen kesä myymälässä näkyy omenatarhalla, mutta kranttu Åkero-omenalajike näköjään tykkää tästä.”

Brinkhalls Sparklingin myymälä ja viininvalmistamo sijaitsivat aikaisemmin muutaman kilometrin päässä vierailemiltamme omenatarhoilta meren rannalla, entisessä sillitehtaassa. Tänä keväänä Brinkhalls Sparkling kasvoi ja yhdistyi yrityskaupoilla Kuura Ciderin kanssa. Uusi tila omenaviinin ja -siiderin valmistamiseen löytyi Salon Halikosta moottoritien varrelta suositun Design Hill -pysähdyspaikan alakerrasta.

”Halikkoonkin meille on rakenteilla oma omenatarha. Se tehdään yhteistyössä maaseutuopisto Tuorlan kanssa. Mutta sijainti Halikossa on myös hyvä, tuommepa omenamehumme sitten Rymättylästä tai Kuuran entisiltä mailta Fiskarsista”, sanoo Brinkhalls Sparklingin toimitusjohtaja Jaakko Saivosalmi.

Alun perin ajatus omenaviiniä valmistavasta yrityksestä oli ranskalaissyntyisen Jean-Marc Heringin. Hän valmisti Naantalin vanhassa kaupungissa naapurinsa Juhani Salovaaran kanssa omenaviiniä pihan omenoista omaan käyttöönsä. He pohtivat, miksei Suomessa tehdä kunnollista omenakuohuviiniä.

Omenakuohuviini

”Brinkhalls Sparkling perustettiin nopeasti vuonna 2016 ja hetkessä se oli jo listattuna Suomen mielenkiintoisimpien start up -yrityksen joukkoon”, Jaakko kertoo.

Ensimmäiset samppanjamenetelmällä valmistetut omenaviinit tulivat myyntiin vuonna 2017, ja ne oli valmistettu vuoden 2016 sadosta. Tuotteita oli aluksi kaksi: brut omenakuohuviini ja omenajääviini.

”Alusta asti oli selvää, että kuohuvaa omenaviiniä tehdään samppanja-, eli kahden käymisen, menetelmällä. Ensimmäinen käyminen tapahtuu terästankeissa, toinen pulloissa ja käsityötä on paljon”, Jaakko kertoo ja jatkaa:

”Kuohuviinimme valmistus kestää vähintään 15 kuukautta ja varastoon sitoutuu aika määrä pääomaa ja tuotteita. Siksi myös nopeampi kiertoiset tuotteet olivat tarpeen. Matala-alkoholiset juomat ovat nyt suosiossa, joten kesällä 2020 tuli myyntiin ensimmäiset siiderimme. Turun seudulla kun ollaan, tuli siidereiden nimiksi Matti ja Teppo. Ajatus lähti vähän naureskellen liikkeelle, mutta kun soitimme veljeksille ja heillä oli koronan takia keikat peruttu, niin ymmärrystä riitti. He antoivat siunauksensa nimiajatukselle ja Teppo tuli ensimmäisenä päivänä jopa mukaan pullottamaan siideriä.”

Tänä vuonna siiderin valmistus muuttui entistä ammattimaisemmaksi, kun Kuura Ciderin porukan osaaminen liittyi uuteen Brinkhalls Sparklingiin Halikossa. Tuotteista vastaa nykyään viinintekijä Petri Halmetoja.

”Hän on siiderin valmistuksen pioneereja Suomessa ja myös Kuura Ciderin perustaja. Nyt meillä on kasassa huippuosaajien jengi”, Jaakko iloitsee.

Tulevaisuudessa Brinkhalls Sparkling saattaa kehittää myös erilaisia alkoholittomia omenajuomia, mutta sitä ennen jännitetään, millainen on syksyn 2021 omenasato.

”Toivomme paljon rupisia, pieniä, tiiviitä omenoita, joiden mehu on täynnä makua.”

Omenakuohuviini

Tiesitkö?

  • Brinkhalls Sparkling on vuonna 2016 perustettu omenaviinitila. Yhdistyi vuonna 2021 Kuura Ciderin kanssa. Päätuotteet ovat omenakuohuviini, jääviini ja siiderit.
  • Viini- ja siiderivalmistamo sekä tehtaanmyymälä sijaitsevat Salon Halikossa Design Hillin tiloissa, jossa on myös muita kulinaristeja kiinnostavia myymälöitä ja kahvila.
  • Nimi tulee Turussa sijaitsevasta Brinkhallin kartanosta, jonka pihapiirissä sijaitsee yksi Suomen ensimmäisistä omenatarhoista.
  • Brinkhallin kartanoa ylläpitävä Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö ja Brinkhalls Sparkling tekevät yhteistyötä. Brinkhalls Sparkling saa käyttää nimeä ja tukee säätiötä vuosittain.

Lue lisää Brinkhalls Sparklingista

Pirteä omenasangria

Omenasangria

1 plo Eeva C -jääviiniä (Brinkhalls Sparkling)
5 dl kuohuviiniä
5 dl omenamehua
2–3 omenaa viipaloituina ja pakastettuina

1.Laita juomat jääkaappiin viilenemään hyvissä ajoin, 2–3 tuntia ennen tarjoilua.
2. Kaada jääviini kannuun, lisää joukkoon kuohuviiniä sekä omenamehu.
3. Asettele jäiset omenaviipaleet juomalaseihin ja lisää loput viipaleet ”jääpaloiksi” kannuun. Tarjoile viileä juoma laseista puutarhajuhlissa, illanistujaisissa tai vaikka syksyn rapujuhlien seurustelujuomana.

Vinkki: Kokeile Eeva C -jääviiniä hyvän suklaakakun tai sitruuna-lakritsijäätelön kanssa!

Lue lisää

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Kupliva kevät – pruuvissa neljä persoonallista pét natia

04.03.2024 Aino Tuomikoski

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä