viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Helsingin viinibaarit
Ravintolat

Lasillinen, kiitos! Nämä viinibaarit sykähdyttävät

21.10.2021 Viinilehden toimitus + Kuvat viinibaarit

Helsinkiin on auennut tänä vuonna useampia tunnelmallisia viinibaareja. Kävimme kierroksella ja ihastuimme.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Juustoja ja viiniä

Tunnelmallisella Museokadulla Helsingin Töölössä sijaitseva viinibaari ja juustokauppa Rolling Cheese on kuin missä tahansa Euroopan suurkaupungissa. Kesäkuun alussa auennut pieni putiikki palvelee kiinnostavalla valikoimalla erilaisia pientuottajien juustoja, deli-herkkuja ja naturalviinejä. Lempiruokatuotteita voi ostaa mukaan kotiin, mutta muutaman asiakaspaikan tunnelmallinen juustopuoti houkuttelee nauttimaan juustoista myös paikan päällä ja viinin kera, tottakai. Kauppatiskin takana ja ravintolasalin puolella häärää brittitaustainen omistaja Peter Steer ja kauppa-apuriksi itseään vaatimattomasti tituleeraava Nelli Grönroos Steer.

Rolling Cheese

”Avasimme kesäkuun alussa ja olemme jo nyt saaneet uskollisia kanta-asiakkaita”, Peter iloitsee ja vinkkaa kokeilemaan englantilaisen cheddarin ja tunnetun Overnoy-viinitalon valmistaman Brise Glace -oluen yhdistelmää. Toimii! Tästä viinibaarista nälkäkiukkuiset lähtevät hymyssä suin – ja pari palaa juustoa taskussaan. Rolling Cheeseen kannattaa myös poiketa sunnuntaisin rennolle brunssille.

Rolling Cheese, Museokatu 22, Helsinki.

 Pientilaviinejä rennosti

Viinipullon vihreän väristen seinien sisällä huokuu lämmin tunnelma ja lasiin kaadetaan valkoviiniä omistaja Pilvi Auvisen suosikkialueelta Jurasta. Pilvi pyörittää Grape-viinibaaria yhdessä Ninni Björsin ja Minna Railon kanssa ja he kaikki ovat tehneet pitkän uran ravintola-alalla ennen huhtikuun lopussa avattua yhteistä baariaan. Jo muutamassa kuukaudessa uusi viinibaari on hurmannut viininystävät mutkattomalla ruoalla, juomalla ja palvelulla.

”Meillä sanotaan ei turhalle viinisnobbailulle. Viinistä nautitaan sellaisena kuin se on, upeana ja herkullisena maataloustuotteena”, Pilvi sanoo.

Viinibaari: Grape

Tunnelmallisen viinibaarin valikoima koostuu pien- ja perhetilojen isoista ja persoonallisista viineistä, joiden kylkeen ruokatuote nivoutuu saumattomasti. Klassiset viinibaariruoat, kuten juustot, charcuteriet ja oliivit löytävät tiensä nautiskelijoiden lautasille. Neljäntoista laseittain myytävän viinin lista vaihtuu viikoittain, joten tarjolla on fiilistelijöille vaihtuva kattaus maisteltavia viinejä. Tilaa ainakin gorgonzola gnocchit ja Arpepe Nebbiolo Rosso di Valtellina. Erinomainen yhdistelmä!

Grape Wine Bar, Uudenmaankatu 13, Helsinki. 

Uusi vanha viinibaari

Vin Vin ei ole uusi baari Helsingissä, päinvastoin. Vuonna 2012 perustettu Vin Vin taitaa olla Helsingin pystyssä olevista viinibaareista vanhin, mutta uutta on paikka Klaus K -hotellin katutasossa. Vuoden loppuun asti Bulevardilla viihtyvä baari syntyi pakon sanelemana, kun vanha liiketila meni remonttiin. Tuttua pop up -baarissa on laaja valikoima viinejä, henkilökunta ja asiantunteva palvelu. Valikoimasta viinibaari sai myös tunnustusta voittaessaan tänä vuonna Star Wine List -kilpailun Best Short List -palkinnon, eli parhaan alle 200 viinin viinilistan palkinnon.

”Tuo alle 200 viiniä oli miedän kevään ’koronalista’. Nyt ollaan jo päästy palaamaan normaaliin huomattavasti kattavampaan viinilistaan”, ravintolapäälikkö Oscar Borges hymyilee.

Viinibaari: Vin Vin

Vin Vin tunnetaankin erittäin laajasta viinivalikoimasta, laseittain myytäviä viinejä on tarjolla lähes 50. Mitä ihmettä viinibaarissa kannattaa sitten kokeilla?

”Ehdottomasti jotakin meidän Coravin-listalta, koska kypsiä, arvokkaita viinejä on tarjolla tosi harvassa paikassa laseittain. Hinnatkin ovat kohtuulliset, toki annoskoko on 8 senttilitraa tavallisen 12 tai 16 sijaan”, Oscar vinkkaa.

Vin Vin Bar Takeover @ Klaus K, Bulevardi 2–4, Helsinki.

Aito pala Espanjaa

Ovesta sisään astuessa korviin tulvahtaa espanjankielinen musiikki ja iloinen puheensorina baaristiskin takaa. Tunnelma on kuin espanjalaisessa tapasbaarissa, ja sitä La Tapería onkin.

”Kannattaa jäädä viihtymään tähän baarin etuosaan, tämä on espanjalaisen viinibaarin tyyliin tehty. Takahuone on sitten enemmän `suomalainen`, siellähän on baaritiskien sijaan jopa ruokapöydät”, viinibaarin perustaja Jaime Ysern de la Calle huikkaa.

Espanjalainen viinibaari, jossa voi nauttia autenttisesta tunnelmasta, pienistä herkuista ja viineistä oli Jaimen pitkäaikainen haave, joka on nyt toteutunut yhdessä liikekumppani Antti Ketosen kanssa. Vappuna auenneen viinibaarin listalla on vain espanjalaisia viinejä ja ilahduttavasti myös sherryjä tapasten pariksi.

La Taperia

”Espanjassa tarjotaan aina jotakin pientä viinilasin kylkeen, ja se kuuluu tapoihin meilläkin täällä viinibaarissa. Kun alkaa tehdä mieli vähän enemmän naposteltavaa, voi tilata erilaisia tapaksia listalta”, Jaime kertoo.

Ja jos alkaa tehdä mieli herkkuja myös kotona, sekin onnistuu. La Taperíasta voi ostaa kotiin juustoja, oliiveja, kinkkua, mausteita, tahnoja… Ne ovat kaikki Jaimen maahantuomia ja tietenkin aitoja espanjalaisia.

La Tapería, Uudenmaankatu 7, Helsinki.

Muista myös nämä viinibaarit

Oulun helmi

Winebar Kurkela aukesi Oulun Pikisaareen kesällä. Ravintola Ostroferian omistajien Jenny ja Jussi Kurkelan uusin paikka on auki perjantaisin ja lauantaisin.

Turun palkittu viinibaari

Turussa kohta jo pari vuotta toiminut viinibaari Vinho nousi viinikansan tietoisuuteen viimeistään syyskuussa, kun se palkittiin Star Wine List -kilpailussa parhaasta laseittain myytävien viinien valikoimasta. Vinhossa järjestetään paljon tastingejä ja teemaviikkoja.

Lue lisää

3 x Prahan viinibaari – tsekkiläisen natuviinin näyttämöt

22.05.2023 Teksti: Rami Pohjola Kuvat: ravintolat

Dublin – 6 x baaritärppi reissuun

13.02.2023 Anikò Lehtinen

5 x Helsingin ravintolat, jotka lämmittävät talven tuiskeessa

13.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat ravintolat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä