viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Syrah
Opi viineistä

Pippurisen mausteinen syrah on riistakauden kruunaamaton kuningas

16.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Täyteläiset syrah-viinit sopivat mainiosti liharuokien kumppaniksi. Mitä voimakkaampi viini, sitä tummempaa lihaa ja riista sen kanssa kannattaa tarjota. Nappaa pullo syrah'ta ostoskoriin ja anna riistakauden viedä mennessään.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Vanhan maailman Syrah ja Uuden maailman Shiraz

Yksi maailman tunnetuimmista punaisista rypälelajikkeista on Syrah tai Shiraz, jolla nimellä se tunnetaan usein uudessa maailmassa.

Lajikkeen alkuperästä elää muutamia legendoja. Yhden mukaan se on lähtöisin Iranissa sijaitsevan Shiraz-nimisen kaupungin liepeiltä. Tieteellisesti vahvempi selvitys on osoittanut lajikkeen olevan hyvin pienillä alueilla Ranskassa kasvavien Dureza ja Mondeuse Blanc -rypäleiden jälkeläinen.

Lajikkeen kotipaikkana pidetäänkin Rhône-joen laaksoa Ranskassa. Siellä Syrah’sta tehdään maailman ehkäpä arvostetuimmat punaviinit. Toki lajike on levinnyt varsin laajasti myös muualle viiniä tuottavaan maailmaan. Muun maailman maineikkaimmat syrah-viinit tehdään Australiassa, jossa rypäle tunnetaan pääosin Shiraz-nimellä. Kyseessä on kuitenkin sama lajike nimestä riippumatta.

Kahta nimeä käytetään myös viinin tyylin ilmaisemiseen. Viininä syrah on usein rhônelaisen esikuvansa tapaan voimakkuudeltaan keskitäyteläinen tai melko täyteläinen, aromikkuuden kallistuessa kypsän marjaisiin, yrttisen mausteisiin, jopa kukkaisiin vivahteisiin. Mukana on myös tuntuvaa pippurisuutta ja nahkaa. Mikäli viini nimetään shiraz’ksi, on se puolestaan tyyliltään täyteläinen tai erittäin täyteläinen, lähes hillomainen, suklainen ja mehevän muheva.

Keskitäyteläisiä ja täyteläisiä punaviinejä

Viinin ja ruoan yhdistämisessä viinin voimakkuus on hyvä lähtökohta. Vaikka lajikkeesta valmistetaan jonkin verran kepeän raikasta roseeta ja jopa punaista kuohuvaakin, sijoittuvat viinit pääosin runsaudeltaan keskitäyteläisistä erittäin täyteläisiin.

Näiden viinien tanniinit ovat harvoin häiritsevästi suuta kuivattavia, joten täyteläisyys ratkaisee. Keskitäyteläiset viinit sopivat mainiosti tummien lintujen, pastojen ja liha- tai kasvispatojenkin seuraksi. Mitä voimakkaammaksi viini muuttuu, sitä aromikkaampaa ja tiivismakuisempaa ruokaa sen seurassa voidaan tarjota. Tumma liha ja riista sopivat täyteläisten syrah-viinien seuraan.

Syrah-faktat

Synonyymeja: Shiraz, Hermitage, Marsanne Noire, Sirac, Syrac, Serine, Serinne
Aromit: Riippuvat tuotantoalueesta: mustat marjat, mustapippuri, orvokki, mausteet, yrtit, nahka, hillo, tumma suklaa.
Tyyli: Jonkin verran roseeviinejä ja punaisia kuohuvia (Australia). Punaviinit keskitäyteläisistä erittäin täyteläisiin.
Ikääntyminen: Roseet mahdollisimman nuorena. Punaiset kehittyvät suotuisasti usean vuoden varastoinnin myötä – parhaimmat vuosikymmeniä.
Suosi: Roseet seurusteluun, salaateille ja vaaleille liharuoille. Punaiset täyteläisyyden mukaan. Pehmeiden tanniinien ansiosta lajike sopii punertavaksi jätettyjen liharuokien lisäksi myös pitkään haudutettujen lihojen seuraan.

Kokkaile Syrah’n kaveriksi

Punaviinirisotto

Taikinoitu lihapata

Lue lisää

Ole oman keittiösi lihamestari – näin paloittelet karitsan takajalan

04.03.2024 Vinkit Kalle Tanner + Kuvat Nikola Tomevski + Tyyli Piia Honkanen

Järjestä burger-bileet!

Kaupallinen yhteistyö

19.02.2024 Viinilehden toimitus

Ihanasti shiraz

Kaupallinen yhteistyö

07.12.2023 Teksti Sanna Kissakangas

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä