viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Merlot – ruokapöydän moniottelija
Opi viineistä

Merlot – maailman viljellyin lajike on ruokapöydän moniottelija

16.09.2021 Viinilehden toimitus

Merlot-viinit ovat ruokapöydän moniottelijoita mutta yleensä Merlot maistuu mehukkaana täyteläisyytenä erilaisissa sekoiteviineissä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Merlot on yksi maailman eniten viljellyin rypälelajike. Olisi oikeastaan helpompi listata maat ja alueet joissa Merlot’a ei viljellä, kuin ne joissa lajike kasvaa. Kotikonnuillaan Bordeaux’ssa Merlot’ta viljellään punaisista rypälelajikkeista kaikkein eniten. Alueella se sekoitetaan useimmiten Cabernet Francin ja Cabernet Sauvignonin kanssa tuomaan viiniin mehukkuutta, lihaisuutta ja runsautta varsin napakan tanniinisten, hieman myöhemmin kypsyvien Cabernetien seuraan. Toki siitä valmistetaan klassisella viinialueella yksinkin – tai lähes yksin – huikeita viinejä. Arvostetulla Pomerolin alueella lajikkeesta valmistetaan maailman eturivin viinejä ja viereisellä St.Emilionin alueella Merlot maustetaan pääosin vain pienellä tujauksella Cabernet Francia.

Muualla Ranskassa lajiketta viljellään suuremmissa määrin Lounais-Ranskassa ja laajalla Languedocin alueella. Muun Euroopan merkittävimmät Merlot-viljelmät sijaitsevat Pohjois-Italiassa sekä itäisen Euroopan maisemissa, Romaniassa, Bulgariassa ja Moldovassa.

Uudessa maailmassa Merlot’ta viljellään muun muassa Chilessä, Argentiinassa, Etelä-Afrikassa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, myös Yhdysvaltojen Kaliforniassa ja Washingtonissa. Näissäkin viinimaissa Merlot sekoitetaan yleensä muiden lajikkeiden kanssa. Kiinassa Merlot-viljelykset ovat lisääntyneet merkittävästi.

Merlot-lajikkeesta tuotetaan viinejä aina kepeän raikkaista roseista tuhdin täyteläisiin punaviineihin.

Viinit ovat ruoan kannalta varsin monikäyttöisiä, sillä usein niitä yhdistää mehevä hedelmäisyys, hillitty tanniinisuus ja tasainen suutuntuma. Merlot´sta harvoin löytyy sellaista särmikkyyttä, jota ruoalla olisi hyvä pehmentää tai pyöristää – tosin poikkeuksiakin on. Lisäksi viinien aromikkuus on usein hyvin maltillista, joten ne eivät jyrää ruokia alleen.

Merlot-faktat

Synonyymeja: Bigney, Langon, Médoc Noir, Merlau, Merlot Noir, Picard, Sémillon Rouge, Vitraille.
Aromit: Luumu, mustaherukka, karhunvatukka, kirsikka, yrtit, oliivi, nahka, tupakka, multa, suklaa.
Tyyli: Raikas, kevyt ja keskitäyteläinen roseissa. Keskitäyteläinen, pehmeä, mehevä tai melko täyteläinen, ryhdikkään tanniininen punaisissa. Myös täyteläisen hillomaisia.
Ikääntyminen: Keskitäyteläiset muutama vuosi. Ryhdikkäämmät, tanniinisemmat (Pomerolin, St.Emilionin viinit) jopa vuosikymmeniä.
Suosi: Lihat (myös vaalea), kasvisruoat, pastat ja pizzat. Tanniinisemmille medium-kypsät lihat ja kovat juustot. Hillomaisen täyteläisille riista.

Kokkaile näitä

Argentiinalainen karitsamakkara ”Chorizo de Cordero”

Ratatouille-piiras

Lue lisää

Järjestä burger-bileet!

Kaupallinen yhteistyö

19.02.2024 Viinilehden toimitus

Ihanasti shiraz

Kaupallinen yhteistyö

07.12.2023 Teksti Sanna Kissakangas

Tässä on vuoden paras punaviini! Viinilehden Vuoden punaviini on valittu

28.11.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä