Opi viineistä

Carménère – liha- ja sieniruokia rakastava rypäle

15.09.2021 Viinilehden toimitus + ruokakuvat Sami Piskonen

Liharuokia rakastavat carménère-viinit sopivat syksyisten sieni- ja riistaruokien kumppaneiksi.

Bordeaux’sta Chileen

Varsin runsaita viinejä tuottava, aromeiltaan tummasävytteisen marjainen Carménère mielletään vahvasti chileläiseksi lajikkeeksi. Nykyinen maine onkin peräisin Chilessä mutta alun perin Carménère on lähtöisin Ranskasta, Bordeaux’n ja Bergeracin viinialueilta. Se on yksi Bordeaux’n kuudesta punaisesta alkuperälajikkeesta Cabernet Sauvignonin, Cabernet Francin, Merlot’n, Malbecin ja Petit Verdotin kanssa.

Lajiketta viljeltiin kotimaisemissaan Bordeaux’ssa huomattavissa määrin 1800-luvulla, jolloin lajike tunnettiin myös Grande Vidure -nimellä. Vuosisadan lopussa viinikirvan aiheuttamien tuhojen jälkeen viljelijät luopuivat kuitenkin tästä hieman haasteellisesta lajikkeesta, jonka tertut ovat varsin pieniä ja kypsyvät myöhään syksyllä. Myöhään kypsyvänä lajikkeena Carménère on varsin otollinen kohde homeelle ja kosteuden tuomille kasvisairauksille. Nykyään Ranskan klassisella alueella lajiketta viljellään hyvin vähäisissä määrin.

Samoihin aikoihin, kun lajike vielä kukoisti kotiseudullaan Bordeaux’ssa, se matkasi myös Chilen viinitarhoille. Pitkään chileläiset tosin kuvittelivat viljelevänsä Ranskasta tuotua Merlot’a. Kun tarhojen rypäleiden epätasaista kypsymistä alettiin tarkemmin selvittämään 1990-luvulla, tajuttiin että osa Merlot’ksi luulluista istutuksista olikin Carménèrea.

Monikäyttöisiä viinejä

Chilen lämpimämmissä olosuhteissa lajikkeesta valmistetaan mehukkaita, aromeiltaan tummasävytteisen muhevia, mausteisia, pippurisia, jopa hieman suklaaseen ja kahviinkin vivahtavia lajikeviinejä, jotka ovat hyvin monikäyttöisiä liharuokien seuralaisia. Kotiseudullaan Ranskassa, viileämmissä olosuhteissa tuotetut viinit ovat yrttisempiä, paprikaisia ja särmikkäitä. Bordeaux’ssa Carménere päätyykin poikkeuksetta osaksi sekoituksia.

Ranskan Bordeaux’n ja Chilen ohella lajiketta viljellään, Pohjois-Italiassa, Yhdysvalloissa ja Argentiinassa hyvin pienimuotoisesti. Määrällisesti laajimmat istutukset Chilen jälkeen sijaitsevat Kiinassa – tosin lukujen paikkansapitävyyttä voi olla syytä epäillä.

Carménère-faktat

Synonyymeja: Grande Vidure, Grosse Vidure (historiallisia nimiä), Cabernet Shelongzhu ja Cabernet Gernischt (Kiina)
Aromit: Paprika, yrtit, punaiset marjat, luumu, mustapippuri ja tomaatti. Karhunvatukka, mustikka, mustaherukka, soija, kahvi ja suklaa.
Tyyli: Melko täyteläisistä, nuorena juotavista aina erittäin täyteläisiin ja intensiivisiin, varastointiakin kestäviin viineihin.
Ikääntyminen: Juotavissa nuorena, parhaimmillaan 3-5 vuoden iässä. Niukkahappoisena ei kestä kymmeniä vuosia.
Suosi: Runsaille ja intensiivisille viineille tumma liha ja riista. Kevyemmille viineille täyteläiset pastat, sieni- ja kasvisruoat. Kaikille viinityyleille kovat, suolaiset juustot.

Kokkaile carménèrelle

Sieni-lehtikaalipiiraat

Hirvitournedos

Lue lisää

Kalimotxo – punaviinicocktailin uusi nousu

22.09.2021 Viinilehden toimitus

Barolo, Barbaresco ja muut upeat, italialaiset nebbiolot

20.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Pippurisen mausteinen syrah on riistakauden kruunaamaton kuningas

16.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock