viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Oikean viinilasin valinta
Opi viineistä

Millainen on hyvä viinilasi? Vinkit viinilasin valintaan

19.08.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Sama viini saattaa maistua erilaiselta kahdesta eri viinilasista nautittuna. Mistä se johtuu ja millaisesta lasista viini ”pitäisi” juoda?

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Viinilasin valintaan ei ole yhtä ainoaa vinkkiä tai oikeaa vastausta. Viiniä voi juoda viinilasista, kahvikupista, vesilasista tai vaikkapa kuksasta – siitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Viinilasin muoto, materiaali ja koko kuitenkin vaikuttavat viinin makuun ja tuoksuun. Pieni satsaus laseihin saattaa viedä viinikokemuksen uudelle tasolle ja saada jopa edukkaamman viinin maistumaan monimuotoisemmalta.

Valkoviinilasi

Valkoviinit tarjoillaan yleensä pienimaljaisista laseista. Tämän tyyppiset lasit säilyttävät hyvin viinien kukkaiset aromit ja korostavat niiden hapokkuutta. Koska pienimaljaisissa laseissa nenä on juodessa  lähellä viiniä, pääsevät myös viinin aromit hienosti oikeuksiinsa. Rotevammat ja täyteläisemmät valkoviinit, kuten tammitetut chardonnayt, viognierit ja oranssiviinit, kannattaa kuitenkin tarjoilla viinilasista, jossa on laakeampi malja. Laajemman suuaukon ansiosta viinien kermaiset ja täyteläiset aromit pääsevät paremmin esille.

Punaviinilasi

Jotta punaviini maistuisi lasissa pehmeältä ja hedelmäiseltä, on lasilla tärkeä tehtävä saada viinin tanniinien karvaus kuriin. Valkoviinilaseja laakeammalla suuaukolla varustetut lasit tuovat paremmin esille punaviinien hedelmäisyyttä ja pehmeyttä, karvaat maut jäävät näin taka-alalle. Valitaanpa viinille millainen lasi tahansa, on hyvä muistaa, että viini tarvitsee tilaa lasissa, jotta sen aromit pääsevät esille. Lasin maljan on hyvä olla tästäkin syystä tarpeeksi tilava.

Viinilasin valinta: erilaisia viinilaseja

Kuohuviinilasi

Kuohuviiniä ja samppanjaa näkee usein tarjottavan kapeasta ”huilun” mallisesta lasista. Kuohuviini pääsee kuitenkin paremmin oikeuksiinsa laakeammalla maljalla varustetusta lasista, avoimempi suuaukko tuo esille viinin aromeita ja makuja. Tarjoile kuohuvat siis astetta laakeammista samppanjalaseista tai valkoviinilaseista! Coupette-mallinen lasi taas on liian laakea, viinin aromit ja kuplat karkaavat nopeasti. Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia kuohuviinilasissa on kananmunaa tai tulppaania muistuttava muoto, jossa lasi kaartuu hieman sisäänpäin suuaukon kohdalla.

Viinikokemusten maksimointi

Viinilasien ei tarvitse maksaa pientä omaisuutta ja alkuun pääsee hyvin yleispätevillä punaviini- ja valkoviinilaseilla. Jos kuitenkin haluaa saada viineistä irti enemmän, kannattaa viinilaseihin satsata. Markkinoilla on esimerkiksi Riedel-viinilasivalmistajan eri rypäleille suunniteltuja Veritas-viinilaseja, jotka tuovat muotoilunsa ansiosta kyseisten rypäleiden aromimaailmaa hienolla tavalla esiin. Viinilasivalmistaja Lehmann puolestaan on kehitellyt yhdessä samppanjatalojen kanssa optimaalista lasia samppanjan maisteluun. Viinin makuun, rakenteeseen ja jälkimakuun viinilasilla on kiistatta merkitystä. Tietylle viinityypille tai rypäleelle tehty lasi ohjaa esimerkiksi viinin ”kaatumaan” oikeaan kohtaan suuta, sen mukaan halutaanko makukokemuksessa korostaa viinin  hedelmäisyyttä, mineraalisuutta, hapokkuutta tai karvautta.

Viinilasin valinta

Kuvassa erilaisia Riedel Veritas -viinilaseja.

 

Viinilehti ja Riedel-viinilaseja maahantuova Decanter Oy kuuluvat samaan konserniin.

Lue lisää

35 vuotta viiniharrastusta – snobbailusta makuseikkailuihin

09.08.2022 Viinilehden toimitus

Pääosassa Maximilian Riedel

16.10.2019 Mikko Numminen + kuva Sami Piskonen

Lasikuningatar: Laetizia Riedel

07.03.2018 Sari Sirén + Kuva Sami Piskonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä