viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Kesän ravintola- ja terassisuosikit
Ilmiöt

50 + 5 terassi- ja ravintolasuosikkia kesään

14.06.2021 Viinilehden toimitus

Tässä Viinilehden 50 + 5 vinkkiä kesäisiin terasseihin, ravintoloihin ja elämyksiin. Oli kohteenasi pääkaupunkiseutu, Länsi-Suomi tai vaikka Savo, tästä listasta löydät vinkit kesäreissuille.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Klassikot

Klassikoilla on aina paikkansa ja aikansa ja ne kuuluvat kesään. Nämä paikat ilahduttavat vuodesta toiseen.

Kulttuuritehdas Korjaamo (Helsinki) Vanha ratikkahalli Töölössä kätkee sisäänsä suuren ja vehreän sisäpihaterassin, josta voi viileän tullen poiketa vaikka ratikkamuseoon, leffateatteriin tai vaikkapa ihailemaan taidenäyttelyä.
Musiikkitalon terassi (Helsinki) Keidas keskellä kansalaistoria. Keskustan palvelut ja nähtävyydet käden ulottuvilla, kalsan sattuessa vilukissoille myös lämmittimet.
Teurastamo (Helsinki) Teurastamo on yksi Helsingin klassikkoalueista kesän viettoon. Alueelta löytyy ravintoloiden ja terassien lisäksi tislaamoa, grillipaikkaa ja vaihtuvia kesätapahtumia ja -aktiviteetteja.

Kuva: Anna-Kaisa Karppinen

Löyly (Helsinki) Helsingissä on paljon mahtavia yleisiä saunoja, mutta Löylyssä on paljon muutakin. Fiilistele pulahduksen jälkeen lohikeittoa tai bailaa iltaan asti upeissa maisemissa – sinä päätät!
Allas Sea Pool (Helsinki) Ui, sauno, treenaa, syö ja juo – käy välissä vaikka keikalla tai joogassa – Kauppatorin kupeessa onnistuu nimittäin kaikki.

Kuva: Allas Sea Pool/ Eetu Ahanen

Mattolaituri (Helsinki) Tälle mattolaiturille ei kannata ottaa mattoja mukaan. Sen sijaan aurinkolasit, aurinkovoide ja kylmän roseeviinin kiilu silmissä on suotavaa.
Hotelli Punkaharju (Punkaharju) Onko kesää ilman Punkaharjua? Kansallismaisemissa sijaitseva hotelli saa kaupungin kiireet unohtumaan, ja mieli lepää lähiruoan ja luonnon raaka-aineiden parissa. Tämä paikka ruokafiilistelijän on koettava ainakin kerran!

Terassit

Jättiterassit, pienen pienet puutarhanurkkaukset, aurinkoiset paviljongit tai viilentävät varjopaikat – terassikausi alkaa kun ensimmäiset tuolit ilmestyvät ravintolan julkisivuun ja loppuu ensimmäisten lumihiutaleiden tippuessa tuoppiin. Tässä kattaus erilaisista terasseista, joista jokaiselle on oma mielentilansa.

Scandic Grand Central sisäpihan terassi (Helsinki) Uuden Scandic Grand Central -hotellin sisäpihalla sijaitsee hotelliravintolan terassi, jossa pääset nauttimaan keskustafiiliksestä ilman keskustan hälyä.
Kasarmitorin terassi (Helsinki) Viime kesän jättiterassikokeilu saa jatkoa Kasarmitorilla. Jättiterassilla on tänäkin vuonna mukana nimekkäitä ravintoloita, joten laatu on taattu ruoka- ja juomapuolella. Terassi aukeaa 12.6.
CoolHead Brew Viikki Taproom & Terrace (Helsinki) Storyn hapanjuuripizzaa ja CoolHeadin bissejä vanhassa kasvihuoneessa ja sitä ympäröivällä terassilla. Funkyt puitteet ja jonoista päätellen kesän kuumin uutuus.

Kuva: CoolHead Brew/Oskari Sarkima

Tikkurilan jättiterassi (Vantaa) Vantaan kaupunki otti myös mallia viimevuotisesta terassikokeilusta ja Vantaan oma jättiterassi näkee päivänvalon kesäkuun alussa. Kyseessä on myös pilottikokeilu, joten jättiterasseja saatetaan nähdä tulevaisuudessa Vantaalla uudelleenkin.
Tullikamarin aukion terassikeidas (Tampere) Kaksikerroksineen beergarden houkuttelee kulkijoita Tullikamarin aukiolle. Uuden kohtaamispaikan listoilla on jopa 50 eri olutta.
Dam (Tampere) Kaupungin suurin screeni ja kylmimmät kaljat. Uusi tulokas palvelee terassimeiningillä Satakunnankadulla koskimiljöössä.

Kuva: Dam

Kirkkopuiston terassi (Turku) Kirkkopuiston terassin letkeässä tunnelmassa nojataan eurooppalaiseen piazza-tunnelmaan. Terassin tarjonnasta jokainen löytää jotain mieluisaa, ja palveluiden parissa vierähtää hetki jos toinenkin.
Pöllöwaarin viinipiha (Jyväskylä) Hurmaavalla ja suojaisella viinipihalla nautit kesäaamiaisen, lounaan, lasillisen tai ihanan illallisen. Muista tehdä varaus – lämpimät kesäillat ovat nimittäin suosittuja.
Keran hallit (Espoo) Keran purettaviin varastohalleihin ilmestynyt ravintola- ja kulttuurikeidas on kuin matka Berliiniin. Urbaania katutaidetta, käsityöläisbissejä, skeittiramppeja ja pallopelejä. Siisteintä on, että koska tämä mini-Berliiini joka tapauksessa puretaan, siellä voi tapahtua mitä vaan. Kipin kapin Keraan!

Kuva: Anna-Kaisa Karppinen

Wanha Satama (Kuopio) Savolaisia herkkuja Kallaveden äärellä. Kesäravintola ja -terassi tarjoilevat Kuopiolaista fiilistä, ruokaa ja juomaa.
Fox Shed (Järvenpää) Fox Shed on kaupunkilaisten yhteinen olohuone Järvenpään kävelykadulla.
Konepajan The Dome -terassi (Helsinki) Parhaimmillaan 1 000 asiakaspaikkaa Konepajan urbaanilla alueella. Auringon luvataan paistavan aamusta iltaan ja terassilla saakin vaikka koko päivän kulumaan juoman, ruoan ja viihteen parissa.
Kansallismuseon Kesäpiha (Helsinki) Perinteisten museoaktiviteettien lisäksi Kansallismuseo tarjoaa upean, vehreän kesäpihan, jossa voi nauttia vaikkapa puistojoogasta, vintage-tapahtumista ja musiikkiesityksistä.

Kuva: Kansallismuseo

Piano Paviljonki (Lahti) Lahden järvitunnelmaa parhaimmillaan. Osittain veden päälle rakennetulla terassilla aurinko hellii pitkälle iltaan. Muista skumppakeskiviikot!
Vulcan Pop Up (Turku) Vulcan Spa, cocktaileista tunnettu Grotesk ja BAÅ avaavat yhteistuumin kesäterassin Turun Aurajoen alajuoksulle, Telakka-alueelle. Luvassa on herkullista ruokaa ja juomaa sekä upeita auringonlaskuja. Terassi aukeaa juhannuksen tienoilla.
Rivoli Yard (Helsinki) Vehreä keidas keskellä kaupungin hälinää. Piipahda sisäpihan terassille nauttimaan musiikista, live-esiintyjistä ja hyvästä viini- ja samppanjavalikoimasta.
Tampereen Keskustorin kesäkeidas (Tampere) Myös Tampere on lähtenyt mukaan jättiterassibuumiin. Keskustorin kesäkeidas tarjoaa paikallisten ruoka- ja juomatoimijoiden herkkuja keskellä keskustan sykettä. Jatka kesäkeitaan tunnelmaa kauppahallin kautta Laukontorin rantaan.

Elämykset

Cocktailit vanhassa kuunarissa, pulahdus Pyhäjärveen, Kallaveteen tai Saimaaseen tai vaikkapa risteily Perämerellä – nämä elämykset eivät jätä kylmäksi edes klassisessa juhannussäässä.

Saunaravintola Kuuma (Tampere) Sauno kaupungin pölyt pois ja pulahda Pyhäjärveen. Saunomisen lisäksi asiaan kuuluu ruoka, tamperelaisella twistillä tietenkin.
Korkkitehtaan herkkukeidas (Espoo) Korkkitehdas on herkuttelijan paratiisi. Pizzeria Edvin Pizza Napoletana ja Patisserie Teemu Aura tarjoilevat taattua laatua kesäisellä terassilla – aamusta iltaan.
Døck (Helsinki) Kuunari Jan Mayen Halkolaiturissa tarjoaa puitteet kesän siisteimmälle pop-up-ravintolalle. Cocktaileja ja aasialaista katuruokaa kuunarin kannella tai sadesäällä hämyisessä baarissa kannen alla.

Kuva: Anna-Kaisa Karppinen

Saana (Kuopio) Saana on kuopiota, ja se tarkoittaa Savon siisteintä saunaa, spata, ravintolaa ja terassia. Vietä hemmottelupäivä kyplyläosastolla ja nauti terassin tarjoiluista.
Sahanlahti resort (Puumala) Koe rantaloma tänä kesänä Saimaalla. Rantaudu veneellä laituriin, nauti gini-baarin antimista, yövy hulppeasti huvilassa tai koe perinteinen tupaelämys. Järviluonto ei jätä vierailijaa kylmäksi.
Coco Hanko Beach Club  (Hanko) Trooppinen kesäparatiisi Hangon upeissa puiteissa. Tällä rantaklubilla ajatukset ohjautuvat väkisinkin Etelä-Euroopan biitseille. Muista aurinkorasva ja tanning oil!

Kuva: Coco Hanko Beach Club

Mustion linna (Mustio) Kartanohotelli Mustion Linna sijaitsee Länsi-Uudellamaalla, Raaseporin kaupungissa. Nauti lähiruokaa Ravintola Linnankrouvissa ja yövy vanhoissa rakennuksissa. Historiallinen ruukkiympäristö on kuin ulkomailla.
MUJI to GO -bussi (Helsinki, Espoo, Vantaa, Porvoo) MUJI to GO -kauppa-auto ajelee kesällä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Porvoon alueella. Bussista on ostettavissa MUJIn klassikkotuotteita ja MUJI Ravintolan valmistamia japanilaistyylisiä take away- annoksia sekä MUJIn omia ruokatuotteita.
Restaurant Kuparipaja (Fiskars) Ravintola Kuparipajassa tiivistyy Fiskarsin Ruukin henki. Ruokalista on koottu sesongin herkkujen ympärille. Kannattaa vierailla myös muissa Fiskarsin upeissa kohteissa – vaikka fillarilla.
Rica Bar (Turku) Tunnelmallinen kapakka elämäniloisille ihmisille. Täällä lasi on aina puoliksi täynnä – yleensä vielä jotain erittäin herkullista juotavaa. Nautiskele mimosabrunssista tai vain upeasta sisustuksesta.

Kuva: Rica Bar/Matias Lehtimäki

Sataman Krouwi (Kemi) Sataman Krouwi on kulttuurihistorian inspiroima tapahtumaravintola. Lämmittele raekuuron yllättäessä puulämmitteisen kaminan ääressä, nauti krouvin ruokalistan herkuista tai buukkaa purjehdusreissu Perämerelle.
Toivolan Vanha Piha (Jyväskylä) Toivolan Vanha Piha tarjoaa palveluita ja tapahtumia aamusta iltaruskoon saakka. Nauti lounaasta, museosta, kuuden ruokalajin illallisesta tai ihan vaan autenttisesta puutaloidyllistä.
TeaHouse of Wehmais (Juva) Vanhan herraskartanon pihapiirissä toimiva TeaHouse of Wehmais on teehuone-bistro, myymälä ja verkkokauppa, joka on erikoistunut tee-elämyksiin. Anna teesommelierin valita sinulle sopiva tee tai nautiskele sesongin mukaan vaihtuvasta menusta.

Kuva: TeaHouse of Wehmais/Jonne Vaahtera

Champagne bar Santé (Tampere) Samppanjabrunsseja ja samppanjaristeilyjä Pyhäjärven kauniissa maisemissa. Kerää kaverit mukaan ja hyppää laivaan – täällä nautitaan hyvästä ruoasta ja juomasta.
Albina x Lonna (Helsinki) Albinan ja Lonnan pop-up-vinkkupaatti sijaitsee Halkolaiturissa m/s Ingeborg-purjealuksessa. Luvassa taattua Albinan ja Lonnan ruokaa ja juomaa.
Ranskalainen kyläkauppa (Vääksy) Tunnelmallinen kyläkauppa, kahvila ja herkkupuoti vievät matkaajan ranskalaiseen tunnelmaan. Tarjolla on kyläkaupan itse maahantuomia ranskalaisia tuotteita, craft-limuja, siidereitä, viinejä ja Ranskan vuoriston erikoisuuksia.

Parhaat näkymät

Näissä paikoissa mieli lepää ja silmä vaeltaa. Upeiden näköalojen lisäksi tarjoilu on kohdillaan ja päivä vaihtuu iltaan alta aikayksikön.

Lucy in the Sky (Espoo) Lucy in the Sky, eli kavereiden kesken Lucy, tarjoaa modernia bistroruokaa 80 metrin korkeudessa. Neljään ilmansuuntaan avautuvat lasiseinät tarjoavat läpileikkauksen pääkaupunkiseutua parhaimmillaan: Nuuksion kansallispuiston, Helsingin urbaanin keskustan ja ikonisen suomalaisen saariston.
Periscope (Tampere) Vaikuttavat näkymät Pyhäjärven ylle, kattoterassi, kattava juomalista ja jaettavia, alusta loppuun asti käsityönä tehtyjä annoksia… Voiko Tampereella mustanmakkaran lisäksi muuta toivoa?

Kuva: Periscope Vilma Kyrkkö

Café & Bar KATTO (Tampere) Hurmaava elämyskahvila Finlaysonin kattojen yllä. Pysähdy etätyöhetkelle, lautapeleille, kattoterassille tai herkuttelemaan gluteenittomilla herkuilla.
Alexis (Helsinki) Alexis on Ravintola Albinan iloinen pikkusisko. Kattoterassin näkymät aukeavat Vallilan kattojen ylle. Jos diggaat urbaaneista kattobileistä, tämä on the place to be.

Lippakiskat

Lippakiskat edustavat suomalaista street food -kulttuuria parhaimmillaan. Valitse suosikkisi sänkkäreistä, burgereista, tacoista – tai maista vaikka kaikki! Kylkeen viilentävä juoma ja sitten puun alle istumaan.

Sandwich de Kuurna – Kuurna Sandwich popup (Helsinki) Maistuisiko Croque Monsieur -sandwich vihreällä, kirpsakalla sivusalaatilla? Kylkeen lasi viiniä ja beignet? Oi kyllä! Tämä lippakiska saa sinut ihan ranskahöpöksi.
Yakitori no Kuurna – Kuurna Yakitori pop-up (Helsinki) Samaa laadukasta ruokaa ja fiilistä kuin Sandwich de Kuurnassa, mutta tämä lippakiska vie sinut Japaniin: yakitori-vartaita, sakea, oluita ja teetä – konnichiwa!

Kuva: Anna-Kaisa Karppinen

Ravintola Töölön lippakioski (Helsinki) Kesäjuomia roseeviinistä Aperol Spritziin, makeita herkkuja, pikkusuolaisia ja kausituotteita. Jos kiidät kovaa vauhtia Töölön läpi, pysähdy tänne hetkeksi.
Let Me Wine – Natural wine bar (Helsinki) Natuviinejä Karhupuiston kupeessa. Viinit on fiksusti sortattu niiden funkiuden mukaan – täällä natuviinirookie pääsee maistelemaan helpommin lähestyttäviä natuja ja natukonossööri pääsee fiilistelemään toinen toistaan erikoisempia pullotteita.

Kuva: Satu Salmitie

Tacos de Kuurna – Kuurna Taco popup (Helsinki) Matka Meksikoon vai Kruunuhakaan? Kuurnan lippakiska Krunikassa tarjoaa autenttisia meksikoelämyksiä taattuun Kuurna-tyyliin.
Linna Burgers & Coffee (Turku) Turun Linnassa kannattaa käydä ihan vaikka Linna Burgers & Coffee -lippakiskan takia. Burgereita, laadukkaita bissejä ja viinejä sekä kesäkaupungin tunnelmaa.

Viinibaarit

Lasi viiniä, hyvää tunnelmaa, ehkä jotain pientä syötävää? Viinibaarissa viihtyy hetken jo toisenkin. Nämä viinibaarit ovat valloittaneet sydämemme.

Viinibaari Vinho (Turku) Rennossa viinibaarissa intohimo viiniin näkyy ja maistuu. Maistele natuja, testaile luomuviinejä tai tilaa pullollinen lempiviiniäsi. Täällä ei pönötetä.
The Tasting Room (Turku) Viinibaari ja seurusteluravintola, joka tarjoaa laajan ja uniikin valikoiman viinejä. Tilaa viinien kaveriksi charcuterie tai juustolautanen tai osallistu viikottaisiin tastingeihin.
Grape Wine Bar (Helsinki) Huikeita viinejä, maistuvaa ruokaa, puheensorinaa ja hyvää fiilistä. Tarjolla on klassista baariruokaa ja konstailemattomia viinejä.

Kuva: Grape Wine Bar/Carina Laine

Villit ja viinit (Tampere) Villit ja viinit on rento tamperelainen drinkkiravintola. Sesonkiajattelua, lähi-alueiden raaka-aineista loihdittuja annoksia ja ajatuksella valittuja viinejä. Testaa myös paikan cocktailit.
Viinibaari Apotek (Helsinki) Viinibaari Apotek valittiin Viinilehden Vuoden viiniravintolaksi 2020. Vanhassa apteekissa on tarjolla pieniä, herkullisia annoksia. Terassi on kuin ranskalaisilla pikkukujilla.

Lue lisää

Raflasuositukset taskussa: parhaat ravintolasovellukset

13.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Viinilehden suuri terassiopas: Suomen parhaat terassit

08.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat ravintolat

5 x Helsingin ravintolat, jotka lämmittävät talven tuiskeessa

13.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat ravintolat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä