Juustot

Laguiole-juusto on roseeviinin kaveri – 2 x juomasuositus

21.06.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Etelä-ranskalainen Laguiolen kylä on tunnettu pihviveitsistä, laatukorkkiruuveista ja kylän mukaan nimetystä laguiole-juustosta. Tukevalle veitselle onkin käyttöä, kun pöytään nostetaan iso juustotahko.

Aubracin ylängön komeinta ja kuuluisinta juustoa on valmistettu jo lähes tuhat vuotta. Juusto syntyi keskiajalla Laguiolen lähellä sijaitsevassa luostarissa. Kun luostaritoiminta hiipui, saivat paikalliset meijerit munkkien vaaliman reseptin talteen.

Monen muun vuoristojuuston tapaan laguiolea (joskus myös nimellä tome de laguiole) valmistetaan vain kesäaikaan, jolloin lehmät liikkuvat vapaasti ulkona tuoretta ruohoa ja vuoristoyrttejä syöden. Juusto sai ranskalaisen AOC-alkuperämerkinnän vuonna 1961 ja sen mukaan laguiolea voidaan valmistaa vain aubrac- ja simmental-rotuisten lehmien maidosta. Jotta vuoristomaidon ainutlaatuinen maku säilyisi laguiole-juustossa vielä 6–12 kuukautta kestävän kypsytyksen jälkeenkin, ei maitoa käsitellä ennen juuston valmistusta.

Laguiolen tunnistaa oljenkeltaisesta marmorimaisesta rakenteesta ja mausta, jossa hedelmäisyys ja hapokkuus ovat täydellisessä tasapainossa. Meijerimestarit selittävät juuston kermaisen maun salaisuutta lehmien märehtimällä puhtaalla ja raikkaalla ravinnolla. Laguiolea tarjoillaan usein sellaisenaankin, mutta se tunnetaan aligot-nimisen juusto-perunamuhennoksen tärkeänä raaka-aineena. Valkosipulille maistuvaa tuhtia muhennosta tarjotaan lisukkeena muun muassa paksujen rotukarjapihvien ja mehevien maalaismakkaroiden rinnalla.

2 x juomasuositus Laguiole-juustolle

Jean Loron Terra Occitane Cinsault Rose 2018

Tilausvalikoima 915328, 13,48 €

Melko mieto laguiole-juusto tulee hyvin juttuun raikkaiden ja hedelmäisten roseeviinien kanssa. Eteläranskalainen rosee on valmistettu Cinsault-lajikkeesta. Roseeviini on aromiltaan hersyvän hedelmäinen ja aavistuksen vadelmainen. Kuivaa roseeviiniä voi hyvin maistella monien nuorien ja mietojen vuoristojuustojen kanssa.

Gérard  Bertrand Solar Bee Friendly Rosé Grenache 2019

Tilausvalikoima 931791, 13,99 €

Gérard Bertrand on tullut tunnetuksi luonnonmukaisesti valmistetuista viineistään. Bee Friendly -sertifioitujen viinien valmistukseen ei käytetä minkäänlaisia mehiläisiä vahingoittavia viljelysmenetelmiä tai hyönteisiä uhkaavia torjunta-aineita. Grenache-lajikkeesta valmistetun kuivan ja pinkin viinin aromi on kypsän herukkainen sekä kesäisen mansikkainen.

Lue lisää

Mars metsään! 6 x paras retkiviini

05.08.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden roseeviini & rustiikkinen maalaissalaatti – täydellinen yhdistelmä!

Kaupallinen yhteistyö

05.07.2021 Viinilehden toimitus

Kesän viileimmät viinicocktailit – hyödynnä hanaviiniä!

17.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä