viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Kesäoluet ja mielenkiintoiset uutuudet
Drinkit

Kesän suosikkioluet ja mielenkiintoisimmat uutuudet

21.06.2021 Anikò Lehtinen + kuva Laura Riihelä

Tänä kesänä olutvalikoimassa on entistä enemmän hedelmäisiä hapanoluita, sameita New England -henkisiä IPA-oluita, raikkaita lagereita – ja matala-alkoholisia vaihtoehtoja. Olutasiantuntija arvioi mielenkiintoisimmat uutuudet ja valitsi kesäsuosikkinsa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Anikòn kesäsuosikit:

Daring Daughter West Coast Lager 5,5%, 0,5 l tlk, Olvi (kauppa)

Hauskan pirteä ja sitruksinen lager-olut, jossa on hiven trooppista hedelmää. Oiva vaihtoehto lagerin ystävälle vaikka grillauksen seuraan tai laiturille. Olut kuuluu Olvin Daring Daughter -sarjaan, jonka suunnittelusta vastaa Olvin toisen polven panimomestari Silja Hylkinen.

Oluttyyppi: Lager
Katkerot: Hennon katkera
Kokeile tämän kanssa: Perunakroketit ja majoneesia

Karhu Summer Ale 4,8 %, 0,5 l tlk, Sinebrychoff (kauppa)

Aurinkoisen kullanvärinen, hieman makea ja kevyt olut. Hyvä ”porttiolut” esimerkiksi lagerin ystävälle, joka haluaa tutustua ale-oluisiin. Oluen etiketin on suunnitellut taiteilija, kuvittaja ja DJ Taika Mannila.

Oluttyyppi: Ale
Katkerot: Hennon katkera
Kokeile tämän kanssa: Aasialaishenkinen salaatti

Fog Fluid 5 %, 0,44 l tlk, Fat Lizard Brewing Co. (kauppa)

Mehukas New England -tyylinen pale ale, joka on nimensä mukaan samettisen utuinen. Suutuntuma on miellyttävän pehmeä ja mehumainen. Panimo käyttää pakkauksinaan nk. open top -tölkkejä, joista irtoaa koko kansi. Näin tämänkin oluen tuoksusta voi nauttia kunnolla.

Oluttyyppi: Pale Ale
Katkerot: Keskikatkera
Kokeile tämän kanssa: Valkoinen pizza

ZEN out of TEN Candy Sour 5 %, 0,33 l tlk, CoolHead Brew, (kauppa)

Voimakkaan irtokarkkimainen ja erilainen hapanolut, jonka valmistuksessa on käytetty aitoa salmiakkia ja raakalakritsia eksoottisten hedelmien kuten mangon, guavan ja ananaksen kanssa. Aivan salmiakkihedelmäkarkeilta maistuva olut on hauska ja erilainen lisä olutmakuihin. ZEN out of TEN on tehty yhteistyössä Gasellit-yhtyeen kanssa.

Oluttyyppi: Sour Ale
Katkerot: Ei katkera
Kokeile tämän kanssa: Nauti jälkiruoaksi sellaisenaan viileänä

A.Le Coq IPA 0,3 %, 0,33 l tlk, Olvi (kauppa)

Vaalea alkoholiton keskikatkeroinen India Pale Ale, joka on humaloitu Chinook-, Amarillo-, Cascade- ja Citra-aromihumalalla. Erinomainen valinta niille, jotka nauttivat IPA-oluen mausta, mutta haluavat välttää alkoholia.

Oluttyyppi: IPA
Katkerot: Keskikatkera
Kokeile tämän kanssa: Ribsit

Tiltu Oatmeal Stout 8,0 %, 0,33 l plo, Mallaskosken panimo (Alko)

Tumman ja maitokahvisen stoutin jälkimaussa on suklainen vivahde. Valmistuksessa on käytetty ohra- ja vehnämaltaiden lisäksi kauraa ja laktoosia, mikä tekee mausta mukavan täyteläisen. Olut on osa Mallaskosken 100-vuotisjuhlasarjaa ja nimetty Tiltu-hevosen mukaan, joka palveli toisen maailmansodan jälkeen panimolla.

Oluttyyppi: Oatmeal Stout
Katkerot: Hieman katkera
Kokeile tämän kanssa: Vadelmasuklaakakku

Mielenkiintoiset uutuudet:

Lagerit ja pilsit

Ultra Lager 4,5 % , 0,33 l tlk, RPS Brewing (kauppa)

Veikkausliigan kanssa yhteistyössä tehty olut on hyvin vaalea, kevyesti humaloitu ja helposti juotava lager, jonka maussa tuntuu valmistuksessa käytettävän riisin ja maissin keveys. Kisakatsomo-olut, johon oman kädenjälkensä ovat antaneet Veikkausliigan seurojen kannattajat. Etiketin taustalta voi opiskella seurojen kannatuslauluja eli ”chantteja”.

Oluttyyppi: Lager
Katkerot: Hennon katkera
Kokeile tämän kanssa: Kisakatsomon naposteltavat

Vehnäoluet

Keisari Micro Wehnä 2,8%, 0,5 l tlk, Nokian Panimo (kauppa)

Hieman banaaninen ja aavistuksen suklainen, tummahko vehnäolut, jossa on pirskahteleva suutuntuma. Helposti juotava ja kesäiltaan sopiva olut, joka noudattelee nyt trendikästä vähäalkoholisten oluiden trendiä.

Oluttyyppi: Tumma vehnäolut
Katkerot: Ei katkera
Kokeile tämän kanssa: Tuhti juustosalaatti

Alet ja pale alet

Stallhagen Pommern 4,8 %, 0,355 l tlk, Stallhagen (kauppa)

Raikas pale ale -olut, jossa on kauniin vaalea väri ja raikas jälkimaku. Ahvenanmaalainen panimo on nimennyt oluensa saaren nähtävyyden, alkuperäiskunnossa säilyneen nelimastoisen Pommern-rahtipurjealuksen mukaan.

Oluttyyppi: Pale ale
Katkerot: Hieman katkera
Kokeile tämän kanssa: Grillikana

Lahden Erikois Mild Ale 3,8 %, 0,5 l tlk, Hartwall (kauppa)

Hyvin hento ja soljuva, utuisen vaalea olut, jossa on vivahdus trooppista hedelmää. Jälkimaussa myös hieman ruohomaista aromia. Oiva vaihtoehto virkistykseen, saunajuomaksi tai kesäiseen lounaspöytään.

Oluttyyppi: Mild Ale
Katkerot: Hennon katkera
Kokeile tämän kanssa: Salaatti uusista perunoista ja kasviksista

APAt ja IPAt

Kukko APA 4,5 %, 0,5 l tlk, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas (kauppa)

Vaaleassa ja kirkkaassa American Pale Ale -oluessa maistuvat sitrusmaiset Columbus-, Cascade-, Galaxy- ja Citra-humalalajikkeet. Tuoksussa ja maussa on mukavasti humalan aromeita ja oluen jälkimaku jatkuu pitkään.

Oluttyyppi: American Pale Ale
Katkerot: Katkera
Kokeile tämän kanssa: Kasvishampurilainen majoneesilla ja juustolla

Nakku IPA 5,0 %, 0,33 l tlk, Tornion Panimo (kauppa)

Kukkaisen tuoksuinen, kevyesti humaloitu IPA-olut, joka jatkaa panimon Nakku-oluiden sarjaa. Kaura ja vehnä tuovat makuun hieman pehmeää suutuntumaa, joka sopii muuten aika kevyen oluen tuntuvaan jälkikatkeruuteen. Humalalajikkeet – Idaho Gem, Loral ja Motueka – antavat makuun sitrusmaisuutta ja kukkaniittymäisiä aromeja. Nakku tarkoittaa meänkielellä eli Tornionlaakson suomella naista, tyttöä tai narttua. Ensimmäinen Nakku-olut tehtiin yli vuosi sitten naistenpäivän hyväntekeväisyystempauksena.

Oluttyyppi: India Pale Ale
Katkerot: Keskikatkera
Kokeile tämän kanssa: Loimulohi

Tåke Kveik IPA 5,6 %, 0,33 l plo, Suomenlinnan Panimo (Alko)

Samean sitruunankeltainen IPA, jossa on käytetty norjalaista perinneoluthiivaa kveikkiä. Hiiva antaa oluelle jännittävää, pyöreän rustiikkia aromia, jota tukee humalan mangomainen aromi. Tåke tarkoittaa norjaksi sumua, mikä sopii hyvin utuisen oluen nimeksi.

Oluttyyppi: India Pale Ale
Katkerot: Keskikatkera
Kokeile tämän kanssa: Grillattu juusto

Ruisperkele Extra IPA 8,5 %, 0,33 l plo, Panimoyhtiö Hiisi (Alko)

Jykevä tupla-IPA katkeran maun ystäville. Oluen maussa aistii havuisuutta, jota tasapainottaa ruisleipämäinen mausteisuus. Aromimaailma on rikas ja tuoksusta tavoittaa niin kuivakakkua kuin rusinaista makeutta. Nautiskelu-IPA jo tottuneelle oluenjuojalle.

Oluttyyppi: Double India Pale Ale
Katkerot: Katkera
Kokeile tämän kanssa: Juustolla täytetty leike

Neo-Elektro NEIPA 6,5 % 0,44 l tlk, Salama Brewing (Alko)

Houkuttelevan trooppiselta tuoksuva, aromiaan tuhdimpi New England -tyylinen IPA on väriltään samean kullankeltainen. Oluessa maistuvat niin kesän hedelmät, kedon kukat kuin vihreät yrtitkin. Suutuntuma on valmistuksessa käytetyn kauran takia mukavan soljuva ja kermainen. Tottuneemman IPA-juojan kesäolut!

Oluttyyppi: New England IPA
Katkerot: Katkera
Kokeile tämän kanssa: Club Sandwich

Sticky Woods DDH IPA 5,5 %, 0,33 l plo, Olarin Panimo (kauppa)

Vahvasti humaloitu, tuoksuva IPA-olut, jossa on hieman kauraa pyöristämässä suutuntumaa. Humalalajikkeina Citra, joka antaa makuun sitrusmaisuutta, ja Moutere, josta tulee greippinen aromi. Olut on tehty yhteistyössä skeittikollektiivi Sticky Dudesien kanssa. He luonnehtivat olutta täydelliseksi after skate -juomaksi.

Oluttyyppi: India Pale Ale
Katkerot: Katkera
Kokeile tämän kanssa: Vihis majoneesilla

Mufloni Mosaic Vehnä IPA 6 %, 0,33 l plo, Beer Hunter´s (Alko)

Oluessa on käytetty vehnää, joka antaa sille hieman erilaisen suutuntuman ja utuisen ulkonäön. Tuoksu on trooppisen houkutteleva ja maku hieman viherpippurinen ja hedelmäinen. Oluessa on aistittavissa myös hieman leikatun ruohon tuoksua. Hyvin kesäinen IPA-olut!

Oluttyyppi: India Pale Ale
Katkerot: Katkera
Kokeile tämän kanssa: Lohi ja kantarellikastike

Hapanoluet

Lady in Red Sour Ale 4,6 %, 0,33 l plo, Linden Brewery (kauppa)

Oluen valmistuksessa on käytetty mansikkaa ja karhunvatukkaa, joiden aromit tuntuvat varsinkin tuoksussa makean viekoittelevasti. Valmistuksessa käytetyt kaurahiutaleet luovat pyöreää suutuntumaa ja antavat tilaa muille mauille, tuloksena on mukavan juotava mutta silti maistuvan marjainen hapanolut. Erinomainen valinta vaikka siiderin, cocktailien tai roseeviinin ystäville.

Oluttyyppi: Sour Ale
Katkerot: Ei katkera
Kokeile tämän kanssa: Vaniljajäätelö

Seksipalindromiolut 4,0 %, 0,33 l tlk, Pyynikin Brewing Company (kauppa)

Vadelmilla ja salmiakilla maustettu hapanolut maistuu juotavalta karkilta, vadelman vivahteen dominoidessa ja suolan maistuessa jälkimaussa. Sopii drinkkien ja karkkien rakastajalle. Olut on nimetty Simo Frangénin ja Milla Paloniemen seksipalindromirunokirjan mukaan ja sarjakuvataiteilija Paloniemi on suunnitellut oluen etiketin kirjan piirustusten henkisesti.

Oluttyyppi: Sour Ale
Katkerot: Ei katkera
Kokeile tämän kanssa: Vadelmaviineri

Porterit ja stoutit

Velvet Dream Imperial Stout 11,5 %, 0,33 l plo, Mallassepät (Alko)

Intensiivisen mustanruskea ja täyteläinen olut, joka sopii hyvin viileään kesäyöhön. Paksu suutuntuma ja mukavan maltainen maku tekevät oluesta nautiskelujuoman, jota voi fiilistellä pitkään. Jälkimaku on sopivan jykevä ja viipyy suussa.

Oluttyyppi: Imperial Stout
Katkerot: Keskikatkera
Kokeile tämän kanssa: Tumma suklaa

Alkoholittomat oluet

More Brewing Lager 0,0 % , 0,33 l tlk, Hartwall (kauppa)

Perinteisen lager-oluen makuinen, hieman makean maltainen alkoholiton vaalea lager-olut, joka on kelpo vaihtoehto alkoholipitoisille serkuilleen. Kevyesti humaloitu olut on mainio jano- tai saunajuoma. Oluen K-kauppamyynnistä lahjoitetaan 25. elokuuta asti 20 senttiä/tlk Muusikkojen liitolle, joka ohjaa rahat suoraan työtä vailla oleville ammattimuusikoille.

Oluttyyppi: Lager
Katkerot: Hennon katkera
Kokeile tämän kanssa: Perinteinen grillimakkara

KOFF Crisp Radler Vadelma 0,0 %, 0, 33 l tlk, Sinebrychoff (kauppa)

Makean vadelmainen juoma, jota ei olueksi uskoisi. Aikuisten makuun virvoitusjuomaksi tai vaikka kilistelyyn kesäiltaan. Erittäin hyvä myös vaikka hedelmäsalaatin mehustukseen tai olutdrinkkien tekoon.

Oluttyyppi: Radler
Katkerot: Ei katkera
Kokeile tämän kanssa: Vaniljajuustokakku

Tiesitkö tämän oluesta?

Alkoholiprosentiltaan kevyemmät, noin 2,8–3,5 % oluet, liittyvät maailmassa vallalla olevaan low proof -trendiin. Ajatus on valmistaa matala-alkoholillisempia juomia hyvää makua unohtamatta. Trendi näkyy oluen lisäksi myös siidereissä, lonkeroissa ja viineissä.

Kveik (lausutaan ”kväeik”) on Norjan sahdinsukuisen, kotitekoisen perinneoluen maltølin, hiivaa. Kveikin alkuperää ei tiedetä varmasti, mutta vanhaa se on. Kveik-oluthiivaa on Norjassa säilötty hieman leipäjuuren tapaan ja nyt oluentekijät ympäri maailmaa ovat innostuneet tästä hieman erilaisesta oluthiivasta.

Olut tuntuu aina kevyemmältä suoraan pullosta tai tölkistä nautittuna, koska silloin et pysty tuoksuttamaan oluen aromia. Parhaiten tämän huomaa voimakkaasti humaloiduista oluista, kuten IPA-oluista. Kokeile vaikka: kaada IPA-oluesta puolet lasiin, nauti ensin pullosta ja sitten lasista. Huomaat kyllä eron!

Radler tarkoittaa pyöräilijää ja nimi viittaa juomasekoitukseen, jossa on puolet vaaleaa lager-olutta ja puolet sitruunalimonadia. Tämän tyyppistä juomaa saatetaan kutsua myös shandyksi. Radlerin kerrotaan saaneen alkunsa 1900-luvun alkupuolella, kun saksalainen majatalonpitäjä, jonka asiakkaat olivat lähinnä pyöräilijöitä, laimensi olutta limonadilla saadakseen lisää kannattavuutta oluelleen. Keski-Euroopassa radlerit ovat hyvin suosittuja ja saatavilla on paljon eri makuja.

Alkoholiton olut valmistetaan joko tekemällä siitä suoraan alkoholitonta tai poistamalla jo käyneestä oluesta alkoholi esimerkiksi tislaamalla. Tislaus tehdään mahdollisimman hienovaraisesti, jotta oluen maku ei kärsisi. Ennen tislausprosessia oluesta erotetaan suuri osa aromeista, jotka sitten alkoholin poistamisen jälkeen palautetaan valmiiseen olueen.

Lue lisää

Suuntaa piknikille: täydelliset piknikviinit

23.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Huippuriesling ja rapu-lohipiirakka on kesäjuhlien täydellinen yhdistelmä

Kaupallinen yhteistyö

22.05.2023 Viinilehden toimitus

5 x grüner veltliner – nyt lasissa maistuu hapokas ja mausteinen!

09.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä