Top-viinit

Epätyypillisten viinimaiden helmet – 3 x kuohuviini viinifiilistelijälle

21.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Argentiina, Bulgaria ja Venäjä – ei niitä tyypillisimpiä kuohuviinimaita, vai mitä? Nämä viinit ovat hyviä esimerkkejä siitä, että viinejä kannattaa maistella myös epätyypillisistä viinimaista – muuten upeat, piilotetut viinihelmet menevät ohi suun. 

Hyviä kuohuviinejä tulee ympäri maailmaa. Näillä kolmella voit yllättää kokeneemmatkin viininmaistajat.

Chateau Tamagne Select Blanc Brut 2019

Venäjä, Tilausvalikoima 920773, 12,49 €

Puhdaspiirteisen hedelmäinen, hillitty tuoksu, jossa omenaa, päärynää ja hunajamelonia. Kuiva, tuoksun eloisat aromit toistava, maku on kypsän hedelmäinen. Viinissä on lisäksi sitruksisuutta, kainoa rusinaisuutta ja mineraalisuutta. Pirteät kuplat korostavat hapokkuutta ja antavat viinille ryhtiä. Jättää hieman suuta supistavan, mutta veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.

Ruoka: Vaalealihaiset kalaruoat, äyriäiset ja raikkaat salaatit.

Villa Yustina Rose Brut 2017

Bulgaria, Tilausvalikoima 947985, 19,78 €

Hieman kehittynyt, avoin, paahtoleipäinen, positiivisessa mielessä hiivainen tuoksu, jossa on uuniomenaa ja herukoitakin. Kuiva, tuoksun aromit toistava maku on sekin hieman kehittynyt. Viinissä on lisäksi yrttisiä, mineraalisia ja sitruksia sävyjä. Ryhdikäs hapokkuus, kevyesti suussa tuntuvat tanniinit ja kuplat tekevät suutuntumasta melko särmikkään ja napakan. Viini jättää pitkän ja yrttisen jälkivaikutelman.

Ruoka: Grillattu tai paistettu vaalea liha. Myös täyteläiset pastat ja salaatit.

Bianchi Brut

Argentiina, Tilausvalikoima 911557, 14,62 €

Avoin, kypsää omenaa, persikkaa, hentoa paahteisuutta ja kermaisiakin sävyjä tarjoileva tuoksu. Viiniä sävyttävät lisäksi kaino, makea mausteisuus. Kuiva, mutta hedelmäinen maku seuraa tuoksun aromimaailmaa. Viinistä voi lisäksi aistia tuntuvaa sitruksisuutta ja yrttisiä vivahteita. Melko rotevakin suutuntuma ryhdittyy entisestään kuplien ja greippisen hapokkuuden myötä. Viini jättää kevyesti suuta supistavan ja kainosti paahteisen jälkivaikutelman.

Ruoka: Runsaat, punalihaiset kalaruoat hapokkaiden kastikkeiden kera. Myös selkeämakuinen vaalea liha.

Lue lisää

Laita grilli tulille! 7 x paras grilliviini

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Roseeproseccon pinkki vallankumous

21.04.2021 Viinilehden toimitus

Tuplamäärä nautintoa! Magnum-kuohuviinit top 5

24.03.2021 Antti Rinta-Huumo + Kuva Shutterstock