Matkat

5 x Åland – maistuvat matkavinkit Ahvenanmaalle

21.06.2021 Viinilehden toimitus + kuvat Tuukka Ervasti

Matkailetko kesällä Ahvenanmaalla? Tässä viisi maistuvaa vierailukohdetta.

Maaseudun hipsteripanimo

Matkavinkit Ahvenanmaalle – Open Water Brewery

Olut- ja siiderinystävien pysähdyspaikka on Open Water Brewery Lemlandissa alle kymmenen kilometrin päässä Maarianhaminasta. ”Autotallipanimo” sijaitsee samassa rakennuksessa etikkakurkkutehtaan kanssa ja varastorakennukseen on rakennettu niin panimo, pieni baari, myymälä kuin varastokin. Jonas Jakobsson on yksi kuusi vuotta sitten perustetun panimon perustajista ja omistajista. Vuosien saatossa he ovat valmistaneet noin 25 erilaista ja erityylistä olutta, mutta kerrallaan niitä on valikoimissa noin 12. Tuotteita voi maistella paikan päällä ja ostaa mukaan. Valikoima ei kuitenkaan rajoitu vain oluihin.

”Ihmettelimme puolitoista vuotta sitten, miksi kukaan ei tee Ahvenanmaalla siideriä, vaikka omenat on täällä iso juttu. 20 testierää ja monta katastrofia myöhemmin, tiedämme syyn. Siiderin tekeminen ei ole todellakaan helppoa”, Jonas kertoo hymyillen.

Nyt erilaisia siidereitä on valmistettu neljää eri sorttia ja jäätyneestä omenamehusta valmistettu ”icecider” on viety käsistä.

”Ensimmäisen kerran teimme sitä 80 pulloa ja ne myytiin 20 minuutissa. Seuraavaksi teimme 700 pulloa ja kaikki pullot oli myyty viikonlopun jälkeen. Ensi syksyksi teemme kolminkertaisen määrän ja saa nähdä miten käy. Icecider kiinnostaa ihmisiä, koska se on niin erikoistuote ja omenat niin periahvenanmaalainen raaka-aine.”

Auki kesäisin joka päivä, katso aukioloajat nettisivuilta tai Facebookista.

Perunaröstiä tyylillä

Matkavinkit Ahvenanmaalle – Våffel Rakan

Våffel Rakan on Michaela Eckermanin pari vuotta vanha ruokarekka, johon voi törmätä eripuolilla Ahvenanmaata, milloin missäkin. Konsepti on yksinkertainen ja loistava, kikkailuja ei tarvita. Tarjolla on poikaystävän pellosta nostetusta perunasta ja sipulista valmistettu röstin tapainen rapea perunavohveli, jonka päällä on ranskankermaa, puna- ja ruohosipulia, siian mätiä, suolaa ja mustapippuria. Törkeän hyvää! Juomavaihtoehtona on paikallinen omenamehu, ellei rekka ole sattumalta parkkeeraanut panimon pihaan, jolloin vohvelin kanssa maistuu raikas IPA tai kuiva omenasiideri.

Katso Våffel Rakan aukioloajat ja paikka Facebookista tai Instagramista.

Ravintola ja kahvila isoäidin huvilassa

Matkavinkit Ahvenanmaalle Mormors Gröna Hus

Vihreäntalon pihapiiri on kuin suoraan ruotsalaisesta kesäidyllistä, mutta lipputangossa liehuu Ahvenanmaan lippu. Mormors Gröna Hus on Ohlssonin perheen ravintola maaseudulla Lemlandissa, Norrbyn kylässä noin 15 kilometriä Maarianhaminasta. Ravintolana toimivaa vanhaa vaaleanvihreää huvilaa isännöivät Malin ja Maz Ohlsson. Mazin isoäidin ja isoisoäidin syntymäkoti on korjattu huolella ja sisustettu tyylillä. Viehättävässä ravintolassa ruoka on mahdollisuuksien mukaan luomua ja tulee läheltä, omalta kylältä tai mielellään ainakin omalta saarelta. Kesäaikaan perunat ja sipulit nostetaan päivittäin naapuritilan pellolta aidan takaa. Omalla pihalla kasvaa yrttejä ja omenapuita. Ruoka on astetta parempaa ”husmanskost” -tyyliä, viinit ovat pääosin luomua ja hyvin kohtuullisesti hinnoiteltuja.

Pihapiirin kasvihuoneessa toimii ihastuttava kesäkahvila Humlan Cafe, jossa asiakkaita palvelevat usein perheen aikuiset pojat tyttöystävineen. Kahvilassa kaikki on paikallisista jauhoista itse leivottua. Maista korvapuusteja ja tietenkin perinteistä ahvenanmaalaista pannukakkua sekä lämminsavulohta perunasalaatin kanssa. Mutta ennen kaikkea nautti ihastuttavasta miljööstä ja tunnelmasta. Herregud, miten ihanaa!

Ravintola auki ympäri vuoden, kesällä ke-la iltaisin. Kahvila auki kesällä joka päivä. Tarkista aukioloajat nettisivuilta tai Facebookista.

Rantapromenadin tunnelmaa

Matkavinkit Ahvenenmaalle Åss Paviljongen

Lars Sonckin suunnittelemassa puuhuvilassa sijaitseva pursiseuran omistama ÅSS Paviljongen on vierailun arvoinen ravintola upean miljöönsä takia. Vesirajaan rakennettu huvila valmistui aikoinaan yksityiseksi kodiksi mutta rakennuttaja kuoli oman käden kautta. Tarinan mukaan talossa kummittelee siksi vieläkin. Kummitusten pelossa vierailua ei kuitenkaan kannata jättää väliin, Ahvenanmaan kuuluisan museolaiva Pommernin vieressä sijaitseva ravintola ja sen terassi on nimittäin täydellinen paikka nauttia ilta-auringosta ja rantapromenadin tunnelmasta. Ruoka on sesongin raaka-aineet huomioivaa ja annokset isoja. Täältä ei tarvitse lähteä nälkäisenä kotiin.

Huomioithan, että terassilla ja sisätiloissa on eri ruokalistat.

Suklaata ja limpparia vaunuvarastossa

Matkavinkit Ahvenenmaalle Kafé Kalesch

Eckerön posti- ja tullitalon pihalla olo on hetken hölmistynyt. Venäläisten merenrannalle rakennuttama kivirakennus on Carl Ludvig Engelin piirtämä ja suorastaan valtava. Nykyään talo on Ahvenanmaan maakuntahallituksen omistama, sisällä on museo, vaihtuvia näyttelyjä ja museokauppa. Talo tarjoaa myös residenssitiloja vieraileville taiteilijoille. Tänä kesänä ”Textilt från och till Åland” -näyttely esittelee ahvenanmaalaisten tekemiä ja suunnittelemia tai saarella valmistettuja design-tuotteita ja käsitöitä.

Sivurakennuksen Kafé Kaleschia ei kannata sivuuttaa. Vanha hevosvaunutalli on restauroitu huolella ja viihtyisä kahvila sisustettu tyylillä. Sisällä kahvilassa kannattaa maistaa nuoren ahvenanmaalaisen Channa Öhmanin käsin valmistamia praliineja ja muita suklaaherkkuja. Channa opiskeli Lontoossa ja palasi kotisaarelle kaksi vuotta sitten. Hän valmistaa kaikki Mercedes Chocolaterien tuotteet itse käsin alusta loppuun, aina pakettiin asti. Tunnustusta ja palkintoja on tullut jo Japania myöten.

”Kun tulin tänne töihin, halusin valikoimaan hieman modernimpia ja värikkäämpiä praliineja. Niissä näkyy ehkä eniten kädenjälkeni. Raaka-aineiden laadusta ja mausta en ole valmis tinkimään”, Channa kertoo tyylistään.

Mikä sitten on olisi paras juoma suklaan kanssa? Siihen Channalla on hieman yllättävä vastaus:

”Neutraali vesi on tietysti paras mutta yllättävän hyvin toimivat myös viskit ja rommit.”

Kafe Kaleschissa kannattaa maistaa suklaan lisäksi myös paikallisen kotileipomon leivonnaisia ja Amalias Limonadin aidon marjaisia ja aikuiseen makuun sopivan vähäsokerisia limonadeja.

Tiesitkö?

Ahvenanmaa täyttää 100 vuotta. Juhlat alkavat jo tänä kesänä ja jatkuvat koko vuoden. Virallinen itsehallinnon satavuotispäivä on 9.6.2022. Syntymäpäivät näkyvät saarella erilaisina tapahtumina, seminaareina, kulttuuritilaisuuksina ja esimerkiksi ravintoloiden tarjoamina Ahvenanmaa-menuina.