Yleinen

5 x aito siideri helteeseen ja ruokapöytään

21.06.2021 Mariaana Nelimarkka + kuva Shutterstock

Aito siideri tehdään paikallisista omenoista. Myös kotimaisesta raaka-aineesta syntyy ryhdikäs ja hapokas siideri, joka toimii monessa: aperitiivina, ruokajuomana ja nautiskelussa – varsinkin kuumana hellepäivänä.

Ranska lasissa

Hérout Cuvée Tradition Brut

Maison Hérout, Normandia, Ranska
5,5 %, Alko 739357, 14,61 € (0,75 l)

Aidossa ranskalaisessa maalaissiiderissä tuoksahtaa vienosti navetta. Päällimmäisenä niin tuoksussa kuin maussakin on tuhti omenaisuus. Maku on kohtuullisen hapokas. Perinteikkään normandialaisen tilan AOC-merkitty siideri on ryhdikäs ja kestää monenlaisia kumppaneita, esimerkiksi sinappisella vinaigretella viimeistellyn parmankinkku-päärynäsalaatin.

Kaunis pullo!

Hallonmäen Villi Aito Omenasiideri 

Hallonmäen Siideripanimo, Suomi
5,5 %, Alko 939642, 5,60 €

Hallonmäen tila Perniössä tekee hillittyjä siidereitä. Villistä nimestään ja villihiivoista huolimatta siideri on hallittu ja puhtaan makuinen. Se on saanut käydä hitaasti talven yli, omenoiden ja villihiivan aromeiden yhdistelmä antaa sille viinimäisiä vivahteita. Kauniit kuplat ja kuulas ilme, omenaisen kirpeä ja hapokas maku. Tasapainoinen tuttavuus. Nauti aperitiivina!

Nauti ruokajuomana

Kuura Kuiva Aito Siideri

Brinkhall Sparkling
5,5 %, 4,19 € (K-ryhmä)

Suodatettu Kuura Kuiva on täysin kirkas. Siideri ei ole rutikuiva, jäännössokeria on 12 grammaa per litra, mutta hapokkuuden ansiosta suutuntuma on kuiva. Helposti lähestyttävä aito siideri. Eri omenaeristä sekoitetussa siiderissä on kerroksellisuutta ja runsaasti vivahteita, sopii edistyneempäänkin makuun. Broilerinfileestä tehdyn saltimbocca alla romanan mainio makupari.

Raparperipiirakan kaveri

Lepola Apple Cider Real

Lepola Drinks, Suomi

5,5 %, 4,99 € (K-ryhmä)

Lepolan tilalla kasvavista omenatarhoista jalostuu lukuisia erilaisia siidereitä, muun muassa kurkulla maustettuja, humaloituja ja uutuutena myös päärynästä ja omenasta 50/50 suhteessa tehty päärynäsiideri. Tämä on kuitenkin perniöläisen tuottajan runsaan omenainen siideri, jossa omena on pääroolissa. Kuin puraisisi kypsää punaposkista omppua. Tuhti omenaisuus sopii raparperipiirakan pariksi.

Käytetty samppanjahiivalla

Top Fuel Hybrid Apple Aito Siideri 2020

Top Fuel, Suomi
5,5 %, Alko 909731, 5,56 €

Siideri tehdään Lohjansaaresta kerätyistä omenalajikkeista. Se on samppanjahiivalla käytetty ja sokeria on jäljellä nolla grammaa. Samppanjahiiva ja omena tykkäävät toisistaan, lopputulos on runsaan aromikas, mutta kuitenkin raikas. Siiderintekijä korostaa maussa viheromenaisuutta ja pyrkii kuohuviinin tyyliseen pirteästi kuplivaan muotovalioon. Aperitiivi ja raikkaiden kasvispohjaisten alkupalojen pari. 

Mikä aito siideri?

Suomalaisen aidon siiderin pohjana on sataprosenttisesti kotimainen omena. Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran (SASS) sertifikaatti kannustaa tekijöitä käyttämään aitoa raaka-ainetta ja perinteisiä menetelmiä sekä auttaa kuluttajia löytämään aidot tuotteet. Seura on sertifioinut talven ja kevään aikana reilu kymmenen tuoreen vuosikerran siideriä. Tämän sivun kaikki kotimaiset siiderit ovat sertifioituja.

Aidon siiderin malli tulee perinteisistä siiderimaista Britanniasta ja Ranskasta. Ranskassa siiderinvalmistusta säätelevät perinteen ohella alueelliset, tiukat appellaatiot. AOC-merkinnän saadakseen tuottajan täytyy sitoutua seudulle tyypillisten lajikkeiden käyttöön. Joillakin alueilla määritellään hyvin tarkkaan, mikä on erityyppisten siideriomenoiden osuus lopputuotteesta.

Suomessa riittää, että siideri on tehty suomalaisesta omenasta. Jos jotain lisätään, senkin pitää olla suomalaista ja luonnollista.

aitosiideri.fi

Lue lisää

Makuja maalta – 3 x juusto + siideri

04.10.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

4 x siideri poreileviin kesäpäiviin

04.07.2019 Maria Markus + Kuvat Laura Riihelä, Alko ja Shutterstock

Eiswein on jäätävä viinityyli

08.01.2018 Elisa Johansson