Kaupallinen yhteistyö

Viña Leyda – Chilen palkituin viinitalo

Kaupallinen yhteistyö

03.05.2021 Viinilehden toimitus

Chile tunnetaan pitkästä rantaviivastaan ja Andien vuoristosta. Yhdessä ne dominoivat karun kauniita maisemia ja antavat myös kasvillisuudelle oman leimansa. Meren läheisyys ja maaperän koostumus ovat tärkeitä tekijöitä myös viinitalo Leydan viineissä.

Chilen palkituin viinitalo

Etelä-Amerikka mielletään usein ilmastoltaan kuumaksi, mutta viinitarhoilla Leydan laaksossa keskilämpötila on vain 13 astetta. Meren viilentävä vaikutus näkyy ja maistuu Viña Leydan persoonallisissa viineissä, jotka tunnetaan raikkaudestaan ja mineraalisuudesta yhdistettynä tasapainoiseen ja eleganttiin makuprofiiliin.

Mereltä puhaltava tuuli tuntuu iholla Leyda Valleyn viinitarhoilla ja pitkähihainen paita on työskennellessä tarpeen kesälläkin. Keskivertoa viileämpi ilmasto onkin yksi merkittävä tekijä Viña Leydan palkittujen viinien herkullisuuden takana.

Viña Leyda

”Aurinkoiset päivät sekä sopusuhtainen päivä- ja yölämpötilojen vaihtelu saavat rypäleet kypsymään hitaammin, mikä vahvistaa rypäleiden omintakeista aromiprofiilia ja auttaa säilyttämään niiden luontaisen raikkauden”, kertoo Viña Leydan kansainvälisesti palkittu pääviinintekijä Viviana Navarrete.

Vuonna 1998 perustettu Viña Leyda on kategoriassaan Chilen palkituin viinitalo. Muutamaa vuotta myöhemmin syntyi virallinen D.O. Leyda Valley -laatuluokitus, joka kertoo alueen tunnusomaisesta ja täysin ainutlaatuisesta viinityylistä.

“Alusta alkaen Viña Leydan tavoitteena on ollut valmistaa korkealaatuisia viinejä, jotka kykenevät ilmaisemaan Chilen rannikkoaluetta puhtaimmillaan”, kertoo Viviana Navarrete.

Viinien laatu on huomattu ympäri maailmaa. Arvostettu amerikkalainen viinijulkaisu Wine Enthusiast valitsi Vivianan vuonna 2020 yhdeksi maailman parhaista naisviinintekijöistä. Yhdessä tiiminsä kanssa hän käyttää pikkutarkkoja viininvalmistusmenetelmiä varmistaakseen parhaan mahdollisen laadun.

Viinitarhat Tyynen valtameren syleilyssä

Viña Leyda

Viña Leydan tarhat sijaitsevat lähellä merta. 75 hehtaarin viinitarha El Granito on niistä lähimpänä.

“Tyyni valtameri sijaitsee vain neljän kilometrin päässä täältä. Kirkkaana päivänä El Granito -viinitarhan köynnösten välistä voi nähdä merellä seilaavia laivoja”, Viviana kertoo.

El Graniton viiniköynnöksissä kypsyy useita erilaisia rypälelajikkeita, mutta pääosassa ovat Pinot Noir, Sauvignon Blanc ja Chardonnay. Viinitarha on nimelleen uskollinen, sillä maaperä on pääosin sekoitus graniittia ja kalkkipitoista savea. Molemmat maalajit auttavat tuomaan esille viinin eloisaa makuprofiilia.

Hieman kauempana rannasta sijaitseva 88 hehtaarin El Maitén -viinitarha tunnettaan ryhdikkäistä Pinot Noir -, Sauvignon Blanc – ja Syrah-rypälelajikkeista, jotka antavat selkärangan Viña Leydan palkituille viineille. “Viineissämme maistuu hienosti tämän tarhan ainutlaatuinen kasvupaikka”, Viviana sanoo.

Viinit huokuvat Tyynen valtameren raikkautta

Rypäleiden aikainen sadonkorjuu näkyy viineissä yrttisenä vivahteena ja hieman matalampana alkoholiprosenttina. Kellarissa viinejä hellästi ohjaamalla saadaan säilytettyä rypälelajikkeiden monivivahteinen hedelmäinen aromimaailma.

“Pienten tammitynnyrien sijaan suosimme isoja tynnyreitä sekä betoni- ja terästankkeja, jotka eivät peitä alleen viinien omia herkkiä aromeja. Haluamme antaa viinien näyttää todelliset puhdaspiirteiset luonteensa, jotka huokuvat Tyynen valtameren raikkautta,” Viviana kertoo.

Upeat Leyda-viinit

Leyda

Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc on erinomainen esimerkki viileän ilmaston virtaviivaisesta valkoviinistä, joka ihastuttaa pirteällä sitrushedelmällään ja ryhdikkäällä hapokkuudellaan. Viini on arvostettu korkealle myös kilpailuissa: se voitti kultaa Vuoden Viinit 2020 -kilpailussa sekä tuli toiselle sijalle Vuoden Viinit 2019 – ja Vuoden Viinit 2018 -kilpailussa. Viinitalon pääviinintekijä Viviana Navarrete rakastaakin Sauvignon Blanc -rypälettä ja siitä valmistettuja viinejä. Lue Viinimaa-sivustolta, miksi sauvignon blancit ovat Vivianan suosikkeja.

Erinomaisesta hinta-laatu-suhteestaan tunnettu Leyda Reserva Riesling hurmaa tasapainoisella makuprofiilillaan. Meren läheisyydessä sijaitsevan El Granito -viinitarhan Riesling-rypäleet ovat sopeutuneet ympäristöönsä poikkeuksellisen hyvin. Loistavana ruokaviininä arvostettu Leyda Reserva Riesling on kypsynyt sakkojen päällä seitsemän kuukautta, mikä antaa viinin suutuntumalle hieman enemmän tekstuuria. Lopputulosta tasapainottaa Rieslingille tyypillinen raikas happorakenne.

Kansainvälisesti palkittu Leyda Single Vineyard Las Brisas Pinot Noir taas on tasapainoinen, kypsän marjaisa ja aavistuksen hapankirsikkainen punaviini, joka on osoitus viileän ilmaston punaviinien suuresta potentiaalista. Viini valittiin Viinilehden Vuoden punaviiniksi vuonna 2018.

Kokkaa cevicheä ja korkkaa Leyda Reserva Riesling

Tuulahdus Chileä keittiöösi: kokkaa tortilloja ceviche-täytteellä ja korkkaa palkitun viinitalon riesling!

Vastaavia artikkeleita

Tuulahdus Chileä keittiöösi: kokkaa tortilloja ceviche-täytteellä ja korkkaa palkitun viinitalon riesling!

Kaupallinen yhteistyö

03.05.2021 Viinilehden toimitus

Lasissa riesling ja lautasella parsaa – katso parhaat kombot!

27.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden valkoviini yllätti tuomarit sokkotastingissa!

22.04.2021 Viinilehden toimitus