viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Roseeviinityylit
Opi viineistä

Erotatko erilaiset roseeviinit? Ota haltuun eri roseeviinityylit ja -termit

21.05.2021 Teemu Rinta-Mänty

Roseeviinit ovat suositumpia kuin koskaan ennen. Roseeviinejä on kuitenkin useita eri tyylejä, näin erotat ne toisistaan.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Klassisia roseeviinityylejä

Provence

Johtava roseeviinialue niin määrällisesti, kuin laadullisestikin. Provencen roseet ovat usein kuivia, väriltään hyvin vaaleita, raikkaita ja elegantteja.

Tavel

Pieni, mutta perinteikäs roseeviinialue eteläisestä Rhonesta. Saignée-menetelmällä valmistetut kuivat viinit ovat tummemman punaisia, runsaita ja viinillisiä.

White Zinfandel / Zinfandel Blush

Kaliforniassa vahingossa 1970-luvulla syntynyt tyyli, jossa saignée-menetelmän yhteydessä pois valutetun mehun käyminen kuivaksi blanc de noir -valkoviiniksi keskeytyi ja lopputuloksena syntyi makeaa vaaleanpunaista matala-alkoholista viiniä.

Mateus rosé

Portugalilainen 1940-luvulla syntynyt makeahko ison volyymin viini, joka myöhemmin ylsi maailmanlaajuiseen suosioon ja markkinajohtajaksi.

Rosé d’Anjou

Loiren laaksosta tulevat hedelmäiset roseeviinit, joissa aina vähintään 7 g/l jäännössokeria.

Termit haltuun

Suora puristaminen (direct press)

Rypäleet puristetaan nopeasti sadonkorjuun jälkeen, jolloin kuorista ehtii liueta niukemmin väriä sekä polyfenoleja/antosyaniineja.

Vuodatus (bleeding / saignée)

Ranskankielinen termi menetelmälle, jossa punaviinin valmistuksen alkuvaiheessa valutetaan kuorista väriä ja rakennetta saanutta viinimehua erilleen roseeviinin valmistusta varten. Lopputuloksena on usein hieman tummemman värisiä ja runsaampia roseeviinejä. Samaa menetelmää käytetään myös punaviinin valmistuksessa konsentraation lisäämiseen.

Clairet

Perinteinen tyyli, joka viittaa Bordeaux’ssa aikoinaan valmistettuihin lyhyellä kuorimaseraatiolla vaaleanpunaisen värin saaneisiin viineihin. Termiä käytetään laajemminkin perinteisemmän tyylisissä roseeviineissä. Italiassa termi on chiaretto, Espanjassa clarete.

Ramato

Italiassa valmistettu, punakuorisesta Pinot Grigio -lajikkeesta kuorikontaktin kautta kuparinpunaisen värisävyn saava valkoviini.

Lue lisää

Roseenpunainen joulu: pruuvissa neljä jouluroseeta

28.11.2023 Christina Suominen

5 x ihana riesling – valitse valkkari tai rosee, kuplilla tai ilman!

23.05.2023 Viinilehden toimitus

Roseeviini – roseeta vaaleanpunaisesta tumman pinkkiin

25.04.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä