Drinkit

Koivunmahla on erinomainen pohja alkoholittomille kesäjuomille

03.05.2021 Elisa Johansson + Kuva Laura Riihelä

Maistuisiko mahla? Koivut tuottavat keväisin monikäyttöistä nestettä, jonka hyviin vaikutuksiin uskovat niin allergikot, kosmetiikkateollisuus kuin nautiskelijatkin.

Koivunmahla – elämän eliksiiriä ja kesäjuomia

Koivunmahla virtaa puun juurista oksiin ennen lehtien puhkeamista ja paras aika mahlan juoksuttamiseen on huhtikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Koivun mahla mielletään virkistävänä, terveellisenä ja jopa parantavana juomana, vaikkakin se on 99-prosenttisesti vettä. Koostumuksesta yksi prosentti on glukoosia, fruktoosia, erilaisia hedelmähappoja ja hivenaineita.

Kautta historian koivumahlaa on käytetty luonnonlääkkeenä ja -juomana, nykyään sitä hyödynnetään myös kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena. Mahlan nauttiminen saattaa auttaa koivun siitepölyallergiaan, lisätä vastustuskykyä ja Keski-Euroopassa sitä käytetään myös kehon puhdistukseen kuona-aineista. Tieteellistä näyttöä mahlan terveysvaikutuksista ei kuitenkaan vielä ole.

Koivumahla on joka tapauksessa erinomainen janojuoma ja miedon makunsa ansiosta mainio pohja alkoholittomille kesäjuomille, joita voi maustaa makunsa mukaan.

Kaupunkilaiskuluttajien iloksi koivumahlaa myydään luontaistuote- ja ruokakaupoissa valmiiksi pullotettuna, hyvin säilyvänä versiona. Jos valutat mahlaa itse, kysy maanomistajalta lupa. Mahlan kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

nordickoivu.fi

Vastaavia artikkeleita

Ilkka Sirén: roseeviini – viinityylien Billie Eilish

03.05.2021 Ilkka Sirén + kuva Shutterstock

Terassikauden raikkain drinkki on inkiväärinen valkkaritonic

27.04.2021 Viinilehden toimitus

Portviini-kahvicocktail lämmittää!

17.03.2021 Viinilehden toimitus