Kolumnit

Ilkka Sirén: roseeviini – viinityylien Billie Eilish

03.05.2021 Ilkka Sirén + kuva Shutterstock

Hieman yli kymmenen vuotta sitten, kun olin nuori viininörtti, eräs kaiken kokenut viiniammattilainen tokaisi minulle “roseeviini on ajan tuhlausta”. Asetelma oli vanha tuttu: roseeviini on parhaimmillaankin vain laatuviinien persoonaton sivutuote. Ellet seilaa jahdin kyydissä Välimerellä aurinkoisena kesäpäivänä, niin älä turhaan kuluta makunystyröitäsi lipittämällä roseeta. Kuinka väärässä hän olikaan.

Roseeviini vaikuttaa äkkiseltään huolettomalta viinityyliltä, joka ei vaadi järisyttävää aivonystyröiden kipinöintiä livahtaakseen kielen ohitse, mutta laadukkaan roseeviinin valmistus vaatii viinintekijältä erityistä tarkkuutta ja herkkää kosketusta. Sitä on vaikea valmistaa talla pohjassa ja tukka putkella.

Ajoitus on kaiken keskiössä. Rypäleiltä halutaan juuri tarpeeksi luonnetta, mutta ei liikaa tai liian vähän. Virheet ja ylilyönnit näkyvät helposti ja niitä on hankala peitellä jälkeenpäin. Vaikka lopputulos on tähtäimessä, niin vuosikertavaihtelujen takia roseeviinien valmistus on kuin ampuisi liikkuvaan maaliin. Näin on toki valko- ja punaviinien kanssa myös, mutta roseeviinien tapauksessa viinintekijän on ammuttava lonkalta ja osuttava napakymppiin joka kerta. Jos se optimaalinen liipaisimen vetäisyhetki menee ohitse, lopputuloksena on toinen toistaan vähemmän kiinnostavia viinejä. Osuessa maaliin roseeviini taas pystyy säväyttämään tavalla, joka hakee vertaistaan.

Roseeviini onkin viinityylien Billie Eilish: sen potentiaali ei välttämättä avaudu kaikille Teksti-TV:n lukijoille ja omaleimaisen tyylin takia se kärsii helposti vähättelystä, mutta sen suosiota on mahdotonta kiistää.

Roseeviinin suosion kasvussa on ongelmansakin. En ole nimittäin lainkaan vakuuttunut, että tässä roseekiimassa on onnistuttu aukottomasti kartoittamaan parhaat rypälelajikkeet ja yhdistämään ne parhaisiin mahdollisiin kasvupaikkoihin ja valmistusmenetelmiin. Roseeviinitrendi kärsii jo nyt jonkin sortin vauhtisokeudesta. Jos roseeviinin ainoa laatukriteeri olisi väri, niin roseevallankumous olisi kuin suoraan oppikirjasta.

Ala on kuitenkin optimistinen ja jokainen viinilasi on puoliksi täynnä, tai tässä tapauksessa jo puoliksi juotu. Ei se helppoa aina ole ollut muillakaan viinityyleillä – oli aika, jolloin kuohuviiniäkin katsottiin nenänvartta pitkin.

Etelä-Ranskassa roseeviinien valmistus on tunnetusti aivan omalla tasollaan. Rypälelajikkeista esimerkiksi Grenache, Mourvèdre ja Cinsault soveltuvat erinomaisesti eloisien ja virtaviivaisten roseeviinien valmistukseen. Alue loistaa kategoriassa myös siksi, että roseihin suhtaudutaan siellä asiaan kuuluvalla vakavuudella. Parhaiden palstojen rypäleet eivät välttämättä menekään yliampuvan lippulaivapunaviinin valmistukseen vaan roseisiin. Raaka-aineisiin siis panostetaan.

“Roseeviini kuuluu kesään.” Oikeasti! Voiko väsyneempää väittämää olla? Olen itsekin syyllistynyt naittamaan roseeviiniä väkisin yhteen vuodenaikaan, mutta totuus on, että roseeviini on parhaimmillaan vuoden ympäri. Kesä, seksihelle ja lasi viileää roseeta on kyllä lyömätön yhdistelmä, mutta roseeviini on myös joulupöydän vaiettu ykköstykki ja yllättävän veikeä parsaviini. Ja roseen seurassa nautitut grilliribsit – oi nam

Olen itse utelias roseeviininystävä. Kyllästyn varsin helposti, joten hyppelen viinistä viiniin suhteellisen ketterästi. Oli kyseessä sitten Apulian mehukkaat Negroamaro-rypälelajikkeesta valmistetut roseeviinit, Baskimaan roseetxakolit tai vaikkapa georgialainen saperavi, niin uutta maistettavaa tuntuu kaikissa riittävän. Suosittelen hyppelyä kaikille – varsinkin niille, jotka eivät roseille vielä ole lämmenneet.

Kokeile ainakin nämä roseeviinit

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén listasi suosikkiroseensa eri maista ja antoi niille ruokasuositukset.

Itävalta: O Nittnaus Zorra

Alko 958893,    25,32 €

roseeviini

Ruokasuositus: Runsas mezesalaatti, höyryävä pho-keitto tai vegaaniystävällinen pähkinä-flammkuchen

Italia: Terre Nere Etna Rosato

Alko 959301,    24,90 €

roseeviini

Ruokasuositus: Limellä kyllästetyt kalatacot, spaghetti alle vongole tai siikaceviche

Italia: Ausonia Apollo Cerasuolo d’Abruzzo

Alko 914151,    23,28 €

roseeviini

Ruokasuositus: Aurinkolasit päähän, nappipaita napaan asti auki ja lautaselle munakoisopastaa

Georgia: Badagoni Saperavi Rose

Alko 936732,    17,26 €

roseeviini

Ruokasuostus: Kaikki, joissa on granaattiomenaa! Kuten vaikkapa täytetyt georgialaiset munakoisorullat, marokkolainen kanapita tai tabbouleh-salaatti. Herkullinen myös parmesaanilla höystettyjen grilliparsojen kanssa

Ranska: Guigal Côtes-du-Rhône Rosé

Alko 921934,    15,98 €

roseeviini
Ruokasuositus: Sopii monipuolisesti kalaruokien kaveriksi. Kokeile esimerkiksi samettisen madekeiton, fenkoli-lohisalaatin, chermoulalla maustetun uunilohen tai perinteisen fish and chipsin kanssa.

Espanja: Alta Alella Tallareta Rosé

Alko 919546,    24,98 €

roseeviini

Ruokasuositus: Jerk-maustetut kanavartaat, tofu-kesärullat tai vegeramen

Vastaavia artikkeleita

6 x laadukas roseeviini siemailuun

04.05.2021 Viinilehden toimitus

Roseeviini ja juusto: 3 x tajunnan räjäyttävä yhdistelmä

04.05.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Koivunmahla on erinomainen pohja alkoholittomille kesäjuomille

03.05.2021 Elisa Johansson + Kuva Laura Riihelä