Kaupallinen yhteistyö

Ammattilaisten ammattilainen on ravintoloiden puhemies Henri Alén

Kaupallinen yhteistyö

24.05.2021 Viinilehden toimitus

Viisi Tähteä -median järjestämässä Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksen yhteydessä annettiin nyt toista kertaa ääniä myös henkilölle eli vuoden ravintolavaikuttajalle. Tämän vuoden Ammattilaisten ammattilainen on keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Henri Alén.

Idearikas ravintola-alan kehittäjä

Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää, joka luo niin hyvän pössiksen, että se välittyy myös asiakkaille, ja joka toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Henri Alén oli äänestyksen selvä ykkönen. Valintaan vaikuttivat myös hänen viimeaikaiset lukuisat ulostulonsa ravintola-alan puolestapuhujana.

Alén kertoo olevansa huolestunut siitä, miten moni ravintola-alan toimija on tällä hetkellä epävarmuuden keskellä jopa peloissaan. Moni pohtii, mitä uskaltaa sanoa ja tehdä – ja sitä, saako virkamiehiä ylipäätään arvostella.

”Tämä tunnustus on suurinta, mitä ravintola-alan ammattilainen voi kollegoiltaan saada. Suomessa on kova sukupolvi kasvamassa ravintola-alalle. Meidän vanhojen sotaratsujen pitää jaksaa tehdä hommia ja toimia myös heidän puolestaan, jotta me kaikki saamme tehdä meidän omaa työtämme nyt ja jatkossa”, Alén tähdentää.

Palace sijaitsee Helsingin Eteläranta 10ssä. Kuva: Heikki Kähkönen

Helsinkiläinen Ravintola Palace on maan paras ravintola

Palace äänestettiin voittajaksi Suomen 50 parasta ravintolaa 2021 -äänestyksessä toisena vuonna peräkkäin. Seuraavina olivat helsinkiläiset BasBas, Savoy, Alexanderplats ja Bardot.

Keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaama Ravintola Palace piti paikkansa Suomen 50 parasta ravintolaa 2021 -äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola sai listauksessa ylivoimaisesti eniten ääniä. Äänestykseen osallistui noin 300 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata.

Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki sanoo, että tässä tilanteessa työvoima- ja käsityövaltaisen ravintolan vieminen listan ykköseksi on Palacelta melkoinen uroteko.

”Äänestäjien perusteluita lukiessa käväisi mielessä, että Palace on Suomen ainoa kahden Michelin-tähden ravintola, jolla on yksi tähti. Suomen kaikki tähtiravintolat saattoivatkin olla enimmän osan aikaa avoinna koronarajoituksin samalla, kun Pohjois-Euroopan tähtiravintoloista yli 90 prosenttia oli kokonaan suljettuna”, Rislakki perustelee.

Palacen keittiöpäällikkö Eero Vottonen kiittää äänestäjiä valinnasta. Hän antaa tunnustuksen koronarajoitusten vuoksi useita lomautusjaksoja läpikäyneelle Palacen henkilökunnalle.

”Isot kiitokset kuuluvat asiakkaille sekä työntekijöillemme keittiössä ja salissa. He tekevät menestyksemme eteen kaikkensa. Parhaaksi meidän ruokamme tekee se, että me etsimme laadultaan ja sesongiltaan parhaita raaka-aineita. Yritämme tarjota ne melko vähäisellä valmistuksella vieraillemme mahdollisimman maistuvina annoksina”, Vottonen kertoo.

Äänestyksessä peräti kymmenen kärkisijaa menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui viime vuoden tapaan BasBas ja kolmanneksi nousi Savoy. Seuraavina olivat Alexanderplats, Bardot, Grön, Vinkkeli, Olo, Muru ja InariHans Välimäen luotsaama Bardot nousi suoraan listan kärkiviisikkoon.

Suomen 50 Parhaan Ravintolan listalla on ravintoloita Espoosta, Helsingistä, Inarista, Kirkkonummelta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta. Maakuntien ykköspaikat peittosivat jälleen monet pääkaupungin klassikot ja uudet kokeelliset ravintolat.

Suomen 50 parasta ravintolaa 2021 -listan lisäksi nousevat esille eri sarjat. Listauksen alakategorioita ovat
Paras Ruoka: Palace, Helsinki
Paras Tulokas: Bardot, Helsinki
Paras Innovatiivinen ravintolaFiasco? by Ultima, Helsinki
Paras Viinilista: Muru, Helsinki
Paras OlutlistaNolla, Helsinki
Paras Eettinen ravintola: Nolla, Helsinki

Teknisestä palveluprosessista siirrytään rentoon henkilökohtaisuuteen

BasBasin ansaitsema asiakkaiden ja ammattilaisten arvostus perustuu erityisesti rentoon ja laadukkaaseen palveluun. Noora Sipilä, Niki Thieulon (kesk.) ja Kalle Kiukainen ovat siitä ylpeitä. Kuva: Heikki Kähkönen

 

Maan 50 parhaan ravintolan listalla on jälleen useita uusia ravintoloita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Varsinkin nousijoista, listan sisäisestä liikehdinnästä sekä äänestäjien antamista perusteluista on tehtävissä johtopäätös, että asiakaspalvelun merkitys on nousussa.

Kuusi sijaa TOP 10:ssä on muuta kuin fine diningia. Muutos on merkittävä äänestyksen historiassa, joka juontaa vuoteen 2004 saakka. Yleensä Michelin-tähti on taannut sijainnin kärkikymmenikössä. Ei enää.

Nyt äänestäjien valintojen perusteluissa ja kommenteissa korostuu palvelukokemus. Teknisestä palveluprosessista on siirrytty henkilökohtaisuuteen, jota arvostetaan läpi koko ravintolalistan.

”Palvelun luonne ratkaisee. Sitä kutsutaan useimmiten käsitteillä rento tai mutkaton. Palvelukokemusta kutsutaan myös sanoilla juureva, rouheva, rehti, välitön, luonteva, tuttavallinen, vilpitön ja henkilökohtainen”, päätoimittaja Eeropekka Rislakki selvittää.

Rislakki kertoo, että hyvän ravintolakokemuksen ytimessä on nyt aistittava tunnelma. Palvelu on tunne. Tämä iskee kiilan ajattelutapoihin, mikä tekee ravintolasta hyvän.

”Fine dining ei ole enää yhtäläisyysmerkki ravintolan paremmuuden kanssa – yhdessäolon ja ihmiskontaktien helpottamiselle sekä huomioiduksi tulemiselle se sen sijaan on. Uskallan väittää, että kyse ei ole vain vastareaktiosta korona-ajan eristyksissä olemiselle, vaan pidempiaikaisesta suuntauksesta”, Rislakki ennustaa.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä mm. ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia.

Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.

 

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021

1 Palace, Helsinki
2 BasBas, Helsinki
3 Savoy, Helsinki
4 Alexanderplats, Helsinki
5 Bardot, Helsinki
6 Grön, Helsinki
7 Vinkkeli, Helsinki
8 Olo, Helsinki
9 Muru, Helsinki
10 Inari, Helsinki

11 Kaskis, Turku
12 Kuurna, Helsinki
13 C, Tampere
14 Albina & Alexis, Helsinki
15 Gustav Kitchen & Bar, Rovaniemi
16 Mami, Turku
17 Demo, Helsinki
18 Nolla, Helsinki
19 Ora, Helsinki
20 Tapio, Posio

21 Fiasco? by Ultima, Helsinki
22 Bistro O Mat, Espoo
23 Ostroferia, Oulu
24 Aanaar, Inari
25 Yes Yes Yes, Helsinki
26 Kajo, Tampere
27 Finnjävel, Helsinki
28 Kakolanruusu, Turku
29 Gastro Cafe Kallio, Helsinki
30 Ravinteli Huber, Tampere

31 Wino, Helsinki
32 Sky Kitchen & View, Rovaniemi
33 W30, Helsinki
34 Pastis, Helsinki
35 Bistro O Mat, Kirkkonummi
36 Nooa, Turku
37 Lily Lee, Helsinki
38 Nokka, Helsinki
39 Madonna, Helsinki
40 Nude, Helsinki

41 Aki Pop Up, Helsinki
42 Via Tribunali, Helsinki
43 Smör, Turku
44 Emo, Helsinki
45 Hejm, Vaasa
46 Old Boy, Helsinki
47 Kosmos, Helsinki
48 Bona Fide Pop Up, Helsinki
49 The Bull And The Firm, Helsinki
50 Tintå, Turku

Lue lisää Viisi Tähteä -sivuilta

Kaupallinen yhteistyö Decanter kanssa. 

Lue lisää

Alkoholin etämyynti: Miten etenee keskustelu Suomessa?

24.06.2021 Viinilehden toimitus

Silli on kesän kunkku! Katso herkulliset sillireseptit

24.06.2021 Viinilehden toimitus

Epätyypillisten viinimaiden helmet – 3 x kuohuviini viinifiilistelijälle

21.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä