viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Tokaji
Opi viineistä

Valitse Tokaji-viinit aperitiiviksi tai jälkiruokapöytään – maista nämä!

09.04.2021 Kalle Naatula + kuva Shutterstock

Tokaji-viinit ovat Unkarin tunnetuimpia kansallisaarteita. Omintakeiset viinit sopivat erinomaisesti jälkiruoaksi tai aperitiiviksi, mutta ne ovat myös ruokapöydän moniottelijoita ja sopivat myös suolaisille ruoille. Rypälelajike ja makeusaste määrittelevät viinin käyttötarkoituksen.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Tokajin päärypälelajikkeet ja pääviinityylit

Unkarin koiliskulman Tokaj-Hegyaljan alueen makeita valkoviinejä ylistetään maan kansallislaulua myöten.

Tokaji-viinien päärypälelajikkeet ovat Furmint, Hárslevelü ja Sárga Muskotály. Alueella rypäleet nauttivat auringon paisteen ja tuulien sekä jokien nostattamien sumujen vuorovaikutuksesta. Kosteuden ja sumun tuoma botrytis-jalohome puhkoo rypäleisiin pieniä reikiä, jolloin päivien kuumuudessa niistä haihtuu nestettä. Näin aromiaineet ja sokerit konsentroituvat. Botrytis tuo rypäleisiin myös omintakeista aromikkuutta.

Tokajissa tällaisia jalohomeen koskettamia rypäleitä kutsutaan Aszú-rypäleiksi.

Makeiden tokaji-viinien pääviinityylit ovat aszú, eszencia ja szamorodni.

Puttony-luokitus perustuu jäännössokeripitoisuuksiin

Intensiivisten aromikkaiden, makeiden aszú-viinien luokitusjärjestelmä perustuu jäännössokeripitoisuuksiin, joita merkitään puttonyoksin. Termi juontaa ikivanhasta tavasta valmistaa tokaji aszúa: mitä useampi poimintakorillinen (puttony) Aszú-rypäleitä lisätään tynnyrilliseen käyvää mehua tai perusviiniä, sitä makeampaa viiniä saadaan.

Myöhemmin keksittiin tehdä Aszú-rypäleistä massaa, jonka lisäyksellä voidaan säätää viinien makeutta.

Vuoteen 2013 saakka puttony-luokkia oli kolmesta kuuteen. Uudistuksen jälkeen jäivät vain viiden (sokeria vähintään 120 g/l) ja kuuden (sokeria vähintään 150 g/l) puttonyoksen merkinnät. Tosin kolmen (sokeria vähintään 60 g/l) ja neljän (sokeria vähintään 90 g/l) puttonyoksen viineistä saadaan nauttia vielä pitkään, sillä vanhempia vuosikertoja myydään edelleen.

Eszencia (sokeria vähintään 450 g/l) taasen valmistetaan yksinomaan Aszú-rypäleistä vapaasti valuneesta mehusta, joka otetaan talteen ennen rypäleiden työstämistä Aszú-massaksi. Eszenciassa on vain jokunen prosentti alkoholia. Nektari on niin harvinaista herkkua, että sitä nautitaan usein lusikalla.

Szamorodniin taasen ei lisätä Aszú-massaa. Se voi sisältää sekä jalohomeisia että homeettomia rypäleitä, ja olla makeaa édesiä (sokeria vähintään 45 g/l) tai kuivaa szárazia (sokeria enintään 9 g/l). Viimeksi mainittu on usein verrattavissa paahteisen pähkinäisiin ja kuiviin sherryihin.

Lisäksi Unkarin kuivat furmint- ja hárslevelü-viinit nostavat päätään. Niiden joukossa on upeita, omintakeisen aromikkaita ja hersyvän hapokkaita viinejä. Ruokapöydässä nämä ovat moniottelijoita.

Tokaji

Lajikkeet: Furmint, Hárslevelü, Sárga Muskotály, Zéta, Kabar ja Kövérszőlő.

Aromit: Sitruuna, omena, mandariini, persikka, aprikoosi, hunaja, pähkinät sekä makeat mausteet.

Tyyli: Kuivista valkoisista aina todella makeisiin.

Ikääntyminen: Nauti kuivat, raikkaan aromaattiset viinit nuorina. Runsaan hedelmäiset ikääntyvät vuosia. Makeat kehittyvät vuosikymmeniä. Intensiiviset aszút sekä eszenciat lähes ikuisia.

Suosi: Kuivat, valkoiset aperitiiviksi sekä kala- ja äyriäisruoat, myös itämainen keittiö. Szamorodneista etenkin száraz koville ja suolaisille juustoille ja pikkusuolaiset. Maltillisen makeat viinit pateille ja grillattu vaalea liha. Makeammat aszút suklaa- ja hedelmäjälkiruoille, sinihomejuusto. Intensiivisimmät aszút ja eszenciat sellaisenaan.

Maista nämä:

Mád Furmint 2013

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Tokaji
16,90 €
0,75 l
Edullinen ostos
Lue lisää

Puklus Pincészet Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013

Alkon tuotenro 1:

Makea viini Tokaji
30,32 €
0,5 l
Edullinen ostos
Lue lisää

Lue lisää

Aika kaivaa jälkiruokaviinit kaapista! Katso makuparit jalohomeisille viineille

02.09.2020 Ulla Häkkinen + kuva Shutterstock

Budapest: Siltojen ja kylpyjen kaupunki

22.04.2020 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä