Opi viineistä

Tunnetko Silvanerin? Viininharrastajat himoitsevat siitä tehtyjä viinejä

14.04.2021 Mika Vanne

Silvaner on vanha eurooppalainen lajike, joka tunnetaan huonosti. Viiniharrastajat himoitsevat siitä tehtyjä kuivia, hapokkaita ja intensiivisiä viinejä Frankenin alueelta Saksasta. Muille sitä on juotettu osana vanhaa kunnon Libistä.

Silvaner on tunnettu Saksassa jo 1600-luvulta lähtien. Baijerissa, Ebrachin sisterssiläisluostarissa, se tunnettiin nimellä Östareiche Rebe. Nimi ja aikakausi kertovat Silvanerin olevan itävaltalainen, luonnossa syntynyt lajike.

Moderni DNA profilointi vahvistaa vanhan käsityksen. Silvaner on Savagninin (itävaltalaisittain Traminer) ja Österreichisch Weissin risteytys. Viimeksi mainittua viljeltiin lähinnä Wienin ympäristössä, joten luultavimmin risteytys on syntynyt niillä seuduilla.

Sukulaisuussuhde Savagniniin tekee Silvanerista osan Pinot’n sukuhaaraa, sillä Pinot on toinen Savagninin vanhemmista. Silvaner on kiinteä osa eurooppalaista lajikekirjoa myös toisen vanhempansa kautta. Toinen Österreichisch Weissin vanhemmista on Gouais Blanc, jonka risteytyksestä Pinot’n kanssa syntyivät mm. Chardonnay ja Gamay.

Itävallasta löytyy myös Silvanerin jälkeläisiä. Sekä Frühroter Veltliner että Neuburger ovat Silvanerin ja Roter Veltlinerin risteytymiä.

Silvaneria on lähes mahdoton löytää syntysijoiltaan Itävallasta. Tätä aikaisin silmunsa avaavaa sekä keväthalloille ja kasvitaudeille herkkää lajiketta on Itävallassa alle 50 hehtaaria. Suurimmat viljelmät löytyvät Saksasta ja Ranskan Alsacesta.

Hieman vaikean luonteensa ja sensitiivisyytensä vuoksi Silvaner on vuosien saatossa menettänyt suosiotaan. Nykyään se on Saksan kolmanneksi eniten viljelty valkoinen lajike noin viiden prosentin osuudella Saksan viinitarhoista. Ranskassa Silvaner tai Sylvaner, niin kuin nimi siellä kuuluu, kattaa kymmenisen prosenttia Alsacen viinin viljelyksistä.

Saksan tunnetuimmat Silvanerit kasvavat Frankenin alueella. Saven ja liuskekiven sekaisessa maassa Silvaner tuottaa tiiviitä, melko hapokkaita, ei kovin aromikkaita, mutta intensiivisiä, jopa mineraalisia viinejä. Tunnetuin tarha lienee Mainin varrella oleva 85 hehtaarin Würzburger Stein, jonka tuottamaa Steinweinia ihasteli jo aikoinaan saksalaisen kulttuurin suurmies Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832).

Köyhien ja sairaiden hyväksi perustettu hyväntekeväisyysorganisaatio Bürgerspital zum Heiligen Geist osti ensimmäiset tarhansa Würzburger Steinilta jo 1334 tarjotakseen päivittäisen maltillisen noin litran viiniannoksen asukkailleen – sukupuoleen ja köyhyyden tasoon katsomatta. Vielä nykyään Bürgerspital zum Heiligen Geist on yksi arvostetuimmista tuottajista alueella. Myös Horst Sauer, Ludwig Knoll ja Hans Wirsching tuottavat huippuviinejä.

Silvaner tunnetaan myös Rheinhessenissä. Huippuviinejä löytyy muun muassa Wittmannin ja Kellerin valikoimista. Suurin osa Rheinhessenin silvanerista kuluu kuitenkin tavanomaisiin sekoituksiin, joista kuuluisin epäilemättä on Saksan viinimaineen pitkäksi aikaa pilannut puolimakea, vaatimaton tusinatavara Liebfraumilch.

Rheinhessenista ja Pfalzistakin hieman etelään Ranskan Alsacessa paikallinen Sylvaner on yksi Alsacen jaloista lajikkeista. Sielläkin Sylvanerin osuus on pienenemään päin.

Yhtenä selityksenä on muiden neutraalien lajikkeiden kuten Pinot Blancin ja Auxerrois’n parempi taudinkestävyys.

Selitys on kuitenkin huono. Kumpikaan korvikkeista ei yllä läheskään Sylvanerin tasolle. Varsinkin Mittelbergheimin kulmilla Sylvaner on intensiivinen, runsas ja täyteläinen. Vuonna 2005 kylän tunnetuimman Grand Cru -tarhan Zotzenbergin rypälevalikoimaan lisättiin Sylvaner. Lounaaseen kaartuvan tarhan kalkkikivisillä merkelipohjaisilla tarhoilla tuotetaan kuivaa, intensiivistä, mausteista ja hennosti yrttistä, melko täyteläistä sylvaneria, siis sylvaneria parhaimmillaan.

Testaa silvaneria pienessä tai isossa pullossa

Schloss Sommerhausen Silvaner Trocken 2019

Alkon tuotenro: 524244

Valkoviini Franken
10,00 €
0.375 l
Artboard Created with Sketch.
minus-one-point Created with Sketch. -1
Kallis
Lue lisää

Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2020

Alkon tuotenro: 501877

Valkoviini Rheinhessen
13,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Vastaavia artikkeleita

Terassikauden raikkain drinkki on inkiväärinen valkkaritonic

27.04.2021 Viinilehden toimitus

Aromaattinen Muscat on sesongin must have -rypäle!

27.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Lasissa riesling ja lautasella parsaa – katso parhaat kombot!

27.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock