viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Kynttilät palavat tarhalla. kuva Thibaut Luton
Kolumnit

Halla tekee tuhoa Ranskassa

09.04.2021 Nea Berglund + kuvat Nea Berglund, Thibaut Luton ja Brice Maison

Keväthalla on tuhonnut osan Ranskan viinisadosta. Kylmää vastaan taistellaan nyt monin eri keinoin. Viinintekijä Nea Berglund kertoo kolumnissaan kuulumisia Bordeaux’sta, joka on yksi pahimmin hallasta kärsineistä alueista.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

”Yöpakkaset ovat valvottaneet viinintekijöitä ympäri Ranskaa tällä pääsiäisen jälkeisellä viikolla, eikä asiaa helpota se, että ensi viikolle on mahdollisesti luvassa lisää kylmää. Pakkanen on iskenyt paitsi tänne Bordeaux’hon myös Bourgognen sekä Champagnen viinialueille. Monet viinintekijät ovat parhaansa mukaan yrittäneet suojella satoaan palavien kynttilöiden ja heinäpaalien sekä ilmaa pyörittävien helikoptereiden ja tuulimyllyjen avulla. Keinot ovat rajalliset, sillä kynttilät nostavat lämpöä vain noin asteen verran ja helikopterikuskit voivat menettää lentolupansa, jos lähtevät yöaikaan liikkeelle.

Täällä Bordeaux’ssa tuhot ovat mittavat. Selkeää lukua hallatuhojen laajuudesta ei vielä ole ja kokonaiskuvaa rakennetaan seuraavien päivien ajan, kun nähdään hallan todelliset vaikutukset. On kuitenkin selvää, että alavilla viinialueilla – kuten esimerkiksi Garonne-joen vastarannalla Gravesissa – valtaosa sadosta on tuhoutunut. Osa kollegoistani on jo nyt menettänyt lähes kaiken satonsa tältä vuodelta. Nämä uutiset tuntuvat erittäin raskailta, etenkin kun covid-19 on hankaloittanut monien viininviljelijöiden elämää jo yli vuoden. Monen talous on todella tiukalla, koska myynti on romahtanut tapahtumien puuttuessa ja ravintoloiden oltua suljettuna Ranskassa jo lokakuulta lähtien.

Meillä Chateau Carsinilla asiat ovat onneksi vähän paremmin. Tilamme ja tarhamme sijaitsevat kukkulan päällä, jossa ilma kiertää aina paremmin kuin laaksoissa. Mekään emme silti täysin säästyneet tuholta, vaan hallan puremia köynnöksiä löytyy useilta tarhoilta. Kokonaisuutena Carsinilla tuhot ovat toistaiseksi olleet verrattain pieniä, mistä olen äärimmäisen kiitollinen. En ole kovin uskonnollinen, mutta näin keväthallan aikaan löydän uskoni ja toivon sääjumalilta suotuisia olosuhteita kaikille maanviljelijöille. Naapurini vitsaili eilen, ettei ehdi ajoissa kotiin perheensä luo, sillä hän ajaa synagogan kautta temppeliin, sieltä kirkkoon ja sitten moskeijan kautta kotiin. Toivottavasti sääjumala löytyi jostain matkan varrelta!

Ystäväni Frederic Leydet, joka viljelee viiniä Saint-Emilionissa ja Pomerolissa, on suojellut silmujaan palavin lyhdyin ja heinäpaalein. Kynttilöitä vaaditaan melkein 200 kappaletta yhden hehtaarin suojelemiseen ja kustannuksiakin kertyy reilusti, sillä kynttilät maksavat liki kympin kappale. Lisäksi tarvitaan työvoimaa sytyttämään ja valvomaan roihuja yöaikaan –  ja kaiken huipuksi Ranskassa vallitsevan lockdownin mukaan yöaikaan ei saisi liikkua! Pakkasöinä siis tosiystävyys mitataan, kun sakkojen uhalla ystävät auttavat toisiaan ja liikkuvat tarhojen välillä pitäen huolta kynttilöistä. Fred sai pelastettua sadostaan suurimman osan, mutta muilla alueen tiloilla tilanne ei ole välttämättä yhtä hyvä. Pahimmillaan Frederic Leydetin Saint-Emilionin tarhoilla neljäsosa silmuista paleltui.

Bordeaux’n imago on pitkään jo kärsinyt hieman pompöösistä, ylellisestä ajatuksesta, jossa kaikki alueen viinit ovat tuhteja tanniinipaketteja ja maksavat kymmeniä tai satoja euroja. Tosiasiassa Bordeaux’ssa jyllää mahtava nuorien viinintekijöiden dynaaminen liike, jossa viinit tehdään ystävien kanssa nautittavaksi, eivät vuosikausia kellaroitaviksi. Ranskassa sanotaan: ”Boire un canon c’est sauver un vigneron” eli vapaasti käännettynä ”Juomalla viiniä voit pelastaa viininviljelijän”. Nyt tämä lause painaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Kaikki viljelijät tarvitsevat kansalaisten tukea, joten miten olisi pullo ranskalaista viiniä seuraavalla illallisella?”

Nea Berglund, Chateau Carsinin viininviljelijä

Lue lisää

Faktat haltuun: Pouilly-Fuissé ja Pouilly-Fumé

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Syksyn sävyinen Rhône – pruuvissa rhônelaiset punaviinit

17.10.2023 Antero Niemiaho, Sommelier

Samettisen pehmeä brie ja 2 x viini

10.07.2023 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä