Top-viinit

Grüner Veltliner -viinit pruuvissa – katso 3 parasta grüneriä!

26.04.2021 Ulla Häkkinen + kuva Shutterstock

Viinitrendit tulevat ja menevät, ja nyt nousussa ovat taas semi-aromaattiset lajikkeet kuten Grüner Veltliner.

Reilu parikymmentä vuotta sitten itävaltalainen Grüner Veltliner -rypäle oli muotia, ja jopa niin suosittu, että sitä viljeltiin Uutta-Seelantia myöten. Pikkuhiljaa suosio kuitenkin hiipui ja muut rypäleet valtasivat tarhoilta palstatilaa.

Itävallassa lajikkeella pyyhkii kuitenkin edelleen mukavasti. Kaikista maan rypäleistä Grüner Veltlinerin osuus on kolmannes ja valkoisista lähes puolet. Grüneristä valmistettavien viinien kirjo on moninainen. Siitä tehdään niin kepeitä nuorena juotavia viinejä kuin tammessakin kypsyneitä viinejä, joista parhaimpia verrataan jopa Bourgognen huippuihin. Yhteistä kaikille grünereille on miellyttävässä tasapainossa oleva raikas hapokkuus. Hapokkuus ei kuitenkaan koskaan ole niin terävää tai karvasta kuin rieslingeissä. Yksi grünereitten parhaista puolista on niiden helppo yhdistettävyys hyvin erityyppisten ruokien kanssa.

Uuden sukupolven ottaessa valtaa Itävallan viinialueilla, on myös viinien luonne vähitellen muuttumassa. Tekijät haluavat korostaa rypäleen autenttisuutta, he käyttävät viinit luonnonhiivoilla, eivätkä peitä hedelmäistä luonnetta ylenmääräisellä tammella. Rypäleet myös poimitaan aiemmin, jolloin viineissä on enemmän hapokkuutta, raikkautta sekä matalampi alkoholipitoisuus ja ne ovat kaiken kaikkiaan tasapainoisempia.

Korkean laadun ja tasapainon saattoi havaita myös maistamissamme viineissä. Pruuviin valittiin Alkon tilausvalikoimasta kuusi 17–23 euron grüner veltlineriä Itävallasta. Alkon valikoima viineissä on kattava ja laadukkaita erityylisiä vaihtoehtoja löytyy useilta arvostetuilta tuottajilta.

Top 3 grüner veltliner

Wieninger Ried Herrenholz Grüner Veltliner 2019

Alko 912726, 22,97 €

wieninger-ried-herrenholz-gruner-veltliner-2019

”Biodynaamisen Wieningerin perhetilan tarhaviini tulee Wienistä.
Tasapainoinen, vanhojen köynnösten rypäleistä valmistettu, hiivasakkansa
kanssa pitkään kypsytetty viini on täydellinen valinta wieninleikkeen kanssa.”

Väri: Hennon vaaleankeltainen, häivähdys vihreää, nuorekas. Raskasliikkeiset jalat viestivät viinin intensiteetistä.

Tuoksu: Tyylikäs, varsin hillitty. Tiiviin hedelmäisestä tuoksusta voi löytää punaista omenaa, trooppista hedelmää, reilua mausteisuutta, pippurisuutta ja säilöttyä sitruunan kuorta. Siinä on myös kevyttä yrttisyyttä ja kedonkukkia.

Maku: Intensiivinen, poskia vuoraavan runsas. Tasapainoinen, kypsän hedelmäinen, keskitäyteläinen maku on hienossa harmoniassa sitruksisen raikkauden ja kukkaisen aromikkuuden kanssa. Viini jättää pitkään maistuvan, hennon vahamaisen jälkimaun. Tyylikäs kokonaisuus!

Ruoka: Paistettuja ahvenfileitä ja voi-valkoviinikastiketta.

Bernhard Ott Am Berg 2018

Alko 916946, 19,49 €

bernhard-ott-am-berg-2018

”Mainio joka paikan viini Bernhard Ottilta, jota Itävallassa tituleerataan myös mr. Veltlineriksi. Biodynaamisen viljelyn omaksunut viinitila sijaitsee Wagramissa.”

Väri: Vaalea, jo hieman kehittynyt, sitruunaan häivähtävän vaalean keltainen.

Tuoksu: Superraikas, tuoreen hedelmäinen. Vahvasti sitrushedelmien ja -kuoren sävyttämästä tuoksusta voi löytää reilua valkopippurisuutta, kypsää päärynää ja golden-omenaa. Siinä on aistittavissa myös hentoa vahamaisuutta.

Maku: Runsas, erittäin kuiva. Keskitäyteläinen, jopa hieman suolainen maku, jonka sitrusmaisen kirpeä hapokkuus saa suun reilusti kostumaan. Sitruksisuutta pehmentää kypsä päärynäinen hedelmäisyys ja tuoksua vielä vahvemmin tuntuva hunajainen vahamaisuus, joka maistuu pitkään vielä jälkimaussakin.

Ruoka: Paistettua järvikalaa, parsaa ja sitruuna-hollandaisekastiketta.

Pfaffl Hund Reserve Grüner Veltliner 2019

Alko 925004, 19,99 €

pfaffl-hund-reserve-gruner-veltiner-2019

”Viini edustaa tyylikkäästi runsasta, poskia vuoraavaa grüner-tyyliä. Perhetila Pfafflin Hund valittiin viime vuonna Itävallan parhaaksi. Puolet viinistä on käynyt ja kypsynyt isoissa tammiastioissa.”

Väri: Kirkas, vaalea viherkeltainen, nuori. Hieman kuplia.

Tuoksu: Raikas ja nuorekas. Intensiivisen hedelmäisessä tuoksussa on keltaista luumua, ananasta, persikkaa ja keltaista kiiviä. Siinä on myös selvää vihersävytteisyyttä, joka ilmenee kevyenä yrttisyytenä sekä reilua, kypsää sitrushedelmäisyyttä, erityisesti appelsiinia.

Maku: Runsas, lähes öljyinen, keskitäyteläinen, kuiva maku. Siinä on tuoksun tavoin kypsien kiivihedelmien aromikkuutta. Mehukas, tasapainoinen hapokkuus raikastaa miellyttävästi runsasta makua. Viini jättää pitkään maistuvan, hennon pippurisen jälkimaun.

Ruoka: Kanaa mausteisessa kookoskastikkeessa.

 

Maista myös nämä grünerit

Diwald Grüner Veltliner vom Löss 2018

Alko  947424, 16,99 €

diwald-gruner-veltliner-vom-loss-2018

Väri: Runsas, sitruunaan vivahtavan keltainen, hieman kehittynyt. Hitaat jalat.

Tuoksu: Kypsän hedelmäinen, mehukas. Rypäleelle tyypillisiä kivihedelmiä kuten persikkaa, aprikoosia ja keltaista luumua. Siinä on myös selkeää punaista omenaa, päärynää, hentoa pippurista mausteisuutta ja hunajaa.

Maku: Kuiva, tuoksun aromit toistava, mehevän hedelmäinen. Runsaassa, kermaisessa, keskitäyteläisessä maussa on hieman öljymäinen suutuntuma, jota tasapainoinen, kypsän omenainen hapokkuus raikastaa. Viini jättää nielua lämmittävän, uuniomenaa muistuttavan, hennon mausteisen jälkimaun, joka viipyilee pitkään suussa.

Ruoka: BBQ-maustettua uunilohta.

Loimer Grüner Veltliner Kamptal 2018

Alko 947623, 17,49 €

loimer-kamptal-gruner-veltliner-2018

Väri: Erittäin vaalea, vihreään taittavan keltainen. Ohuet jalat viestivät keveydestä.

Tuoksu: Nuorekas ja raikas. Kypsän hedelmäisestä, kohtuullisen intensiivisestä tuoksusta voi löytää herkullisen kattauksen hedelmiä: keltaista omenaa, karviaista, valkoherukkaa ja ananastakin. Siinä on myös kirpeää sitrushedelmäisyyttä, kuten kumkvattia.

Maku: Kuiva, hersyvän hedelmäinen. Mehukas, reilusti suun kostumaan saava, greippiä muistuttava hedelmähapokkuus tuo miellyttävää eloisuutta kevyehköön makuun, jossa toistuvat tuoksun aromit. Viini jättää raikkaan, pitkään maistuvan vihersävytteisen jälkimaun.

Ruoka: Loistava sushiviini.

Sighardt Donabaum Grüner Veltliner 2019

Alko 946277, 19,98 €

sighardt-donabaum-gruner-veltliner-2019

Väri: Kirkas, nuori, hennon vaalean keltainen vihrein vivahtein. Hieman pirskahteleva.

Tuoksu: Heleä ja kuulas. Vihersävytteisessä tuoksussa on aistittavissa tuoreita vastaleikattuja yrttejä, rukolaa, kevyttä kukkaisuutta ja makeita, kypsiä hedelmiä kuten vihreää omenaa ja päärynää. Siinä on myös kypsiä sitrushedelmiä ja hentoa pippurisuutta.

Maku: Kuiva, varsin runsas. Keskitäyteläinen maku on tuoksun tavoin varsin aromaattinen ja kukkainen. Runsaaseen, kypsään hedelmäisyyteen tuo ryhtiä greippimäinen, räjähtävän runsas hapokkuus. Viinissä on jopa hieman tanniinisia piirteitä ja se jättää mineraalisen suolaisen jälkimaun viipyilemään suuhun.

Ruoka: Jokiravut.

 

Lue lisää

Halloum on grillistä tuttu – parita sille nämä viinit!

21.06.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Kesän viileimmät viinicocktailit – hyödynnä hanaviiniä!

17.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Viinilehden Vuoden hanaviini on valittu! Katso voittajapunkku ja -valkkari

16.06.2021 Viinilehden toimitus