Opi viineistä

Aromaattinen Muscat on sesongin must have -rypäle!

27.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Aromaattisesta Muscat-rypäleestä on nyt tarjolla maukkaita kuivia valkoviinejä ja laadukkaita naturalviinejä. Muscatit sopivat erityisen hyvin kevään parsasesonkiin sekä kevyille kala- ja äyriäisruoille.

Muscat on Gewürztraminerin tavoin yksi helpoimmin tunnistettavista valkoisista rypälelajikkeista. Siinä on raikkaan rypäleinen tuoksu, jossa on kukkien ja eksoottisten hedelmien aromia. Lajikkeesta valmistetaan viinejä lähes maailman joka kolkassa ja se viihtyy lämpimässä, jopa kuumassa ilmastossa. Makeat muscatit, kuten kevyesti kupliva Moscato d’Asti, ovat tunnetuimpia, mutta yhä enemmän valmistetaan myös vakavammin otettavia kuivia viinejä.

Muscat on yksi maailman vanhimmista lajikkeista ja Muscat-lajikkeiden perheeseen kuuluu useita jäseniä, joista tunnetuin ja laadukkain on Muscat Blanc à Petit Grains. Siitä tehdään useimmiten lajikeviinejä, mutta eri Muscat-suvun lajikkeita myös sekoitetaan keskenään. Tärkeimpiä kuivien muscatien tuotantoalueita ovat Ranskan eteläosat ja Alsace, Itävalta sekä Espanja. Chilessä, Kaliforniassa ja Australiassa Muscatin viljelymäärä kasvaa koko ajan.

Laatutuottajat suosivat nyt vanhoja, pensasmaisesti kasvatettuja Muscat-köynnöksiä, jotka kasvavat mineraalipitoisessa maaperässä. Nämä viinit käyvät lähes poikkeuksetta luonnonhiivoilla ja usein ne kypsyvät vielä hiivasakkansa kanssa, jolloin viineihin saadaan lisää syvyyttä ja rakennetta. Viinit ovat parhaimmillaan melko nuorina.

Tuottajat ovat innostuneet viime aikoina tekemään rypäleestä myös natural- ja oranssiviinejä. Alkon valikoimasta löytyy ilahduttavasti natuviinien lisäksi kevyitä kesäviinejä ja runsaampia makupommeja.

3 x muscat

Joseph Scharsch Muscat 2018

Alko 959057,    24,99 €

muscat

Doña Leo de Altolandon 2016

Alko 920187,    16,99 €

muscat

Dopff & Irion Cuvée René Dopff Muscat 2019

Alko 573527,   13,80 €

muscat

Lue lisää

Halloum on grillistä tuttu – parita sille nämä viinit!

21.06.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Kesän viileimmät viinicocktailit – hyödynnä hanaviiniä!

17.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Viinilehden Vuoden hanaviini on valittu! Katso voittajapunkku ja -valkkari

16.06.2021 Viinilehden toimitus