Opi viineistä

Alvarinho vai Albariño? – rakkaalla rypäleellä on monta nimeä

23.04.2021 Mika Vanne + kuva shutterstock

Alvarinho tai Albariño on keskihapokas ja kohtalaisen aromaattinen lajike Iberian niemimaalta. Moni tarha on edelleen istutettu perinteiseen pergola-tyyliin kivitolppien varaan köynnöskatokseksi.

Alvarinho tai espanjalaisittain Albariño on kotoisin joko Pohjois-Portugalista tai rajan toiselta puolelta Espanjan Galiciasta. Varsinkin Portugalin puolella lajikkeesta on olemassa useampia eri klooneja, mikä kertoo yleensä lajikkeen pitkästä esiintymisestä tietyllä alueella.

Paikallisesti Alvarinho on joskus sekoitettu Caíño Blanco -nimiseen lajikkeeseen, joka myöhemmin on paljastunut Alvarinhon ja toisen paikallisen lajikkeen Amaralin risteytymäksi. Tämäkin todistaa lajikkeen pitkää historiaa Portugalissa.

Espanjan puolella Albariñoa sekä toista lajiketta Albarín Blancoa on luultu Savaginin Blanciksi. Syy on aikanaan tapahtunut sekaannus köynnösten kasvattamossa. Edelleen on epäselvää, kuinka paljon Espanjan Savaginin Blanc -tarhoista on Albariñoa.

Alvarinho on Iberian niemimaan luoteiskulman eniten viljelty rypälelajike. Moni tarha on edelleen istutettu perinteisesti kivitolppien varaan rakennettuun pergolaan, jossa köynnökset kasvavat parin metrin korkeudessa maan pinnasta muodostaen tasaisen köynnöskaton. Paikallisesti viljelytapaa kutsutaan nimellä ”parras”.

Kosteassa ja sateisessa ilmastossa pergolassa korkealla olevat köynnökset kuivuvat nopeasti eivätkä altistu homeille ja muille kasvitaudeille. Alvarinhon osalta tämä on oleellista, sillä lajike on herkkä homeille ja härmälle.

Lajikkeena Alvarinho on keskihapokas ja kohtalaisen aromaattinen. Tyypillisiä aromeja ovat kukkaisuus, greippimäisyys, sitruunaruoho sekä puihin kuten lehmukseen ja kuusamaan liittyvät aromit.

Hapokkuutta saatetaan erityisesti Galiciassa tasapainottaa malolaktisella käymisellä, mikä tuo viiniin myös lisää leveyttä ja rakennetta. Käymisen jälkeinen viinin pitäminen hiivasakan päällä on myös tyypillistä, ja antaa niin ikään leveyttä ja runsautta. Toisaalta pergolassa satomäärä saattaa nousta korkealle, mikä puolestaan voi vähentää hapokkuutta ja latistaa aromeja.

Portugalissa Alvarinhoa on lähes 2400 hehtaaria. Parhaimmat alvarinhot ovat raikkaita, melko hapokkaita ja aromikkaita, suutuntumaltaan keskitäyteläisiä, leveähköjä viinejä. Vinho Verde DOCn ala-alueiden Moncãon ja Melgacon alvarinhot ovat tunnetuimpia, mutta mielenkiintoisia viinejä voi löytää myös etelämpää Dãosta ja jopa Setúbalin niemimaalta.

Alvarinho on yksi Vinho Verde DOCn sallituista lajikkeista. Perinteisesti hieman kuplivaaan Vinho Verdeen rypäleet kerättiin hieman raakoina, jotta alkoholipitoisuus jäisi alhaiseksi. Poreilevuus saatiin aikaan pullossa tapahtuvalla malolaktisella käymisellä, josta hapokkuuden pehmentymisen ohella syntyy hiilidioksidia. Nykyään rypäleet ovat hieman kypsempiä ja hiilidioksidi lisättyä.

Lähes kaikki Espanjan runsaan 5300 hehtaarin Albariño-viljelmistä sijaitsee Galiciassa DO Rías Baixasin viinialueella. Kaikkinensa 96 prosenttia Rías Baixasin viljelyksistä on Albariñoa.

DO Rias Baixas jakautuu viiteen ala-alueeseen, joista vanhin ja tunnetuin on rannikon Val do Salnés. Muut ovat Portugalin rajajoen Miñon varrella rannikolla sijaitseva O Rosal, Miñon sivujoen Tean varrella sisämaassa oleva vuoristoinen Condado do Tea, pieni Soutomaior sekä uusimpana Santiago de Compostellan eteläpuolella sijaitseva Ribeira do Ulla. Ala-alueen voi merkitä etikettiin. Tunnetumpia ne taitavat olla Sommelier-kisojen kysymyksinä.

Rias Baixasin viinit ovat yleensä keskitäyteläisiä ja suutuntumaltaan melko runsaita. Aromimaailma on lajikkeelle tyypillinen: kukkia, ruohomaista sitruunaa, persikkaa ja kevyttä hieman vaikeasti hahmottuvaa puumaista hedelmäisyyttä. Kypsyttäminen hiivasakan päällä antaa viineihin syvyyttä. Alkoholi on tasapainossa ja pysyy taustalla.

Alvarinho on levinnyt myös uuteen maailmaan. Yhdysvalloissa lajiketta viljellään niin Californiassa, Oregonissa kuin Washington Staten alueella. Tosin määrät ovat marginaalisen pieniä – muutamia kymmeniä hehtaareja. Joitain tarhoja löytyy myös Uruguaysta.

Australiassa monet Alvarinho-tarhat ovat itse asiassa Savagnin Blancia Espanjan nimisotkun vuoksi. Oikeaa Alvarinhon määrää ei taida tietä kukaan. Uudessa-Seelannissa on muutama tuottaja.

Alkon Alvarinho / Albariño-valikoimassa on mukavasti kymmenkunta viiniä Rias Baixasista sekä uuden maailman vaihtoehdot Uruguaysta ja Uudesta Seelannista. Portugalin kolme alvarinhoa joutuu nettisivulta etsimään eri haulla, sillä Alko ei osaa yhdistellä lajikkeiden synonyymejä samaan hakuun. Maistoon valikoitui klassikko Rias Baixasista ja haastaja Uuden-Seelannin Gisbornesta.

Korkkaa alvarinho tai albariño fiiliksesi mukaan

Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2017

Alkon tuotenro: 938917

Valkoviini Portugali
17,98 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Pluma Alvarinho Reserva White 2017

Alkon tuotenro: 923472

Valkoviini Portugali
18,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
minus-one-point Created with Sketch. -1
Kallis
Lue lisää

Pazo de Villarei Albariño 2019

Alkon tuotenro: 567927

Valkoviini Espanja
14,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

La Marimorena Albariño 2019

Alkon tuotenro: 918497

Valkoviini Espanja
22,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Pulpo Albariño 2018

Alkon tuotenro: 905401

Valkoviini Espanja
13,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

 

Lue lisää

Halloum on grillistä tuttu – parita sille nämä viinit!

21.06.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Kesän viileimmät viinicocktailit – hyödynnä hanaviiniä!

17.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Viinilehden Vuoden hanaviini on valittu! Katso voittajapunkku ja -valkkari

16.06.2021 Viinilehden toimitus