Kaupallinen yhteistyö

Parasta pääsiäiseen: aussipunkku ja nopeat karitsankyljykset Lähi-idän twistillä!

Kaupallinen yhteistyö

15.03.2021 Viinilehden toimitus

Toivota kevät tervetulleeksi! Peter Lehmann Portrait Shiraz on herkullisen hedelmäinen ja täyteläinen australialainen shiraz, joka sopii erinomaisesti pääsiäisen ruokapöytään – ja nautiskeluun sellaisenaan. Testaa Peter Lehmann Portrait Shiraz nopean karitsa-taboullehkulhon kera ja jätä tuntikausien kokkailu muille.

Nauti kevään ruokakokkailuista ja aussipunkusta

Jos et halua viettää pääsiäisen pyhiä keittiössä, valmista herkullisia mutta nopeita karitsankyljyksiä. Kyljysten seuraan sopii raikas ja sopivan mausteinen taboullehkulho. Tarjoa ruoan kanssa täyteläistä ja runsaan hedelmäistä Peter Lehmann Portrait Shiraz -punaviiniä.

Barossan laaksosta pääsiäisen ruokapöytään

Muhkeista Shiraz-punaviineistään kuulu Barossan laakso sijaitsee Australiassa, Adelaiden kaupungin koillispuolella. Maaperältään ikivanha ja ilmastoltaan välimerellinen alue soveltuu mainiosti viininviljelyyn, etenkin auringosta ja lämmöstä pitävän Shiraz-rypäleen kasvattamiseen.

Barossan shirazit tunnetaan usein täyteläisinä ja runsaan hedelmäisinä, tanniineiltaan maltillisina punaviineinä. Niiden makumaailmasta löytyy usein mustaherukkaa, karhunvatukkaa, luumua ja pippuria sekä makean mausteisia, kahvin, suklaan, mintun ja kookoksen aromeja. Tätä tyylisuuntaa edustaa myös Barossan oman merkkimiehen, Peter Lehmannin, kunniaksi tehty Peter Lehmann Portrait Shiraz, joka on makuprofiililtaan erinomainen kumppani pääsiäisen karitsaruoille.

Nopeat karitsankyljykset ja taboullehkulho

Peter Lehmann Portrait Shiraz ja karitsankyljykset

4 annosta
munaton
25 minuuttia

Ainekset:
8–12 kpl karitsankyljyksiä
suolaa
mustapippuria
2–3 rkl oliiviöljyä
taboullehia
tomaattisalaattia
limetti-fenkolijogurttia
kevätsipulia hienonnettuna
tuoretta minttua

Taboulleh:
2 dl täysjyväcouscousia
2 dl kylmää
vettä
1 limetin mehu (käytä kuori jogurttikastikkeeseen)
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl hunajaa
1 ruukku vahvaa minttua hienonnettuna
1 ruukku lehtipersiljaa hienonnettuna

Limetti-fenkolijogurtti:
2 dl paksua turkkilaista jogurttia
1 limetin raastettu kuori
1 tl fenkolinsiemeniä jauhettuina
2 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Tomaattisalaatti:
3–4 kypsää tomaattia
1 rkl oliiviöljyä
2 tl punaviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria

Valmistusohje:
1. Laita karitsankyljykset isoon kulhoon ja kääntele joukkoon tilkka oliiviöljyä. Mausta kyljykset molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Grillaa tai paista ne haluamaasi kypsyysasteeseen juuri ennen kulhojen kokoamista.
2. Valmista taboulleh. Mittaa kulhoon couscous ja vesi. Anna turvota. Raasta limetin kuori talteen kastiketta varten. Lisää couscousin joukkoon loput ainekset ja anna maustua ja turvota hetki.
3. Sekoita jogurtin joukkoon kaikki ainekset ja anna maustua hetki.
4. Tee tomaattisalaatti. Poista tomaateista vihreät kannat. Kuutioi tomaatit ja laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon muut aineet ja anna maustua hetki.
5. Paista karitsankyljykset haluamaasi kypsyysasteeseen.
6. Kokoa kulhot. Jaa taboulleh annoskulhoihin, lisää tomaattisalaatti, karitsankyljykset, limetti-fenkolijogurtti, kevätsipuli ja tuoreita mintun lehtiä.

Peter Lehmann – mies, joka pelasti Barossan viinialueen

Peter Lehmann

Peter Lehmannin nousi alueen voimahahmoksi vuosina 1977–1978, jolloin Barossa kärvisteli rypäleiden ylituotannon kourissa. Hän toimi monikansallisen Saltramin viinintekijänä ja näki, kuinka yli sadan paikallisen viljelijäperheen elanto vaarantui, kun yhtiö kieltäydyttyä ostamasta heiltä rypäleitä. Uskollisten sopimusviljelöiden kohtelusta tuohtunut Lehmann otti riskin ja rakensi päivätyönsä ohessa – lainan turvin – oman viininvalmistamon Tanundan pikkukaupunkiin.

Hän osti viljelijöiden rypäleet ja lupasi maksaa ne heti, kunhan niistä tehdyt viinit olisi myyty. Näin myös tapahtui. Lehmannin johdolla Barossan viljelijäyhteisö selvisi 1970–80-lukujen taitteen kriisistä, ja häntä onkin tituleerattu mieheksi, joka pelasti Barossan laakson – tai ainakin merkittävän osan sen arvokkaista vanhoista Shiraz-tarhoista.

Lehmannin inspiroiman yhteishengen voimin viljelijäyhteisö selvisi myös 1980-luvun vaikeista vuosista, jolloin Shiraz-istutuksistaan tunnettu kuuma Barossan laakso oli helisemässä kysynnän kohdistuessa viileämmän ilmanalan Cabernet Sauvignon -punaviineihin.

Peter Lehmannin viljelijäyhteisön eteen tekemä työ näkyy tänäkin päivänä mm. siten, että Lehmannin viinintekijä Nigel Westblade tiimeineen saa valmistaa viinejä Barossan laakson parhaista, samojen perheiden viljelemistä rypäleistä.

Lue lisää

Kokkaa bissellä! 4 x olutresepti

21.06.2021 Anikò Lehtinen + kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden hanaviini on valittu! Katso voittajapunkku ja -valkkari

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Laita grilli tulille! 7 x paras grilliviini

16.06.2021 Viinilehden toimitus