viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Mietityttääkö kuohuviinin valinta? Näin valitset kuohuviini
Opi viineistä

Mietityttääkö kuohuviinin valinta? Näin valitset tilanteeseen sopivan kuohuviinin!

01.03.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Näillä vinkeillä onnistut kerta toisensa jälkeen brunssikuoharin tai illallissamppanjan valinnassa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kuohuviinin valinta on helppoa, kun muistaa muutaman asian. Kuohuviiniä valittaessa on hyvä pohtia makeuden lisäksi myös viinin hapokkuutta, hedelmäisyyttä, täyteläisyyttä ja kehittyneisyyttä.

Brunssille tai ison tilaisuuden alkumaljaksi

Brunssille tai ison tilaisuuden alkumaljaksi sopivat nuoret, kevyet, hedelmäiset ja kohtalaisen hapokkaat kuohuviinit. Matalahko alkoholipitoisuus ja keskirunsas kuplivuus ylläpitävät viinien keveyttä ja tasapainoa. Tällaisia viinejä ovat tankkikäymisellä tehdyt kuohuviinit, mm. monet uuden maailman kuohuvat, useimmat Saksan ja Itävallan sektit sekä Italian proseccot.

Aperitiiviksi ja monen ruoan kanssa

Aperitiiviksi sekä usealle ruoalle sopivat myös hieman kehittyneet, kevyehköt tai keskitäyteläiset, melko hapokkaat kuohuviinit. Nämä viinit ovat usein aromeiltaan neutraalimpia ja vähemmän hedelmäisiä, mutta niissä on enemmän kuplia, rakennetta ja leveyttä kuin keveimmissä viineissä. Viinit ovat useimmiten käyneet toisen käymisen pullossa ja saaneet kypsyä vuoden pari ennen myyntiä. Esimerkkeinä halvimmat non-vintage samppanjat, suurin osa Espanjan cavoista, monet Ranskan cremantit, parhaat sektit sekä keskihintaiset uuden maailman kuohuviinit.

Arvokkaampien juhlien alkumaljaksi ja runsaammille ruoille

Arvokkaampien juhlien alkumaljaksi ja vähän runsaampien ruokien kanssa nautittavaksi sopivat kohtalaisen kehittyneet, keskitäyteläiset, melko hapokkaat tai hapokkaat kuohuviinit. Kuplat eivät vaahtoa eivätkä poreile vaan täyttävät suun helmeilevällä kuplivuudella. Näitä ovat non-vintage samppanjat, monet roseesamppanjat, parhaat brittikuohuviinit, Espanjan cavat ja Italian franciacortat ja sekä parhaat uuden maailman kuohuviinit.

Samoin arvotilaisuuksiin ja runsaammille ruoille sopivat melko kehittyneet, keskitäyteläiset tai melko täyteläiset, hapokkaat kuohuviinit. Kuplia on paljon, mutta niiden rakenne on kehittyneen hienostunut ja silkkinen. Pullokypsytys, jonka aikana viiniin syntyy kypsän paahteisia aromeja ja täyteläisyyttä kestää vuosia. Näihin viineihin lukeutuvat Kalifornian huippukuohuviinit, vuosikertasamppanjat sekä nuoret prestige-samppanjat.

Lue lisää

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Kupliva kevät – pruuvissa neljä persoonallista pét natia

04.03.2024 Aino Tuomikoski

Avaa viinipullo tyylillä! Näin korkkaat pikkujoulut

22.11.2023 Video Splendido Food + Kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä