viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Juustot

Langres-juusto ja 2 x viinisuositus

25.03.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Champagne tunnetaan maailman kuuluista samppanjoista, mutta gastronomisesti koillisranskalainen maakunta on sangen köyhää seutua. Herkullisen poikkeuksen tekee pieni ja ryppyinen hurmuri, langres-juusto.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Langresia on valmistettu Champagne-Ardennen hallintoalueella yli 300 vuotta, mutta vasta 1991 sai pieni, kellertävä ja ryppyinen juusto arvostusta kohottavan alkuperämerkinnän.

Langresin ulkonäkö ja täyteläisen hapokas maku muistuttavat paljon bourgognelaista époissesia ja juustot ovatkin läheistä sukua toisilleen. Molemmat valmistetaan pastöroimattomasta paikallisten lehmien maidosta, puristetaan samanlaiseen pyöreään muottiin ja kypsymisen aikana molempia pestään useita kertoja suolavedellä.
Merkittävin ero liittyy juustojen kääntelyyn. Langres kypsyy 2–3 kuukautta samassa asennossa, époisses-juustoa taas käännellään tasaisen ulkomuodon varmistamiseksi. Paikallaan olon seurauksena langres-juustoon syntyy pieni vajoama, jota ranskalaiset kutsuvat nimellä ”fontaine”. Jotkut kaatavat siihen tilkan paikallaista Marc de Champagne -tislettä, joka vahvistaa makunautintoa.

Nuorena langres on tiivis ja maultaan hapokas. Kypsemmän juuston sisus on kermaisempi ja sulavampi sekä maku voimakkaampi. Pidempään kypsynyttä langresia kannattaa kaapia juureen leivotun ja rapeaksi paahdetun leivän päälle.

Samppanjasuositus

Palmer & Co Blanc de Noirs Champagne Brut

Alko 936077, 59,91 €

”Perinteisesti Langresin kanssa maistellaan samppanjaa. Parhaiten juuston kanssa tulevat juttuun täyteläiset ja aavistuksen paahteiset samppanjat. Palmes & Co Blanc de Noirs valmistetaan pelkästään punaisista Pinot Noir ja Pinot Meunier -lajikkeista. Punaiset lajikkeet tuovat samppanjaan toivottua runsautta, mehevyyttä ja aavistuksen mausteisuutta. Samppanjan aromi on kypsän hedelmäinen, aavistuksen kermainen ja tyylikkään yrttinen.”

Punaviinisuositus

Louis Latour Vosne-Romanée 2014

Alkon tuotenro 1:

Punaviini Bourgogne
85,00 €
0,75 l
Kallis
Lue lisää

”Toinen varma kumppani Langresille on elegantti ja kevyt Bourgognen pinot noir. Louis Latourin isäntä Christophe Deola on todennut, että parhaimmillaan Vosne-Romanéen kylän viineissä yhdistyy kiehtovalla tavalla voima ja eleganssi. 2014 vuosikerta on malliesimerkki tasapainoisesta ja vivahteikkaasta pinot noirista, jossa kypsä kirsikkaisuus ja hienostunut paahteisuus yhdistyvät tyylikkäästi.”

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Avaa viinipullo tyylillä! Näin korkkaat pikkujoulut

22.11.2023 Video Splendido Food + Kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä