Opi viineistä

7 x vinkki kuohuviinin tarjoiluun

05.03.2021 Antti Rinta-Huumo & Kalle Naatula + kuva Shutterstock

Tiedätkö miten kuohuviini tarjoillaan oikeaoppisesti? Kuohuviinin tarjoilu ei ole vaikeaa, kunhan muistat tärkeimmän – eli oikeaoppisen viilennyksen. Näillä vinkeillä tarjoilet kulpajuomat oikein ja tuot tarjoiluun näyttävyyttä.

1. Varastointi

Kuohuvia varastoitaessa pätevät samat säännöt kuin muidenkin viinien kohdalla. Viinien optimaalinen varastointilämpötila on 12-15 astetta. Mitä viileämmässä viinit varastoit, sitä hitaammin ne kehittyvät. Päinvastaisesti: viinit kehittyvät sitä nopeammin, mitä lämpimämmässä ne varastoidaan. Tärkeintä on. ettei lämpötila vaihtele voimakkaasti. Vältä yli 23 asteen varastointilämpötilaa. Tällöin viineihin muodostuu ikään kuin ”kehittyneitä” vivahteita.

Varastoi kuohuvat muiden viinien tapaan kyljellään. huomioithan, että peruskuohuviinit ja niin sanotut vakiosamppanjat on valmistettu heti nautittaviksi. Kuohuvat tosin kestävät varastointiakin hiilidioksisuutensa ansiosta, sillä se ehkäisee niiden hapettumisen. Tiettyjen kuohuviinityyppien, kuten blanc de blancsien tai ”vuosikertaviinien”, aromit ja maku monipuolistuvat suotuisasti varastoinnin myötä.

2. Tarjoilulämpötila

Kuohuviini olisi hyvä viilentää reilusti ennen avaamista. Näin hiilidioksidi vapautuu avattaessa hillitymmin ja kuplat pysyvät kauemmin myös lasissa. Lisäksi viini maistuu viileänä raikkaammalta. Juoma lämpenee joka tapauksessa varsin nopeasti lasissa, joten alhainen lämpötila ei haittaa. Ellei ole kiire, sujauta pullo jääkaappiin jo edellisiltana. Mikäli haluat jäähdyttää pullon nopeasti, laita se cooleriin tai sankoon jäiden ja kylmän veden kera.

3. Avaaminen

Älä kirmaile pullo kädessä, kun avaat kuplivaa. Käsittele sitä ravistelematta. Taiteen sääntöjen mukaan pullo tulee kallistaa 45 asteen kulmaan. Suuntaa pullo poispäin arvoesineistä – tai ainakin lähellä olevista ihmisistä. Poista korkin kätkevä kapsyyli. Ota kämmenelläsi tukeva ote pullon kaulasta ja pidä peukalollasi korkki paikallaan. Avaa korkkia paikallaan pitävä rautalankasidos. Poista se korkin ympäriltä korkkia edelleen peukalolla tukien.

Ota tukeva ote kaulasta ja korkista kämmenelläsi. Pyöräytä toisella kädellä pulloa sen pohjasta, kunnes tunnet korkin nytkähtävän liikkeelle. Anna korkin tulla hitaasti ulos toisella kädellä sitä jarruttaen. Tavoitteena on kuulla viettelevä sihahdus. Toki voit halutessasi unohtaa korkin jarruttelun ja nauttia juhlia säestävästä pamahduksesta.

4. Sapeliavaaminen

Keisari Napoleonin ratsuväkeä mukaillen voit avata kuohuviinipullosi myös sapelilla – tai esimerkiksi keittiöveitsen hamarapuolella. Sapelointi on jo juhlava ohjelmanumero itsessään. Kyseessä on varsin yksinkertainen toimenpide. Etsi pullon kyljestä pitkittäissuuntaan kulkeva saumakohta ja aseta pullo käsivarrellesi sauma ylöspäin. Poista kaulaa suojaava kapsyyli ja korkin rautalankasuojus. Käsittele pulloa erityisen varovasti, koska mikään ei enää pidättele korkkia paikallaan. Laita sapeli saumalle ja liu’uta sitä muutaman kerran pullon saumaa pitkin harjoituksen vuoksi.

Vedä sen jälkeen sapelia napakalla liikkeellä saumaa pitkin, kunnes se napsahtaa kaulan ”renkaaseen” ja napauttaa sen irti korkin kera. Älä pelkää – sirpaleita ei viiniin pääse.

5. Kaataminen

Kuplat kuuluvat kuohuviinin nauttimiseen. Tästä syystä kuohuvat kannattaa kaataa laseihin juuri ennen tarjoilua. Mikäli sinulla on suuri määrä laseja täytettävänä, kannattaa juomaa kaataa etukäteen pieni määrä lasin pohjalle ja täyttää lasit kylmällä kuohuvalla vasta vieraiden saapuessa. Pieni etukäteiskaato hillitsee viiniä kuohumasta liikaa kaadettaessa. Mikäli käytät huilumallisia laseja, voit täyttää lasit tarjoiltaessa melko täyteen.

6. Lasit

Klassinen kuohuviinilasi on niin sanottu huilumalli (flute). Se ohjaa kuplat kauniisti kohti lasin suuaukkoa. Laadukkaimmissa laseissa on lisäksi pohjassa karhennus, jonka ansiosta kuplat nousevat kauniina juovana lasin pintaan.

Kuten kaikkien hyvien viinilasien, tulisi kuohuviinilasinkin olla ohut, jotta se säilyttää juoman viileänä mahdollisimman pitkään. Kuplien säilyvyyteen ja näyttävyyteen paras lasi onkin pitkä huilumalli, mutta aromien ja maun kannalta tänä päivänä suositellaan kuohuviineillekin niin sanottuja tulppaanimallisia viinilaseja. Avoimet cocktail-malliset, tarinan mukaan Marie Antoinetten vasemman rinnan muotoa mukailevat lasit kannattaa jättää drinkeille.

7. Kuohuvat ja ruoka

Kuohuvat ovat ruokapöydässä monikäyttöisimpiä, koska niiden sisältämät kuplat vahvistavat viinin rakennetta ja auttavat näin viiniä pitämään ryhtinsä haastavissakin yhdistelmissä. Mikäli kuohuviinissä on hieman makeutta, on se kaikista turvallisin valinta monia makuja tarjoavaan ruokapöytään. Säästä kuitenkin tyylikkäimmät kuohuvat selkeäpiirteisille ruoille. Voimakkaampien ruokien seurassa hienot vivahteet menevät vain hukkaan.

 

 

Vastaavia artikkeleita

Chardonnay on jälleen trendikäs – Näin valitset sille täydellisen makuparin!

02.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Langres-juusto ja 2 x viinisuositus

25.03.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Tuplamäärä nautintoa! Magnum-kuohuviinit top 5

24.03.2021 Antti Rinta-Huumo + Kuva Shutterstock