Yleinen

Alkoholin etämyynti: kannanotto tilanteeseen

24.03.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Viime aikoina uutisoinnin keskiössä ovat olleet erilaiset rajoitukset. Ravintolatoimintaa rajoitetaan pakollisella sululla, jonka vaikutukset ovat mittavat. Rajoilla pyritään rajoittamaan matkustajaliikennettä, mutta toteutuksessa on parantamisen varaa. Alkoholin etämyyntiäkin on Suomessa pyritty rajoittamaan, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Liikkumista ja käyttäytymistä rajoitetaan Euroopan kaikissa maissa, jotta virus pysyy kurissa. Kansan turvallisuuden takaamiseen on todellista tarvetta panostaa pandemian aikana ja on syytä uskoa, että tästä vielä päästään turvallisempaan aikaan, jos ja kun panostukset osuvat oikeisiin kohtiin.

Alkoholin etämyyntiäkin on Suomessa pyritty rajoittamaan, siinä kuitenkaan onnistumatta. Etämyynnillä tarkoitetaan jäsenvaltioiden rajat ylittävää myyntiä. Tavaroiden sekä palveluiden vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan Unionin perusoikeuksista. Euroopan Unionin jäsenvaltioiden tulee noudattaa yhteistä lakia ja peruspilarit pätevät kaikkiin jäsenvaltioihin.

Suomen sosiaali- ja terveysministeriö halusi kieltää alkoholin etämyynnin alkoholilain uudistuessa vuonna 2018, mutta Euroopan komissio tyrmäsi muutokset, sillä se olisi ollut EU-lakien vastainen. Laki tuli ilman etämyyntiin liittyvää kieltoa.
Hyväksyessään uuden alkoholilain ilman mainintaa etämyynnistä joulukuussa 2017, eduskunta edellytti, että hallitus selventää etämyyntiin liittyvän lainsäädännön, jotta laki saataisiin selväksi kaikille osapuolille. Silloin perustettiin oma työryhmä tätä varten, joka päätyi esittämään etämyyntikieltoa – minkä komissio sitten torppasi uudelleen EU-lainsäädännön vastaisena.

Joulukuussa 2018 Iltalehti uutisoi, että STM oli kysynyt Suomen oikeuskanslerilta lausuntoa alkoholin etämyyntiin liittyvien säännösten tulkinnasta, mutta oikeuskansleri oli katsonut, ettei selvitys ole välttämätön. Hänen mukaansa etämyyntiä koskevien säännösten tulkinta kuuluu viranomaisille ja viime kädessä tuomioistuimille.
Tästä seurasi, että viranomaiset ja poliittiset päättäjät nostivat kätensä ylös – ja sen tuloksena yksityisyrittäjiä epäillään nyt vuonna 2021 törkeistä rikoksista sekä pelotellaan vankeusrangaistuksilla. Tällainen toiminta on herättänyt laajalti ihmettelyä: näinkö oikeusvaltio Suomi todella toimii? Kaikki tämä vain ennakkotapauksen saamiseksi?

Tilanne vaikuttaa selkeältä EU-oikeudellisesta näkökulmasta. Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio totesi Yle Aamulle yksiselitteisesti:
”Alkoholin etämyyntiä ei ole laissa kielletty, ja EU-oikeudellisen ulottuvuuden perusteella se pitäisi sallia. Alkoholin etämyyntiä ei voida kieltää”.
STM ei ole silti luovuttanut, vaan jatkaa loputtomalta tuntuvaa taisteluaan. Tuntuu, että Alkon monopolia pyritään suojelemaan kaikin keinoin ja epäselvyyksien sekä pelottelun avulla viranomaiset hyötyvät tästä asetelmasta.
Ostajat ovat kuitenkin hämillään, eikä ihme. Samaan aikaan, kun yrittäjiä epäillään törkeästä alkoholirikoksesta, Verohallinto ja Tulli kertovat alkoholin etämyynnin olevan laillista ja neuvovat veronmaksajia, kuinka toimia oikein verojen kanssa.

Viimeisin uutinen alkoholin etämyyntirintamalta on tieto esitutkinnan rajoittamisesta muutamien toimijoiden kohdalla. Valvira on tehnyt esitutkintapyynnöt noin tusinasta toimijoita ja ainoastaan Juha ja Nea Berglundiin liittyvät epäilyt ovat nousseet julkisuuteen. Viinilehden tiedossa ei ole muita epäiltyjä.
Asiaan vannoutunut yksityishenkilö Rikhard Sjöberg sai kuitenkin maaliskuun puolivälissä Etelä-Suomen syyttäjänlaitokselta tiedon, jonka mukaan syyttäjä on tehnyt neljä tutkinnan rajoittamispäätöstä Valviran tekemistä rikosilmoituksista. Tämä tarkoittaa siis sitä, että osassa epäilyksiä ei asia etene edes syyteharkintaan, vaan syyttäjä on päättänyt lopettaa tutkinnan kesken kaiken. Perusteluiksi on nimetty mm. kustannusperiaate, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että tullin selvitystyö on liian työlästä suhteessa mahdolliseen lopputulokseen sekä lainsäädännön epäselvyys.

On syytä muistaa, että Suomessa Alkolla on viinien vähittäismyyntiin liittyvä monopoliasema. Etämyyntiä ei pidä sekoittaa vähittäismyyntiin. Jos siis haluat ostaa ja nauttia lasillisen punaviiniä samana iltana, ainoa vaihtoehtosi on turvautua Alkon melko kattavaan valikoimaan. Viininystävän näkökulmasta etämyynti kuitenkin tuo lisää mahdollisuuksia, sillä kaikki tuottajat eivät pääse noin vain listaamaan viinejään Alkon hyllyihin.
Viiniyrittäjä Nea Berglund ei näe etämyynnin uhkaavan Alkon monopolia.
”Jos ostat viinejämme verkkokaupasta, joudut odottelemaan useita viikkoja toimitusta. Sinänsä se on ikävää, mutta asiakkaani hakevat lähinnä sellaisia tuotteita, joita ei jokaisesta hyllystä löydy.”

Kansan holhoamista ei voi lailla kieltää, mutta sitä ei voi myöskään harjoittaa Euroopan unionin lakien vastaisesti. Valviran tekemät tutkintapyynnöt ja esitutkinta eurooppalaisia alkoholin etämyyjiä kohtaan ei tunnu olosuhteisiin nähden järkevältä panostukselta.

Alkoholin etämyynti: Miten etenee keskustelu Suomessa?

Lue lisää

Alkoholin etämyynti: Miten etenee keskustelu Suomessa?

24.06.2021 Viinilehden toimitus

Etämyyntikeskustelua naapurissa – Kanne Vivinoa vastaan hylättiin Ruotsissa

11.05.2021 Viinilehden toimitus

Alkoholipolitiikka on Suomen suurin alkoholiongelma

06.05.2021 Venla Rossi + kuva Shutterstock