viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Listán Negro: Kanariansaarten hurmaava alkuperäislajike

25.01.2021 Kalle Naatula

Kanariansaarten hurmaava alkuperäislajike ja lomasaarten lemmikki Listán Negro nousee Teneriffan aalloista.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Vulkaanisessa maaperässä kasvaneita natiivilajikkeista valmistettuja viinejä on hehkutettu viime vuosina. Myös suomalaisten suosikkilomakohde Teneriffan viinit ovat lähteneet lentoon. Täällä punaviineissä loistaa Listán Negro.

Teneriffan parhaimpien listán negrojen hersyvää hapokkuutta ja aromikkuutta sekä aisoissa pysyvää alkoholiprosenttia käy kiittäminen pitkästä kasvukaudesta ja vanhoista köynnöksistä. Saarella kasvaa jopa 200-vuotiaita köynnöksiä kilometrinkin korkeudella.

Kun lajikkeelle halutaan minimaalinen interventio, sitä käsitellään hellästi: osin kokonaisina rypäleinä ja rankoineenkin (carbonic maceration), enemmälti sementtitankeissa jaloin talloen. Nämä viinit ovat keskitäyteläisiä, suutuntumaltaan silkkisiä ja maltillisen tanniinisia sekä aromeiltaan huumaavia. Suositusviinit näyttävät esimerkkiä.

Toiset listán negrot taas voivat olla hyvinkin uutettuja, täyteläisiä ja tanniinisia.

Lajikeversioita useammin rypälettä tapaakin sekoiteviineissä muiden paikallisten lajikkeiden kanssa.

Pienistä tuotantomääristä ja isosta hypestä huolimatta Teneriffan kuumien tuottajien viinit ovat laatuunsa nähden hämmästyttävän huokeita. Tapasin suositusviinien intohimoiset naturaltuottajat alkuvuonna ja vaikutuin meiningistä entisestään. On hienoa, että heidän viinejään saa nyt myös Alkosta!

Lasiin vai kellariin?

Vulkaaniset listán negrot voivat joskus olla nuorena sulkeutuneita ja/tai korostuneen ruutisia ja maanläheisiä. Tällöin dekantointi on paikallaan. Mikäli viinin hedelmä ei ota lasissa avautuakseen, hanki toinen pullo kellariin.

Maku haltuun

Suertes del Marqués 7 Fuentes 2017

DO Valle de la Orotava, Teneriffa, Tilausvalikoima 955876, 19,90

 Jonatan García Liman tuottama naturalviini on sekoitus Listán Negroa (90 %) ja Castellana Negraa (10 %). Se on valmistettu 25 eri tarhan 10–100-vuotiaista köynnöksistä. Vulkaanisesta maaperästä viestittävä keskitäyteläinen viini on mausteinen, savuinen ja eloisan marjaisa. Soljuvaa suutuntumaa ryhdittävät lempeät tanniinit ja energinen hapokkuus.

 Ruoka: Vaaleat lihat ja runsaat kalat. Kokeile myös riistalinnuille.

Tarjoa hieman viilennettynä.

Löytö ravintolasta

Listán Negro

Viinintekijäkollektiivi Envìnaten Migan Tinto 2017 on upean moniulotteinen. Teneriffan Orotavan laaksosta liki 120-vuotiaista Listán Negro -köynnöksistä syntynyt naturalviini uhkuu villivadelmaa, kirsikkaa, salviaa, pippuria, savuisuutta ja umamista lihaisuutta. Keskitäyteläinen maku on mehukkaan hedelmäinen, eläväinen ja pitkä. Makua saattelevat pyöreät tanniinit ja sähäkkä hapokkuus. Migania saa ravintola Winosta pyytämällä laseittainkin. Viini toimii Winon turskasta tartariin.

 WINO.FI

Lue lisää

Yllättävä Teneriffa

19.02.2024 Teksti Anna Granstedt + kuvat Anna Granstedt ja ravintolat

Teneriffa uusin silmin

25.10.2018 Kalle Kirstilä + Kuvat Robert Seger

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä