viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Klippan
Juustot

Stadilainen Klippan ja 3 x juomasuositus

07.12.2020 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Suomessa on lukuisia pienjuustoloita, mutta pääkaupunkiseudulla vain yksi. Helsingin Meijeriliike nimeää juustonsa Helsingin paikkojen mukaan.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Helsingin Meijeriliike sijaitsee Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen ruokalan takana Viikissä. Siellä se on toiminut jo vajaat kymmenen vuotta. Pienjuustolan kapteeni on diplomi-insinööri Antti Alavuotunki. Hän on tuntenut kiinnostusta maailman vanhinta elintarviketta kohtaan lähes koko ikänsä. Antin mukaan yrityksen idea on yhdistää perinteinen meijeriosaaminen ja tutkijan teoreettinen lähestymistapa.

Alun perin tarkoitus oli valmistaa pitkän kypsytyksen vaativia juustoja. Ahtaat tuotantotilat asettivat kuitenkin haasteita ja Meijeriliike päätti keskittyä pienten ja nopeasti kypsyvien juustojen valmistukseen.

Alussa maito tuli vajaan kilometrin päästä Helsingin yliopiston koetilalta. Tuotannon kasvun myötä maitoa tulee nykyään myös muualta, kuitenkin lypsytuoreena ja mahdollisimman läheltä.

Juustot saavat nimensä Helsingin paikkojen mukaan. Siinä missä Jätkäsaari on työnmakuinen pintakittijuusto, on Hakaniemi luonteikas punahomejuusto. Klippania juustomestari kuvailee herraskaiseksi ja kermaiseksi valkohomejuustoksi, saahan se nimensäkin luodosta, jonka pitsihuvila oli aikoinaan Helsingin herrasväen kesäajan tanssi- ja huvittelupaikka. Klippan on taidolla tehty melko mieto ja tasapainoinen valkohomejuusto. Valkoista hurmuria voi syksyn tummetessa tarjota vaikkapa päärynähillokkeen kanssa.

3 x juoma juustolle

Drappier Grande Sendrée Rosé Champagne Brut 2020

Alko 927387, 94,49 €

Kermaisen valkohomejuuston paras ystävä on runsas ja kypsä roseesamppanja. Tämä rosee on lähes puhdas Pinot Noir -samppanja. Kypsän roseesamppanjan tuoksu on tyylikkään marjainen ja aromeista voi erottaa ainakin vadelmaa ja kirsikkaa. Sopii erinomaisesti myös brie-juuston kumppaniksi.

Montes Limited Selection Pinot Noir 2018

Alko 443697, 12,98 €

Monet uuden maailman pinot noirit yllättävät raikkaudellaan ja selkeällä marjaisuudellaan. Tämän viinin tuoksu on viettelevän puolukkainen, aavistuksen savuinen ja mausteinen. Kevyen punaviinin maku on jäntevän raikas ja se kannattaa tarjota juustojen kanssa aavistuksen viilennettynä noin 15 asteisena.

 Dupont Cidre Reserve Calvados Cask 2017

Alko 932287, 18,99 €

Aito normandialainen omenasiideri, joka on kypsynyt hetken vanhoissa calvados-tynnyreissä. Tammitynnyrikypsytys verottaa aavistuksen omenaista raikkautta, mutta tuo lopputulokseen syvän mausteisen maun. Kevyesti kuplivan maalaissiiderin tuoksu on hurmaavan kypsän omenainen, aavistuksen pähkinäinen ja kanelinen.

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Juustojen rakastajille: 3 x sinihomejuusto + viini

19.10.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä