Ihmiset

Sommelierien Suomen mestari Taneli Lehtonen: ”Kotimaan kisat on nyt kisattu. On muun aika.”

07.12.2020 Sanna Pöyry + kuva Sampo Korhonen

Taneli Lehtonen voitti syksyllä sommelierien Suomen mestaruuden neljättä kertaa – ja päätti samalla luopua kisaamisesta.

”Kotimaan kisat on nyt kisattu. On muun aika”, toteaa Taneli Lehtonen ja jatkaa:

”Kilpailuihin valmistautuminen on vienyt viime vuosina kaiken ajan. Jatkossa haluan valmentaa toisia ja hankkia uusia yhteistyökumppaneita suomalaisille sommeliereille, jotta meillä olisi paremmat edellytykset pärjätä kansainvälisissä kilpailuissa.”

Ravintola Murussa Helsingissä viisi vuotta työskennellyt Taneli rohkaiseekin suomalaisia sommeliereja kilpailemaan.

”Kisaaminen on hauskaa ja rentoa! Siinä ei ole mitään noloa, jos ei pärjää. Kisoista saa kokemusta, tietotaitoa ja esiintymisvarmuutta, joka on tärkeä osa salissa työskentelyä.

Myös ravintoloiden pitäisi Tanelin mielestä nähdä kilpaileminen mainoksena itselleen ja rohkaista henkilökuntaansa osallistumaan.

Omaa osaamista on tarkoitus hioa suorittamalla loppuun vaativat viinitutkinnot.

”WSET Diplomaa on pari tenttiä jäljellä, ja Master Sommelier Advanced Level on kesken. Molemmat vaativat hurjasti lukemista.”

Hurjimmillaan Taneli treenasi kisoihin lukemalla kuusikin tuntia päivässä.

”Aamuisin kolme tuntia ja yöllä töistä päästyäni toiset kolme. Minulla ei ollut muuta elämää – halu menestyä oli niin kova.”

Sittemmin hän todennut, että pari-kolme tehokasta lukutuntia päivässä riittää.

”Eikä sommelierina kehittyminen saa olla kiinni siitä, kilpaileeko vai ei. Asiakas on se syy, miksi tässä työssä kehitytään. Hyvä sommelier tykkää asiakkaista ja tuntee läpikotaisin oman juomatuotteensa sekä ruoan, jota ravintolassa tarjotaan.”

Vielä edessä on kuitenkin yksi kisa, sillä tämän vuoden hallitseva Suomen mestari osallistuu ensi vuonna EM-kisoihin.

Tähän vuodenaikaan Lehtonen suuntaa katseensa Ranskaan ja Rhône-joen laaksoon.

”Minulle riista ja Rhônen viinit kuuluvat saumattomasti yhteen. Pohjois-Rhônesta löytyy fantastisia alueita kuten Saint-Joseph ja Saint-Péray, joiden viinien hintalaatu-suhde on yhä kohdillaan. Meidän pitäisi alkaa puhua enemmän ääneen siitä, ovatko tietyt maailman viineistä enää hinnannousunsa väärtejä.”

Myös haaveita viinin ympärillä riittää.

”Kaikkihan me haluamme kirjoittaa viinikirjan ja perustaa viinitilan. Eri asia sitten, pystyykö näitä haaveita koskaan toteuttamaan. Itse haaveilen köynnösten kasvattamisesta täällä Suomessa. Sekä oman siiderin ja oluen tekemisestä.”

Lue lisää

Palkittu sommelier Oscar Borges haluaa tarjota parasta laseittain

07.09.2021 Ilkka Sirén + kuva Oscar Borges

Näin sinusta tulee sommelier

02.05.2019 Pirjo Houni

Koolla on väliä

15.01.2019 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock