Juustot

Saariston gouda on erinomainen joulujuusto

16.12.2020 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Vuoden tärkeimmän ruokajuhlan kunniaksi pöytään nostetaan pitkään ja hartaasti kypsytettyjä juustoja. Kokeile perinteistä goudaa, mutta ei hollantilaista vaan vaihteeksi ahvenanmaalaista. Ålansdsmeijerietin JouluGouda on suomalainen joulupöydän juustotähti.

Goudan tarina ulottuu yli tuhannen vuoden päähän. Kaikki sai alkunsa Alankomaista, Goudan kaupungista, jossa juustomestarit keksivät jo keskiajalla valmistaa suuria juustokiekkoja. Niitä oli helppo kuljettaa kanaaleja pitkin kaupunkeihin myytäväksi. Goudan kaupungista kasvoi merkittävä kauppapaikka, ja siellä valmistettuja juustoja lastattiin suurten löytöretkien aikaan valtameren taakse matkaaviin laivoihin. Nykyisin hollantilaiset goudat matkaavat maailmalle lähinnä rekkojen ja lentokoneiden kyydissä. Mutta historia elää vieläkin Goudan torin kulmalla, jossa turistit pääsevät kesäaikaan todistamaan kuinka massiivisia juustoja punnitaan vuonna 1667 rakennetun kirjavan kivitalon edessä.

Hollantilaiset eivät ole suojanneet goudan valmistusta, joten sitä voidaan valmistaa myös Alankomaiden ulkopuolella. Suomessa juustoa valmistetaan muun muassa Ålandsmejerietin kellareissa Ahvenanmaalla. Ensi vuonna sata vuotta täyttävän juustovalmistajan JouluGouda kypsyy normaalia goudaa kaksi kuukautta pidempään, kuusi kuukautta. Jouluisen juuston maito saadaan 38 ahvenanmaalaiselta maitotilalta. Ahvenanmaalaisten juustojen runsaan maun salaisuus kätkeytyykin saariston yrttilaitumilla elävien lehmien lypsämään maitoon. 

3 x juoma juustolle

Chez Jau Rivesaltes Ambré

Tilausvalikoima 907026, 21,05 € (0,5 l)

Chez Jau Rivesaltes Ambré -nimi viittaa viinin väriin, joka hohtaa lasissa meripihkan sävyinä. Grenache Blanc – ja Macabeo-lajikkeista valmistetun viinin tuoksussa on sherrymäisiä sävyjä, jotka syntyvät siitä, että viiniä on kypsytetty kaksi vuotta suurissa avonaisissa tammiastioissa. Suloisen makean viinin maku on lempeän rusinainen ja samettisen hunajainen. Jälkimausta voi erottaa kuivattujen hedelmien ja mantelin sävyjä.

Blandy’s 5 Year Old Bual Madeira

Alko 391854, 15,98 € (0,375 l)

Goudat ja muutkin pitkään kypsyneet, kovat juustot tulevat hyvin juttuun pähkinäisten madeira-viinien kanssa. Madeira-tyyleistä diplomaattisin on bual, jonka makea luonne on täydellinen kumppani suolaiselle juustolle. Blandy’s 5 Year Bual Madeiran tunnistaa Rivesaltesin tapaan meripihkamaisesta värisävystä. Vihreällä saarella syntyvän viinin aromeista voi erottaa toffeeta, pähkinää ja vaniljaa.

St Feuillien Cuvée de Noël

Alko 720027, 9,48 €

Joulun kausioluisiin kannattaa tutustua juustojen seurassa. St Feuillien Cuvée de Noël on belgialainen ale-olut.Pähkinänruskean oluen tuoksumaailma on jouluinen, aromeista voi erottaa luumuja, lakritsaa ja pomeranssia. Tuoksun salaisuus on paahdetuissa maltaissa sekä mausteissa ja yrteissä, joita lisätään olutmäskiin. Täyteläinen, miellyttävästi humaloitua ale sopii kypsyneiden ja voimakkaiden juustojen rinnalle.

Vastaavia artikkeleita

Joulupöydän viinit – mitä viiniä tarjota jouluruokien kanssa?

21.12.2020 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Makkara-juustoplatter ja juusto-viiniparit

15.12.2020 Viinilehden toimitus + ruokakuva Sami Repo

Täyteläinen punaviini ja juustolautanen – täydelliset kumppanit!

Kaupallinen yhteistyö

14.12.2020 Viinilehden toimitus