Opi viineistä

Kauan odotettu roseeprosecco on täällä!

21.12.2020 Viinilehden toimitus + Kuva Sara Vanninen

Viininvalmistuksen tiukat lainsäädännöt ovat lyöneet kapuloita rattaisiin uusien viini-innovaatioiden kanssa. Nyt roseeprosecco on kuitenkin nähnyt päivänvalon.

Kuluttajien kaipaama roseeprosecco on nyt lanseerattu maailman markkinoille ja roseeproseccot saapuivat Suomeenkin myyntiin marraskuun loppupuolella. Ensimmäisenä Alkon hyllyyn taisi ehtiä Voga Prosecco Extra Dry ja nyt tuotteita on myynnissä jo ainakin seitsemältä eri viinitalolta. Italian viranomaiset sallivat Pohjois-Italian Venoton alueella valmistettavien roseeproseccojen pullotuksen marraskuun alussa ja nyt myyntiin tulleet kuohuviinit ovat vuosikertaa 2019. Alkuvuodesta markkinoille saapuu jo 2020 vuosikerta.

Uuden Prosecco Rosé DOC -apellaation sääntöjen mukaan viinit ovat aina vuosikerrallisia, käyminen tapahtuu tavallisten proseccojen tapaan terästankissa mutta roseeversio käy hiivasakan kanssa kaksi kertaa pidempään eli 60 päivää. Viineissä on vähintään 85 prosenttia Glera- ja korkeintaan 15 prosenttia Pinot Noir -lajiketta. Roseeproseccossa Pinot Noir saa laskea myös värinsä viiniin, toisin kuin vaaleassa versiossa. Viinit ovat makeusasteeltaan brut nature, brut tai extra dry. Säädöksillä pyritään takaamaan roseeproseccojen laatua, ja estämään viinihyllyjen täytyminen vaaleanpunaisella ”bulkkitavaralla”.

Ainakin Casa Canevel Prosecco Rosé Brut 2019 lunastaa lupauksen laadukkaasta viinistä, se toimii niin aperitiivina kuin illallispöydässä ja ilahduttaa hinnallaan (13,99 €). Rennoissa uudenvuodenjuhlissa seurustelujuomana toimii vegaaninen Cielo Prosecco Rosé Extra Dry (10,99 €). Kokeile sitä myös sipsien ja kermaviilidipin kanssa!

Vastaavia artikkeleita

Maa-artisokka yllättää – katso vinkit viinin valintaan

28.10.2020 Taina Salovaara + Kuvat Laura Riihelä

TOP 5 – Kuohuviinit eri tilanteisiin

13.06.2018 Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo

Näin valitset ruoan eri samppanjatyyleille

24.04.2015 Teksti Antti Rinta-Huumo + Kuva Katri Saukkonen