viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Sami Hedberg Viinilehden Vuoden viininystävä
Ihmiset

Viinilehden Vuoden viininystävä 2020: Sami Hedberg

11.11.2020 Elisa Johansson + Kuva Miikka Pirinen

Koomikko, näyttelijä ja yrittäjä Sami Hedbergin mielestä elämässä tärkeää on työn ja hyvinvoinnin ohella ruoka ja viini. Elämästä pitää nauttia, työ ja vapaa-aika saada tasapainoon ja korkata silloin tällöin pullo amaronea.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Poikkeuksellinen vuosi 2020 on kohta takana. Mitä siitä jäi käteen?

”Korona pysäytti tehokkaasti kaiken. Toisaalta, koska mikään ei toimi normaalisti, teen töitä enemmän kuin ikänä, jotta pystyn pitämään tapahtumatuotantofirmani elossa. Samalla on ollut aikaa miettiä, kuinka paljon tiettyjä asioita pitää tehdä ja mitä pitää tehdä. Aikamoista selviytymistaistelua mutta onneksi on ollut kivojakin juttuja kuten Masked Singer -voitto ja Luokkakokous 3 -leffan kuvaukset. Se on muuten maailman ensimmäinen korona-aikana kuvattu elokuva. Niin ja valinta Vuoden viininystäväksi.”

Millä mielellä olet seurannut ravintoloiden ja tapahtuma-alan koronarajoituksia?

”Kuluvana vuonna piti olla minun 15-vuotisjuhlakiertue. Nyt se on siirretty ensi keväälle. 94 keikkaa, teatterisalien siirrot, ihmisten kontaktoinnit, lippujen siirrot, asiakaspalautteet, mikä rumba! Rajoitukset ovat tosi monimuotoinen asia. Tapahtuma- ja ravintola-ala vaikuttavat toisiinsa ja kaikki työllistävät kaikkia. Olen laskeskellut, että yhden keikkalipun ostaminen vaikuttaa melkein 30 eri tahoon, alkaen markkinoinnista ja teatterisalin tekniikkahenkilökunnasta ja päättyen taksi- tai bussikuskiin, joka vie seurueen kotiin.”

Voiko Suomessa vitsailla alkoholista? Onko joku aihealue, mihin et koomikkona halua kajota?

”Komedian tekeminen on ristiriitainen asia, koska ihmisillä on erilainen huumorintaju ja jokainen myös ymmärtää komedian tekemisen vähän eritavoin. Jos sisältö on suoraan loukkaavaa ilkeää huumoria, se ei ole minun juttuni, olipa aihealue mikä tahansa. Stand upin tekemisessä kiehtoo se, miten käännän jonkun ihan normaalin asian hauskaksi. Olkoon se vaikka viinipullo tai auton vilkku. Jos keksin siihen sen jonkin, miksi se on hauska, niin sitten se on osa minun maailmaani.”

Olet tunnustautunut herkkusuuksi. Mikä on bravuurisi keittiössä?

”Menen kyllä aika nopeasti italialaiseen makumaailmaan, mikähän siinäkin on! Kaikki on vaan Italiaa aina, viineissäkin. Löysin pari vuotta sitten burrata-juuston, siitä on ollut mahtava tehdä kaikenlaista. Olemme kotona myös tehneet aikaisempaa terveellisempää ruokaa, kuten kesäkurpitsasta pastaa ja siihen kana-kookosmaitokastiketta. Aika usein tulee ruoan kanssa juotua myös viiniä.”

Mistä viineistä pidät?

”Punaviineistä, voimakkaista tanniineista, tummista ja täyteläisistä mauista. Amarone on yksi ihan lempparini ja barolot. Ravintola Ventunossa maistoin alkuvuonna barbarescoa, huuh! Se oli niin hyvää, siirryin ajatuksissani johonkin edelliseen elämään. Tykkään, että tunnen viinissä vanhan puun ja kellarin, mutta samalla aistin loputtoman viinitarhamaiseman, lämmittävän auringon ja sen ainutlaatuisen hetken.”

Juotko muuta kuin punaviiniä?

Joskus kalaruoan kanssa maistuu riesling ja onhan mulla pieni samppanjakellarikin. Samppanjaa pitää aina olla, sehän juhlistaa hetkiä. Saan pinot noireista herkästi päänsäryn. Mikähän siinäkin on? Ehkä en ole saanut vielä tarpeeksi hyvää pinot noiria tai sitten tällaiselle tuhdimmalle kaverille sopiikin vain vähän tuhdimmat punaviinit (nauraa).”

Kuinka tutustuit viineihin? Mistä innostus lähti?

”Nuorempana en juonut viinejä, haistaminenkin oli epämiellyttävää. Aura-juuston kanssa oli sama juttu, melkein oksensin siitä nuorempana. Ensi tuli voimakkaammat juustot ja sitten myös viinit. Olen aina tykännyt käydä ravintoloissa, on mukava mennä kivasti syömään ja sieltähän ne viinitkin tulivat pikkuhiljaa mukaan nautintoon. Isommin olen innostunut viineistä viimeisen viiden vuoden aikana. Olen historiafani ja viineissäkin kiehtoo myös niiden historia. Myös ulkomaan matkojen kautta viinikulttuuri alkoi kiinnostaa.”

Miten käyttäydyt ravintolaseurueessa, oletko illan tähti ja hauskuuttaja?

”Tykkään jutella ja pitää yllä hyvää fiilistä. Mutta ei minun tarvitse olla koko ajan äänessä. Jos joku muu haluaa olla illan isäntänä, se sopii. Aivoni raksuttavat silti koko ajan, saan ideoita ja ajatuksia. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän uskallan sanoa niitä myös ääneen. Nuorempana olin ihan ujo, en uskaltanut kuin omassa pienessä porukassa sanoa jotakin.”

Miten valitset viinin ravintolassa?

”Italialaiset ovat vaan heittämällä suosikkejani, ei siitä ole kahta sanaakaan. Ravintolassa tykkään ottaa sen vähän liian kalliin viinin spesiaali-iltoina. Valitsen toisinaan 60 euron pullon sijaan 100 euron viiniin. 40 euroa saa helposti tuhlattua johonkin huomaamattomaan ja pakolliseen, mutta jos se juttu onkin se nauttimishetki ja satsaa siihen, niin miksi viinistä ei voisi vähän enemmänkin maksaa ja nauttia.”

Olet korismiehiä. Kerro siitä hieman?

”Rakastan koripalloa. Olen omistajana Helsinki Seagulls -koripallojoukkueessa. Pelaan myös kerran viikossa vanhojen kavereideni kanssa. Joukkueemme nimi on Naurulokit ja se on Helsinki Seagullsin ’alafarmisarjan jengi’. Sain meille vuosien järjestelyn jälkeen yhteistyössä paikallisen korisseuran ToPoLan kanssa sisäpelivuoron omaan kotikouluuni Lauttasaareen.

Joukkuekaverit tosin ihmettelevät, miksi otin puolentoistatunnin vuoron, kun ollaan kaikki jo 20 minuutin jälkeen ihan loppu.”

Millaisen unelmien koripallotapahtuman järjestäisit Suomessa, jos kaikki olisi mahdollista?

Unelmien koripallotapahtuman pitää alkaa Michael Jordanilla, keskellä tapahtuu jotain Jordanin kanssa ja se loppuu Jordanin juttuun. Siellä olisi All Star -peli kaikkien parhaiden pelaajien kanssa. Ja tietenkin Sami Hedbergin kolmoskisa, jonka voittaisin täpärästi yhdellä pisteellä. Siellä olisi hyvät ruoat ja juomat, tottakai. Tauolla voisi olla musiikkilegendojen show, siis aito Elvis tulisi jostain syystä vetämään pari biisiä. Päivä loppuisi urheilun, musiikin, hyvän mielen, ruoan ja juoman täyteläiseen, yhteiseen hetkeen. Kaikille tulisi niin hyvä mieli, että maailmaan syntyisi rauha ja korona loppuisi. Kaikilla olisi tasavertainen elinympäristö, varallisuus ja terveys. Sami Hedbergin koripallotapahtuma pelastaa siis koko maailman (repeää nauramaan).”

Nopeat valinnat:

perjantai-ilta: korispallo vai viinilasi?

Aika paha. Koristreenit ovat maanantaisin, eikä nyt ole viikonloppuisin keikkoja. Kun en ole viikonloppuisin pitkään aikaan missään käynyt, niin pakko sanoa koris.

Pihvi vai kakku?

Ravintolaillallisen jälkeen harvemmin jaksaa enää syödä jälkkäriä, mutta lihaakin olen vähentänyt. Sanon pihvi.

Lasillinen kotona vai ravintolassa?

Kotona. Minusta on tulossa pikkuhiljaa kotihiiri.

Viinilehden Vuoden viininystävä valittiin tänä vuonna neljännen kerran. Palkitsemme tittelillä julkisuuden henkilön, joka rakastaa viinejä, eikä arkaile puhua aiheesta. Viininystävä vuosikertaa 2020 on Sami Hedberg. Aikaisemmat Vuoden viininystävät ovat koripallovalmentaja Henrik Dettmann 2017, näyttelijä Krista Kosonen 2018 ja muusikko Mikki Kauste 2019.

Katso Sami Hedbergin videoterveiset:

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä