Ihmiset

Tomi Björck: ”Kun vedän kokkitakin päälle, tarvitaan kauhakuormaaja kaatamaan mut.”

12.11.2020 Riikka Huotari + kuva Sami Piskonen

40 vuotta täyttäneen kokki Tomi Björckin ei kauaa tarvitse miettiä hyvän elämän reseptiään: siihen kuuluvat asiat ovat mukana niin arjessa kuin juhlassa, maanosasta riippumatta.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Tomi Björckin kesä oli kiireinen. Helsinkiin elokuussa 2020 avautuneen Lily Lee -ravintolan valmiiksi saaminen teetti ympäripyöreitä työpäiviä. Australian kodissa vietetyn koronakevään jälkeen työkiire oli kuitenkin tervetullutta. Ja sama vauhti jatkuu: jo lokakuussa aukeaa jo Tomin toinen uusi ravintola vuonna 2020 Helsingissä. Uusien asioiden antama energia onkin asia, joka kuuluu erottamattomasti Tomin elämään. Mistä muista ainesosista koostuu huippukokin hyvä elämä? 

Haaveilu 

”Ihmisellä pitää olla unelmia. Kiinnostuin ravintola-alasta jo lapsena. Isäni reissasi työn puolesta Suomea ympäri ja pääsin joskus mukaan. Hotelleissa minua kiinnosti aina eniten keittiöt ja ruoka. Yläasteikäisenä pääsin työharjoitteluun lahtelaisen Ascot-hotellin keittiöön ja siellä viimeistään tajusin, miten siistiä olisi työskennellä ravintola-alalla. Se tuntui heti omalta jutulta. Jo opiskeluaikoina aloin haaveilla omasta ravintolasta. 10 vuoden päästä valmistumisestani perustin Helsinkiin Matti Wikbergin ja vaimoni Minkan kanssa ensimmäisen oman ravintolani, Farangin. Yksi unelmani toteutui silloin.” 

Urheilu 

”Vietin lapsuuteni Lahdessa ja harrastin jääkiekkoa ja fudista. Myöhemmin löysin aasialaiset kamppailulajit sekä joogan, joissa tärkeää on erityisesti henkinen puoli. Olen halunnut siirtää niiden ideologiaa myös pojilleni. Urheilu on todella tärkeä osa elämääni edelleen: koen, että kuntoilemalla ihminen parantaa riskinhallintaa omassa elämässään. 

Yrittäjyys ja ravintolat 

”Ehdin perustaa Matin ja Minkan kanssa kaikkiaan seitsemän ravintolaa, joista kuusi Helsinkiin ja yhden Tukholmaan. Yhden perustin Sydneyn Bondi Beachille Samule Colen kanssa. Olin kaikissa paitsi omistajana myös chefinä eli suunnittelin ja vastasin kaikista ruoista. Luovuin BW-ravintoloiden päivätöistä ja ruokavastaavan tittelistä keväällä 2020, ja jäin ainoastaan osa-omistajaksi. Asiaan ei liity mitään draamaa, mutta tottakai luopuminen oli vaikeaa. Mutta jo vuosia sitten aloin suunnitella näitä uusia paikkojani. Uusimmassa ravintolassamme Lily Leessä on viisi omistajaa. On hienoa jakaa vastuuta useamman ihmisen kanssa. Ja onhan se hienoa, että voi sanoa, että ravintolassa on aina vähintään kaksi omistajaa paikalla.”  

Ammattiylpeys 

”Vaikka moni näkee musta vain sen julkkispuolen, olen kuitenkin sydämeltäni ennen kaikkea chef, kokki. Mulle on vuosien aikana kehittynyt paksu nahka ja luja usko itseeni. Kun vedän kokkitakin päälle, tarvitaan kauhakuormaaja kaatamaan mut. Vaikka haluan olla mukana miettimässä ravintoloissani kaikkia pienimpiäkin yksityiskohtia aina peilien paikoista huonekalujen muotokieleen ja juomista palvelukonseptiin, ruoka on silti aina mulle se ykkösjuttu. 

Matkailu 

”En voisi tehdä työtäni, jos en matkustaisi maailmalla. Matkoilta saan inspiraatiota ja ideoita. Lily Lee -ravintolaa varten matkustin paljon Hongkongissa ja yleensäkin Aasiassa, koska halusin sitä henkeä tähän ravintolaan. Myös taiwanilainen ruokakulttuuri näkyy ravintolassani. Olin ensimmäisellä ulkomaanmatkallani 8-vuotiaana Kreetalla. Silloin söin ensimmäistä kertaa aitoa kreikkalaista salaattia – muistan vieläkin sen rouhean koostumuksen, ja sen miltä feta ja tuore oregano maistuivat. Se oli Lahti-pojalle jotain aivan uutta ja ihmeellistä.” 

Kulttuurit 

”Olen maailmankansalainen ja kotonani monessa paikassa. Olen joskus vitsaillut, että mun olisi pitänyt syntyä Hawaijille, sillä siellä on jonkinlainen henkinen kotini. Erityisesti aasialainen kulttuuri kiehtoo, ja tuntuu, että aasialainen ruoka saa mut voimaan paremmin kuin mikään muu. Vakituinen kotini on nykyään Sydneyssä, joka on hyvin kansainvälinen kaupunki. Nautin sen ilmapiiristä.” 

Juomat 

”Viini on minulle tärkeä nautinto, ja olen mukana myös maahantuontiyrityksessä. Myös väkevät kiinnostavat, keräilen esimerkiksi japanilaisia viskiharvinaisuuksia. Uusin kiinnostukseni juomapuolella on konjakki. Halusimme Lily Leen signature-drinkkiin konjakkia, ja sainkin upean mahdollisuuden suunnitella täysin oman konjakin. Nyt ravintolassamme voi maistaa Larsen by Tomi Björck VSOP -konjakkia. Uskon, että konjakki on seuraava nouseva trendijuoma.”  

Hyväntekeväisyys 

”Olen itse elänyt taloudellisesti vaatimattoman lapsuuden ja tiedän, millaista on venyttää penniä. Politiikka ei kiinnosta mua vaikutusmielessä, mutta koen, että voin tehdä oman osani hyväntekeväisyyden kautta. Erityisesti haluan auttaa lapsia. Olen mukana World Visionin toiminnassa ja lisäksi olen avustanut vaikkapa Manilan katulapsia omien projektieni kautta. Ne ovat liittyneet lähinnä ruokaan ja koulutukseen. Olen myös käynyt paikan päällä ja nähnyt, että apu myös menee perille.” 

Loputon energia 

”Olen saanut syntymälahjaksi valtavan määrää energiaa. Vaadin myös itseltäni paljon. Projektit pitää aina viedä loppuun ja ne pitää tehdä mahdollisimman hyvin, mielellään 110-prosenttisesti. Tajusin jo lapsena, että jos jotain haluaa saavuttaa, on oltava valmis tekemään paljon töitä sen eteen. Ja nyt voin sanoa, että jos minä olen pystynyt tähän, pystyy kuka tahansa muukin. En saanut mitään valmiina.” 

Perhe ja ystävät  

”Kaikki tärkeä elämässäni kiertyy perheen ja ystävien ympärille. Olemme olleet vaimoni Minkan kanssa yhdessä 18 vuotta ja teemme myös töitä yhdessä. Vaikka elän kiireistä elämää, pyrin aina löytämään aikaa perheelle ja ystäville. Yksi syy Australiaan muuttoon oli juuri tässä: siellä on helppo rajata aikaa myös perheelle. Haluan olla läsnäoleva isä. Myös ystävät lasken perheekseni. Läheisiä autan aina, kun tarvitaan – ja olen mielelläni myös avokätinen isäntä, joka huolehtii muiden fiiliksistä ja hyvinvoinnista. Toisten huomioon ottaminen on aina ollut tärkeä osa mua.”  

Lue lisää

Parhaat sushiviinit: 12 täydellistä sushi-viiniyhdistelmää

11.10.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Henri Alén: ”Koskaan ei tiedä, mitä löytyy ja sitten kun löytyy, on niin voittajafiilis.”

11.01.2021 Elisa Johansson + Kuva Miikka Pirinen

Rohkelikko Linnea Vihonen

14.02.2019 Elisa Johanson + Kuva Sami Piskonen