Kaupallinen yhteistyö

Täydellinen viini takkatulen ääreen

Kaupallinen yhteistyö

16.11.2020 Viinilehden toimitus

Lorauta lasiin pehmeän täyteläistä Expedition Bonarda Malbec Fairtrade Argentina -punaviiniä ja lähde makumatkalle Argentiinaan!

Argentiinalaiset punaviinit ovat kuin luotuja kaamoksen karkoittajiksi. Niiden luonteeseen kuuluu intensiivisen marjaisa ja aavistuksen mausteinen makumaailma – mikä lämmittää hyvällä tavalla mieltä ja kehoa.

Alkoon saapunut uutuusviini Expedition Bonarda Malbec Fairtrade Argentina on erinomainen “villasukkaviini”, joka koukuttaa pehmeän täyteläisellä ja tyylikkään tasapainoisella maulla. Kahden rypäleen sekoitusviini sopii niin perinteisten lihapatojen, hennon mausteisten nyhtöpossu-tacojen seuraan kuin meditointiinkin – takan tai kynttilän ääressä!

Mikä Bonarda?

Suomessa toistaiseksi suhteellisen tuntematon Bonarda on yksi Argentiinan tärkeimmistä viinirypäleistä. Vielä viime vuosisadan lopussa Bonarda oli Argentiinan eniten viljelty lajike, joka tunnettiin tummanpunaisesta väristään, pehmeistä tanniinistaan ja runsaan hedelmäisestä makuprofiilistaan. Nykyään se on maan toiseksi suosituin rypäle heti Malbecin jälkeen.

Bonardaa ei juurikaan viljellä muualla maailmassa, mikä tekeekin argentiinalaisesta Expedition Bonarda Malbec -viinistä harvinaislaatuisen (Italian Lombardiassa viljellään myös Bonarda-lajiketta, mutta nimestään huolimatta kyseessä on täysin eri lajike kuin sen argentiinalainen kaima).

Expedition Bonarda Malbec Fairtrade Argentina

Täydellinen yhdistelmä

Expedition Bonarda Malbec Fairtrade Argentina -punaviinissä on yhdistetty kaksi Argentiinan suosituinta lajiketta eli Bonarda ja Malbec, jotka ovatkin kuin luotuja toisilleen. Malbec täydentää loistavasti Bonardan maltillista tanniinirakennetta ja antaa punaviinille luontaisesti ryhdikkään suutuntuman. Bonardan raikkaan marjaisa puraisu taas tekee yhdistelmästä helposti lähestyttävän ja monitahoisen. Molemmat antavat viiniin myös runsaasti väriä. Eloisa ja intensiivinen väri onkin Argentiinan punaviineille tänä päivänä tavaramerkki.

Monipuolinen viinimaa Argentiina

Argentiina tunnetaan erityisesti täyteläisistä punaviineistä, grilliruoasta ja jalkapallosta. Vielä 1990-luvulla Argentiinan viinituotanto oli keskittynyt bulkkiviineihin, mutta sittemmin maa on panostanut vahvasti laatuun. Nykyään maan viinit edustavatkin eteläisen pallonpuoliskon terävintä kärkeä.

Argentiina osaa myös yllättää monipuolisuudellaan. Tänä päivänä laatuviinejä tuotetaan Patagonian erämaan rajamailta aina Pohjois-Argentiinan vuorenrinteille, missä viiniä viljellään jopa yli 3 000 metriä merenpinnan yläpuolella.

Expedition Bonarda Malbec Fairtrade Argentina

Ainutlaatuinen Mendoza

Mendoza on Argentiinan merkittävin viinialue: siellä kasvaa 75 prosenttia koko maan viinitarhoista. Mendoza on viinialueena monella tapaa hyvin ainutlaatuinen. Se on ilmastoltaan suhteellisen kuuma ja viinialueeksi poikkeuksellisen kuiva. Mendozan sademäärä on noin 220 millimetriä vuodessa (vrt. Bordeaux 851 mm/vuosi ja Napa Valley 599 mm/vuosi). Sekä Bonarda että Malbec ovat sopeutuneet Mendozan alueelle hyvin, sillä molemmat lajikkeet sietävät vaikeita kasvuolosuhteita hyvin.

Andien vuorenjuurella sijaitseva Mendoza saa runsaasti ilmettä viineihinsä – kiitos viinitarhojen korkeuserojen. Eri korkeuksissa kypsyneet rypäleet ilmentävät kasvupaikkaansa eri tavoin. Korkeammalla päivä- ja yölämpötilojen ero on suurempi, joka auttaa rypäleitä säilyttämään luontaisen hapokkuutensa. Tämä näkyy erityisesti Bonardan raikkaan hedelmäisessä maussa.

Expedition Bonarda Malbec Fairtrade Argentina

Viinituottaja Amadeo Marañón – perheyritys laadukkaan viinin takana

Expedition Boanarda Malbec Fairtrade Argentina -punaviinin tuottanut viinitila Amadeo Marañón on perheyritys, joka valmistaa viiniä jo kolmannessa sukupolvessa. Vuonna 1951 perustettu viinitila tunnetaan Argentiinassa laadukkaana ja luotettavana toimijana, jonka perinnettä jatkaa tällä hetkellä Don Amadeon lapsenlapsi Pablo Minetto Marañón.

Amadeo Marañón on myös Fairtrade-sertifioitu viinitalo, joka panostaa laatuun, läpinäkyvyyteen sekä elinympäristöä kunnioittavaan viinituotantoon.

Reilun kaupan rahalla avustuksia yhteisölle

Reilun kaupan merkkiä saavat käyttää vastuulliset maataloustuottajat, joiden tiloilla esimerkiksi työolot ovat inhimilliset ja palkat lakien mukaisia. Reilu kauppa -järjestelmän tarkoitus on parantaa kehittyvien maiden pienviljelijöiden asemaa. Reilun kaupan lisä on rahaa, jota maksetaan myyntihinnan lisäksi tuottajille. Tuottajat päättävät itse, miten he käyttävät reilun kaupan lisän – varat on tarkoitettu yhteisön sosiaaliseen tai taloudelliseen kehittämiseen.

Expedition Bonarda Malbec Fairtrade Argentina -viinin tuottaja Amadeo Marañón tukee yhteisöään jakamalla reilun kaupan lisän eteenpäin sitä tarvitseville. Reilun kaupan lisää on käytetty mm. työntekijöiden pyörähankintoihin, maalaiskoulun musiikki- ja äänentoistolaitteisiin ja peleihin, sekä terveyskeskuksen uuden lattian rakentamiseen.

Expedition Bonarda Malbec Fairtrade Argentina

Expedition Bonarda Malbec Fairtrade Argentina on mainio yhdistelmä pippuripihvin kanssa!

Täydellisen pippuripihvin salaisuus ja argentiinalainen punaviini

Vastaavia artikkeleita

Viinihävikki kuriin – näin käytät pullonpohjat!

18.01.2021 Viinilehden toimitus

Täyteläinen punaviini ja juustolautanen – täydelliset kumppanit!

Kaupallinen yhteistyö

14.12.2020 Viinilehden toimitus

Veneton Valpolicellaa helppoon herkutteluun

Kaupallinen yhteistyö

30.11.2020 Viinilehden toimitus