Kolumnit

Saku Tuominen: Eiköhän tämä tästä

16.11.2020 Saku Tuominen

Kuten todennäköisesti jokainen suomalainen tietää, vuosi 2020 on ollut ravintoloille haastava. Me ravintola-alan ihmiset voimme suhtautua tähän joko ­jatkamalla valittamista hamaan tulevaisuuteen tai yrittämällä hyväksyä tilanne ja keskittyä hyvään. Entä jos kokeilisimme vaihteeksi jälkimmäistä? Tässä hengessä kymmenen positiivista huomiota ravintolaelämästä myrskyn keskellä.

1. Intohimo. En muista, että suomalaisista ­ravintoloista ­olisi koskaan puhuttu yhtä paljon ja yhtä into­himoisesti. Suomesta on kovaa vauhtia tulossa upea ravintolakansa.

2. Myötätunto. Asiakkaat ovat tulleet hienolla tavalla ravintoloita vastaan. He ovat tunnistaneet hädän ja olleet paitsi myötätuntoisia, osoittaneet tukea myös käyttäytymisellään.

3. Empatia. Kriisi on nostanut jälleen kerran esille sen, ­että hyvät työntekijät tekevät ravintolan. Ilman heitä ei ole mitään. Vaikeista hetkistä huolimatta työnantajien ja -tekijöiden välillä on ollut ihailtavan paljon empatiaa ja yhteistyötä.

4. Solidaarisuus. Tuntuu siltä, että myös ravintoloiden kesken vallitsee suurempaa solidaarisuutta ja yhteenkuuluvuudentunnetta kuin koskaan aiemmin. Vaikeudet yhdistävät.

5. Ammattitaito. Ravintola-alan ihmisten taloudellinen osaaminen on noussut lyhyessä ajassa merkittävästi. Ymmärrys esimerkiksi siitä, mihin kannattaa keskittyä ja miten laatua pidetään yllä vaikeissakin paikoissa, on kehittynyt.

6. Luovuus. Tämän vuoden huolista kummunnut luova energia on osoittanut, että ravintolatoiminnassa on edelleen tilaa uusille ideoille ja suomalaiset ravintolat kykenevät sellaisia myös keksimään.

7. Potentiaali. Poliittinen järjestelmä on ymmärtänyt, ­kuinka laajalle ravintoloiden vaikutus säteilee – ja että so­siaa­li- ja terveys­ministeriön ongelmalähtöisen lähestymistavan sijasta toimi­ala voidaan nähdä merkittävänä elinkeino­toimintana.

8. Sujuvuus. Monet Suomen kaupungeista ovat pyrkineet auttamaan ravintoloita esimerkiksi
byrokratiaa keventämällä. On toivottavaa, jopa todennäköistä, että tämä kehitys tulee myös jatkumaan.

9. Puhtaus. Kriisi on parantanut Suomen maabrändiä. Koronan jälkeisessä maailmassa monet sellaiset asiat, jotka ovat meille luonnollisia (puhtaus, turvallisuus, toimivuus) tulevat olemaan haluttuja. Se auttaa myös ravintoloita.

10. Rakkaus. Olennainen on kirkastunut. Hyvätunnelmainen ravintola, jossa innostunut henkilökunta tarjoilee rakkaudella tehtyä ruokaa, pärjää aina. Pahassakin paikassa.

Jokainen ravintola-alan ihminen on kiusallisen tietoinen, että pahin saattaa olla vielä edessä. Silti ajatus siitä, että sitten joskus kun tämä on ohi, moni asia saattaa olla jopa aiempaa paremmin, tuo hieman valoa. Sitä odotellessa kannattaa painaa taas kerran mieleen presidentti Mauno Koiviston mainio ohje hänen viimeiseksi jääneestä haastattelustaan:
”Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin. Yleensä se kannattaa siinäkin tapauksessa, ettei siihen edes uskoisi.”
Juuri niin. Ja kaiken lisäksi me ihan oikeasti uskomme.

Kyllä tämä tästä, ystävät.

Lue lisää

50 + 5 terassi- ja ravintolasuosikkia kesään

14.06.2021 Viinilehden toimitus

Jaakko Heinimäki: Saven puhuttelu

04.11.2020 Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki: Kaada aina ensin toisille

06.08.2020 Jaakko Heinimäki