Kolumnit

”Punaviiniä purskuttelevat paskiaiset” – eli hyväksikäyttövyyhti yhdysvaltalaisessa The Court of Master Sommeliers -järjestössä

16.11.2020 Ilkka Sirén + kuva Shutterstock

Yhdysvaltain sommelier-piireissä on kuohunut lokakuusta saakka, kun arvostetun The Court of Master Sommelier -järjestön piiristä paljastui laaja hyväksikäyttövyyhti. Osa sommeliereista on sitä mieltä, että järjestön maine on tahrattu pysyvästi.

The New York Times julkaisi lokakuussa 2020 artikkelin otsikolla “The Court of Master Sommeliers Has a Sexual Harassment Problem”, ja sisältö oli hyytävää luettavaa. Artikkelissa 21 naista kertoi joutuneensa Master Sommelier -järjestöön kuuluvan miehen taholta seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joko työskennellessään viinialalla tai Master Sommelier -opintojensa aikana. Tapauksesta tekee erityisen kammottavan uhrien määrä ja kaikki se, mitä he ovat joutuneet kokemaan. Arvossa pidetyn The Court of Master Sommelier Americas -järjestön (CMS-A) viralliset viinikouluttajat ovat mm. tarjonneet eksklusiivisia viinimatkoja ja viinimaisteluita seksiä vastaan. Naispuolisia sommelier-opiskelijoita on häikäilemättömästi hyväksikäytetty luokkahuoneen ulkopuolella. Heitä on jopa estetty etenemästä viiniopinnoissaan ja yhdessä tapauksessa raiskattu, jos ahdisteluun on vastattu kielteisesti.

Syytettyjen miesten määrä ja asema kyseissä järjestössä antaa ymmärtää, että seksuaalinen ahdistelu on ollut järjestelmällistä ja jatkuvaa. Tähän mennessä kaikkiaan 11 miestä on erotettu CMS-A:sta joko pysyvästi tai tilapäisesti siihen saakka, kunnes järjestön teettämä tutkinta on saatu päätökseen. Syytettyjen joukossa on mm. Netflix-videopalvelusta tunnetun Somm-dokumentin tähti Geoff Kruth sekä yksi CMS-A:n perustajajäsen ja Master Sommelierien keulakuva Fred Dame.

Seksuaalinen hyväksikäyttö kyseisessä järjestössä ei tullut kuitenkaan täysin yllätyksenä. Huhut poikkeuksellisen röyhkeistä ja kuvottavista Master Sommelier -setämiehistä on pyörinyt viinipiireissä jo tovin. CMS-A avasi tänä vuonna jopa vihjepuhelimen, jonne voi soittaa nimettömästi, jos kohtaa syrjintää ja ahdistelua jäsenten toimesta. Anteeksi mitä? Jos järjestö kaipaa omaa vihjepuhelinta seksuaalisen ahdistelun takia, niin kenties syväluotaava tarkastelu organisaation toimintaan olisi silloin pikaisesti paikallaan.

On muutenkin täysin pöyristyttävää, että CMS-A ei ole tutkinut aikaisempia syytöksiä perusteellisemmin. The New York Timesin mukaan ongelmasta oltiin täysin tietoisia CMS-A:n johtoportaassa, mutta järjestö ei suhtautunut siihen asiaan kuuluvalla vakavuudella. Se on täysin anteeksiantamatonta.

Ja koska CMS-A:n johto oli tuskattuvan hidas reagoimaan syytöksiin, CMS-A:n aktiiviset naisjäsenet allekirjoittivat julkisen anteeksipyynnön uhreille edustamansa järjestön puolesta sekä tekivät listan vaatimuksista järjestön johdolle. CMS-A-naisten lausunnossa todettiin, että he kokivat epäonnistuneensa uhrien suojelussa ahdistelulta – ja siten pettäneensä yhteisönsä luottamuksen. Naisten vaatimuksena oli mm. perusteellinen sisäinen tutkinta, jonka suorittaisi ulkopuolinen riippumaton taho. Myös koko CMS-A:n johtokunnan eroa vaadittiin. Marraskuun alussa The Court of Master Sommeliers Americas -järjestön puheenjohtaja Devon Broglie irtisanoutuikin tehtävästään. Hän on yksi syytetyistä miehistä.

Uutiset seksuaalisesta ahdistelusta ei istu hyvin myöskään järjestön jo sertifioiduille jäsenille. Ainakin neljä naista on ilmoittanut luopuvansa Master Sommelier -tittelistään, koska he haluavat irtisanoutua järjestön “myrkyllisestä” kulttuurista. Yksi heistä kertoi aikeistaan Instagramissa kera meemin, missä Frodo (Taru Sormusten Herrasta) viskaa himoitun viininpunaisen Master Sommelier pinssin Mordorin Tuomiovuoren liekkeihin. Ottaen huomioon, miten pitkä ja hankala opiskelu tutkintoon vaaditaan ja miten suolainen hintalappu Master Sommelier -tutkinnolla on, pinssistä luopuminen on rohkea ja iso veto.

Hyväksikäyttövyyhti on herättänyt ansaitusti kuvotusta myös tavallisissa viininharrastajissa: ”punaviiniä purskuttelevat paskiaiset” -tyylisiä kommentteja on näkynyt keskustelupalstoilla asian tultua julki.

Nyt CMS-A -järjestön tulevaisuus on vähintäänkin epävarma. Maineikkaan opinahjon uskottavuus on monen mielestä tällä haavaa mennyttä. Master Sommelier -tittelin harvinaisuudella kukkoilleet saattavat pian huomata kuuluvansa todella uhanalaisten lajien joukkoon, jos CMS-A ei onnistu saamaan luottamusta takasin. Toivoa sopii myös, että jatkossa asiaan suhtaudutaan sen vaativalla vakavuudella.

Mikä Master Sommelier?

Master Sommelier on yksi viinimaailman himotuimmista titteleistä, ja se on tänä päivänä jopa Master of Wine -titteliä harvinaisempi. Vuodesta 1977 vaikean loppukokeen on läpäissyt vain 269 viiniammattilaista, joista 172 on ansainnut tittelinsä The Court of Master Sommeliers Americas-järjestön kautta. Heistä 144 on miehiä.