Top-viinit

Aussiviiniä maastopaloista huolimatta – valitsimme kolme parasta syksyyn

08.11.2020 Ulla Häkkinen

Mikä sopisikaan paremmin syksyyn kuin punaviini? Alkon tilausvalikoimasta löytyy varsin mukavia viiniseuralaisia Australiasta.

Australiassa riehuneet metsäpalot ja savu tekivät merkittävää vahinkoa osassa maan viinitarhoista. Tämän vuoden sadosta menetettiin arviolta kolme prosenttia. Onneksi viinitarhoja kuitenkin vielä on ja voimme nauttia laadukkaista australialaisista viineistä.

Australiassa on perinteisesti tehty punaviinejä pääosin Ranskasta ja Italiasta tuoduista lajikkeista, mutta kuivuuden ja ilmaston lämpenemisen myötä tarhoille on alettu istuttaa yhä enemmän erityisesti Välimeren alueen kuumuutta ja kuivuutta kestäviä lajikkeita. Samalla australialaisten viinien tyyli on muuttunut kohti raikkaampaa ja kevyempää linjaa: alkoholiprosenttia on tiputettu lähes 15 prosentista 12–13.5 prosenttiin aikaistamalla sadonkorjuuta, ja tammen käyttöä viineissä on vähennetty. Nyt suositaan ranskalaista tammea amerikkalaisen sijaan.

Alkon valikoimassa on saatavilla määrällisesti eniten valtavan Etelä-Australian – ja sen vanhimpien viinialueiden Barossan ja Hunter Valleyn – Shiraz-viinejä. Pinot noireja löytyy viileämmiltä Yarra Valleyn ja Tasmanian alueilta. Myös Tempranillo, Sangiovese, Malbec ja Nebbiolo vilahtelevat viinien nimissä.

Länsi-Australia on aiemmin jäänyt suotta isompien viinialueiden varjoon, mutta nyt sen nuori viileän ilmaston viinialue Margaret River on kaikessa hiljaisuudessa noussut boutique-viinitaloillaan ja raikkailla punaviineillään kiinnostavaksi vaihtoehdoksi.

Aussipunkkuja syksyyn:

Aussipunkut ja aussiviinit syksyyn

 

Dalrymple Pipers River Pinot Noir 2017, 35, 00 €

”Tasmanian saaren koillisosaan Pipers Riverin alueelle yli 30 vuotta sitten perustettu viinitila, jonka viinintekijä Peter Caldwell on fanaattinen Pinot Noir -fani. Ja sen huomaa! Tyylikäs, intensiivisen punamarjainen, savuinen ja paahteinen laatupinot syksyn moninaisille sieniruoille ja riistalinnuille.”

The Hedonist Shiraz 2017, 24,98 €

”Merituulten viilentämästä, välimerellisestä McLaren Valestä tuleva biodynaaminen punaviini, jonka takana on viinintekijäkolmikko: isä-Walter, tytär-Kimberly ja vävypoika-James. Viini hurmaa täyteläisen samettisella maullaan, olemalla yhtä aikaa raikas ja mehevän hillomainen.”

Yalumba Old Bush Vine Grenache 2016, 21,72 €

”Yalumba on Australian vanhimman perheomistuksessa oleva tila. Sen elegantin ja harmonisen Grenache-viinin rypäleet on kerätty yli 70-vuotiaista köynnöksistä. Vadelmainen raikkaus ja kevyt kukkaisuus hallitsevat tätä herkullista ruokaviiniä. Kannattaa viilentää kevyesti.”

Vastaavia artikkeleita

Cantina Zaccagnini – viinitila Abruzzon sydämessä

Kaupallinen yhteistyö

14.06.2021 Viinilehden toimitus

Keskikesän varrasbileet! Kanavartaat ja kesän siistein hanapakkaus täynnä italialaista asennetta

Kaupallinen yhteistyö

07.06.2021 Viinilehden toimitus

Samuli Pasanen: Loppu punaviinien hegemonialle!

12.05.2021 Samuli Pasanen