Yleinen

Hulluna kombuchaan

22.09.2020 Kalle Naatula + kuva Marjaana Malkamäki

Vielä viitisen vuotta sitten Krister Häll toimi pankkialan konsulttina, sitten hän löysi teen. Nyt hän tuottaa luomukombuchaa Pirkkalassa ja toimii kansainvälisen kombucha-tuottajajärjestön Euroopan puheenjohtajana.

”Pääsin lomareissulla Sri Lankassa käymään teeplantaaseilla ja siellä minulle aukesi uusi maailma! Innostuin teestä, tilailin, maistelin ja fiilistelin niitä. Kerroin teestä sekä halusta luoda uutta kulttuuria teen ympärille kavereilleni. Reissasimme ja teimme TeaBagPackers-videosarjan YouTubeen. Yksi asia johti toiseen ja toissa vuonna perustimme porukalla The Good Guys Kombucha -pienpanimon”, Krister kertoo.

Kombucha on teestä hapattamalla eli fermentoimalla valmistettua kuplivaa juomaa. Sen pohjana voi olla myös esimerkiksi yrttihauduke. Kombucha rantautui kotikeittiöihin terveys- ja superfood-megatrendien vanavedessä. Kristerin suhde kombuchaan on intohimoinen ja hänen mukaansa parasta kombuchaa saa itse tekemällä.

 On todella mielenkiintoista testailla, mikä sopii fermentoitavaksi kombucha-organismilla ja kuinka raaka-aine vaikuttaa juoman mikrobiologisiin ominaisuuksiin ja aistimuksiin – voi löytää villejä makuja! Olen tehnyt upeita kombuchoja esimerkiksi punajuuresta ja mustasta teestä sekä tuorepuristetusta omenamehusta”, Krister hehkuttaa.

Yllättäen kombuchasta löytyy myös analogia viineihin.

“Siinä missä viineissä on eri rypälelajikkeita, kombuchoissa on pohjana tee. Esimerkiksi musta tee antaa simankaltaista makua ja vihreä omenasiiderimäisiä piirteitä. Viime aikoina markkinoille on tullut myös kombuchoja, joiden makumaailma on lähempänä viinejä kuin virvoitusjuomia, ja uskon näiden yleistävän kombuchan käyttöä ruokajuomana.”

Vastaavia artikkeleita

Kombucha – ihme hapatusta?

28.11.2019 Elisa Johansson + Kuva Laura Riihelä