Kaupallinen yhteistyö

Täydellinen viini karitsaburgerin kanssa!

Kaupallinen yhteistyö

24.08.2020 Viinilehden toimitus

On aika sanoa kesälle jäähyväiset, joten tehdään se tyylikkäästi. Peter Lehmannin Portrait Shiraz on herkullisen hedelmäinen ja täyteläinen aussishiraz, joka sopii grilliherkkujen kaveriksi – ja nautiskeluun sellaisenaan. Testaa Peter Lehmann Portrait Shiraz eritoten mehevän karitsaburgerin kanssa.

Ikimuistoinen barbeque-ilta

Tuhdit ja herkullisen hedelmäiset Barossan shirazit ja niiden pehmeät tanniinit viihtyvät reippaammallakin kädellä maustettujen grilliherkkujen kanssa. Kokeile Portrait Shirazia esimerkiksi karamellisoitujen possunribsien, barbecue-vartaiden tai mehevän grillihampurilaisen kera. Myös yrttinen hirvipaisti on mainio kumppani tälle mutkattoman maukkaalle shirazille.

Barossan laakso

Muhkeista Shiraz-punaviineistään kuulu Barossan laakso sijaitsee Australiassa, Adelaiden kaupungin koillispuolella. Maaperältään ikivanha ja ilmastoltaan välimerellinen alue soveltuu mainiosti viininviljelyyn, etenkin auringosta ja lämmöstä pitävän Shiraz-rypäleen kasvattamiseen. Viiniä harvaan asutussa Barossassa on viljelty vajaa parisataa vuotta.

Peter Lehmann ja Barossa -viinialue.

Suklaata ja karhunvatukkaa

Vaikka tyylillisiä eroja toki ilmenee, Barossan shirazit tunnetaan täyteläisinä ja runsaan hedelmäisinä, tanniineiltaan maltillisina punaviineinä, joista löytyy usein mustaherukkaa, karhunvatukkaa, luumua ja pippuria sekä makean mausteisia, kahvin, suklaan, mintun ja kookoksen aromeja. Tätä tyylisuuntaa edustaa myös Barossan oman merkkimiehen, Peter Lehmannin, kunniaksi tehty Portrait Shiraz.

Karitsaburger

Peter Lehmann Portrait Shiraz ja karitsaburger ovat oiva kombo

Ainekset:

200 g (luomu)karitsan jauhelihaa
300 g (luomu)possun jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
*
Marinoitu punasipuli:
1 punasipuli (keskikokoinen)
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
*
Sahrami-aioli:
1 ps (5g) sahramia
2 tl vettä
2 rkl turkkilaista jogurttia
6 rkl majoneesia (esim. Hellman´s)
1 valkosipulinkynsi
*
Lisäksi:
4 viipaletta cheddar-juustoa
4 hampurilaissämpylää
1 ruukku korianteria
4 lehteä jääsalaattia

Valmistusohje:

1. Sekoita karitsan- ja possun-jauhelihat. Muotoile taikinasta neljä pihviä ja jätä huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi.
2. Marinoi punasipuli. Kuori sipuli. Leikkaa kokonaisesta sipulista mandoliinilla tai terävällä veitsellä ohuita kiekkoja. Laita sipulikiekot lautaselle, pirskottele päälle valkoviinietikka, suola ja sokeri. Anna maustua noin 15 min.
3. Valmista aioli. Sekoita sahrami ja 2 tl vettä. Sekoita sahramivesi, turkkilainen jogurtti, majoneesi ja kuorittu, hienoksi raastettu valkosipulinkynsi sileäksi kastikkeeksi.
4. Kuumenna grilli ja paista pihvejä noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes sisälämpötila on noin 54 astetta. Nosta pihvi pois grillistä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
5. Aseta lopuksi cheddar-viipaleet pihvien päälle ja anna sulaa hetki. Kuumenna sämpylöitä grillissä molemmin puolin.
6. Kokoa hampurilainen. Sivele alasämpylälle ruokalusikallinen aiolia ja laita päälle salaatinlehti. Nosta seuraavaksi pihvi, marinoitua punasipulia, ruokalusikallinen aiolia ja neljäsosa korianterinlehdistä sämpylälle. Voitele kansi vielä aiolilla ja sulje hampurilainen.

Peter Lehmann – Mies, joka pelasti Barossan

Peter Lehmann ja Portrait Shiraz

Peter Lehmannin nousu alueen voimahahmoksi alkoi 1977–1978, jolloin Barossa kärvisteli rypäleiden ylituotannon kourissa. Monikansallisen Saltramin viinintekijänä hän näki yli sadan paikallisen viljelijäperheen elannon vaarantuvan yhtiön kieltäydyttyä ostamasta rypäleitä. Uskollisten sopimusviljelöiden kohtelusta tuohtunut Lehmann otti riskin ja rakensi päivätyönsä ohessa – lainan turvin – oman viininvalmistamon Tanundan pikkukaupunkiin.

Sen jälkeen hän osti viljelijöiden rypäleet ja lupasi maksaa ne heti, kunhan niistä tehdyt viinit olisi myyty. Näin myös tapahtui. Lehmannin johdolla Barossan viljelijäyhteisö selvisi 1970–80-lukujen taitteen kriisistä, ja häntä onkin tituleerattu mieheksi, joka pelasti Barossan laakson – tai ainakin merkittävän osan sen arvokkaista vanhoista Shiraz-tarhoista.

Lehmannin inspiroiman yhteishengen voimin viljelijäyhteisö selvisi myös 80-luvun vaikeista vuosista, jolloin Shiraz-istutuksistaan tunnettu kuuma Barossan laakso oli helisemässä kysynnän kohdistuessa viileämmän ilmanalan Cabernet Sauvignon -punaviineihin.

Peter Lehmannin viljelijäyhteisön eteen tekemä työ näkyy tänäkin päivänä mm. siten, että Lehmannin viinintekijä Nigel Westblade tiimeineen saa valmistaa viinejä Barossan laakson parhaista, samojen perheiden viljelemistä rypäleistä.

Lehmann Winesin viinit tunnetaankin oivan hinta-laatusuhteen viineinä ympäri maailmaa. Jos Portrait Shiraz puhuttelee makunystyröitäsi, kannattaa maistaa myös moniulotteisen aromikirjon tarjoavaa, runsaan hedelmäistä ja hienostuneen intensiivistä The Barossan Shiraz -punaviiniä. Sen kyljessä loistavat niin kunnon grillipihvit kuin haudutetut lihaherkut.

 

Vastaavia artikkeleita

Torbreck-viinitalon viinintekijä Ian Hongell on tunnettu tyylikkäistä Shiraz-viineistään

04.01.2021 Sanna Pöyry + kuva Sven Kovac

Aussiviiniä maastopaloista huolimatta – valitsimme kolme parasta syksyyn

08.11.2020 Ulla Häkkinen

Taras Ochota – viinintekijä punkkarin sielulla

13.10.2020 Ilkka Sirén Kuva James Broadway / Wine Australia