Kolumnit

Sanna Pöyry: Blanc de blancs -viinit ovat hapokkaita ja kesäisen freesejä

06.08.2020 Sanna Pöyry

Kesällä maistuu raikas valkoisista rypäleistä tehty blanc de blancs. Upeita blanc de blancs -viinejä löytyy myös samppanjoiden ulkopuolelta.

Blanc de blancs – oli se sitten samppanjaa tai ei – on Chardonnaysta ja/tai muista vaaleista rypäleistä tehtyä kuohuviiniä. Vaikka makuprofiileja on joka lähtöön, sen verran tohtii yleistää, että hyvät Chardonnay-samppanjat ovat hurmaavan hapokkaita ja hienostuneen freesejä viinejä, joihin iän myötä kehkeytyy herkullisen kermaisia ja paahteisia vivahteita.

Champagnen blanc de blancs -pyhättö on Épernayn kaupungin eteläpuolelta alkava Côte des Blancs, jonka tarhoista peräti 96 prosenttia kasvaa ikivanhassa kalkkimaassa viihtyvää Chardonnayta. Alueen blanc de blancsien kirjo kattaa niin Le Mesnilin kylän veitsenterävät terästankkisamppanjat kuin tammessa kypsyttäjien viinillisemmät taidonnäytteet. Näin kesällä raikkaus saa suun napsamaan, joten Alkosta tarttunee taas mukaan Pierre Pétersin Blanc de Blancs, joka kristallisoi minulle sen, mistä hyvässä klassisessa côtedesblancsissa on kyse.

Auben blanc de blancsit ovat toista maata. 140 kilometriä Côte des Blancsia etelämpänä ilmasto on lämpimämpi, ja rypäleiden kypsyys saa kuultaa alueen Chardonnay-samppanjoissa, joista moni ei tarvitse korkinvaihdon yhteydessä tehtävää makeutusta. Vaikka Aube on Pinot Noirin dominoimaa viljelyaluetta, sen upeimmat chardonnayt lukeutuvat rankingissani koko Champagnen parhaimmistoon.

Muutama Auben viljelijä tekee blanc de blancsia myös Champagnessa harvinaisista lajikkeista. Jos satut matkoilla tai netissä törmäämään tällaisiin pullotteisiin, älä epäröi. Seuraava kerta ei välttämättä tule heti.

Pinot Blanc -samppanjoista taidokkaimpia ovat Cédric Bouchardin La Bolorée, sekä amforaruukussa tehty Textures, joka on Vouette & Sorbéen nokkamiehen Bertrand Gautherot’n käsialaa. Vielä erikoisempi on pelkästä Arbane-rypäleestä valmistettu samppanja, jota Olivier Horiot sanoo tuottavansa ”noin kerran vuosikymmenessä”. Viineinä nämä ovat harvinaisuuksia, sillä Champagnen kolmen päälajikkeen jälkeen muiden sallittujen rypäleiden viljelyala on vain 0,3 prosenttia alueen tarhoista.

Mutta osataan sitä muuallakin Ranskassa! Juran ja Bourgognen blanc de blancsien ohella mieleen on jäänyt toissa kesänä Colmarissa järjestetty Millésimes d’Alsace -tapahtuma, jossa vaikutuksen tekivät Paul Ginglingerin kupliva chardonnay ja Valentin Zusslinin biodynaaminen Pinot Auxerrois–Chardonnay–Pinot Gris-crémant. Viime vuonna Alsacen crémantit myivät myös kaikkien aikojen ennätyksensä. Jos viljelijäsamppanjabuumin vauhdittama viinien hinnannousu Champagnessa jatkuu, moni saattaa alkaa tähytä muihin maakuntiin.

Myös Englannissa blanc de blancs on yleisempää kuin tummien rypäleiden blanc de noirs, sillä viileässä ja sateisessa ilmastossa Chardonnay kypsyy Pinot Noiria ja Meunieria varmemmin. Ikonisimman viittaa kantaa Nyetimberin kupliva chardonnay, mutta taiten tehtyä ja kesäisen freesiä blanc de blancsia löytyy muiltakin brittitaloilta. Maistele ennakkoluulottomasti – ja anna happojen viiltää purukalustoa. Sillä hammaskiilteelle kuplafilia on vihoviimeistä hommaa.

Alkon uutuuksissa näkyy myös Portugalin Bairradassa upeita viinejä tehtailevan Filipa Paton makeuttamaton Blanc de Blancs, joka on sekoitettu Cerceal-, Bical- ja Maria Gomez -rypäleistä. Lempeämmän tyylin ystävä valitsee uusiseelantilaisen Lindauer Blanc de Blancsin, joka voitti tänä vuonna Viinilehden Vuoden kuohuviini -tittelin.

Sanna Pöyry

Samppanja-asiantuntija Sanna Pöyry pohtii kolumnissaan kuohujuomien ympärillä pyöriviä ilmiöitä.

Vastaavia artikkeleita

Sanna Pöyry: ”Kuinka kauan samppanja säilyy?”

11.01.2021 Sanna Pöyry

Kippis ja autolla kotiin – Alkoholittomat kuohuviinit testissä

04.01.2021 Elisa Johansson + Kuva Laura Riihelä

5 x kuohuviini ja samppanja uuteenvuoteen

21.12.2020 Viinilehden toimitus