viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Steininger Riesling ja Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner maistuvat suomalaiseen suuhun
Kaupallinen yhteistyö

Itävaltalainen Riesling ja Grüner Veltliner maistuu suomalaisille

Kaupallinen yhteistyö

16.07.2020 Viinilehden toimitus

Itävallan viinit ovat hyvässä nosteessa meillä ja maailmalla – eikä ihme: trendikkäästä ja monikasvoisesta viinimaasta tulee persoonallisia pullotteita, jotka tarjoavat vastinetta rahalle.

Ihana, hurmaava, suosittu Riesling!

Suomalaisten suosikkirypäle Riesling viihtyy Kamptalin Langenloisissa erinomaisesti. Wienin luoteispuolella sijaitsevan, Kamp-joen halkoman alueen ilmastossa ja lössi-savimaassa syntyy puhtaan raikkaita, mineraalisia, pitkäikäisiäkin rieslingejä. Moni tuottajista valmistaa rieslinginsä terästankeissa rypäleen eloisan hedelmäisyyden ja kuulaan raikkauden korostamiseksi, mutta jotkut tarhaviinit kypsyvät kokonaan tai osintammessa.

Tänä päivänä Kamptal onkin Itävallan arvostetuimpia viinialueita – ja Steininger Riesling oiva esimerkki siitä: puhtaan hedelmäinen, mineraalinen ja hapoiltaan eloisa valkoviini, joka saattelee niin kesäiset salaatit kuin ahvenesta, kuhasta ja siiasta valmistetut simppelit kalaherkut. Kun suvi kääntyy loppua kohden, Steininger Riesling löytää tiensä myös saksiniekkojen kaveriksi.

Persoonallisen herkullinen Grüner Veltliner

Yhtä hienoja – ja verrattain omaleimaisia – viinejä syntyy parhaimmillaan Grüner Veltlineristä, joka on Itävallan viljellyin valkoinen lajike, ja Weingut Steiningerin tuotannon kulmakivi. Myöhään kypsyvä rypäle ei ole niin suorasukaisen hedelmäinen kuin Riesling, vaan tuottaa jäntevän hapokkaita, yrttisiä ja mausteisia valkoviinejä, joissa tuntuu tyypillisesti valkopippurin puraisu. Ilmeikkäistä Grüner-viineistä löytyy monesti myös sitruunankuorta, greippiä, kukkeutta, ruohoa sekä hyvällä tavalla vegetaalisia aromeja. Eli kaikkea sitä, mikä sopii suomalaiseen kesäpöytään.

Tyylikkään mineraalinen, yrttinen, sitrusarominen ja valkopippurilta vivahtava Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltiliner on hyvä valinta punalihaisille kaloille, kuten lohelle ja nieriälle, ja grillikanalle. Ruoan voi halutessaan maustaa aasialaisittain. Myös leikkeleet sekä kesäiset kana- ja possuherkut maistuvat tämän intensiivisen ja hienostuneen valkoviinin kanssa.

Täyteläisemmillä, etenkin tammitynnyrissä kypsyneillä grünereillä on monesti hunajainen, öljymäinen olemus. Iän myötä näiden viinien runsaus korostuu entisestään ja tuo monelle mieleen Bourgognen valkoviinit. Tammettaminen barrique-tynnyreissä on kuitenkin verrattain harvinaista, sillä terästankeissa – tai isoissa vanhoissa tammisammioissa – kypsyttäminen korostaa hienosti Grüner-viinien rapsakkuutta ja mineraalisuutta. Viinilehti valitsikin teräksessä käytetyn ja kypsytetyn Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltlinerin Vuoden Valkoviiniksi vuonna 2018.

Kestävästi tuotettuja viinejä

Steiningerin perhe huolehtii tarhoistaan ympäristön hyvinvoinnin ehdoilla, ja sitkeä työ kestävän kehityksen eteen palkittiin tänä kesänä Nachhaltig Austria -sertifikaatilla. Sertifikaatti myönnetään kestävästi tuotetuille viineille, joiden valmistusprosessissa on huomioitu niin ympäristön hyvinvointi, sosiaalinen vastuu kuin liiketoiminnankin kestävyys. Esimerkiksi vettä, energiaa ja kemiallisia lannoitteita tulee käyttää viinitilalla mahdollisimman säästeliäästi.

Tällä hetkellä Itävallassa on 151 Nachhaltig-sertifioitua viinitilaa.

Steiningerin viinitilan omistaja kertoo kertoo Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltlinerin tarinan:

Viinintekijä kertoo: ”Näin syntyi Vuoden valkoviini 2018”

Yhdistä Steiningerin viinit ruokaan – kesän parhaat herkut yhdistyvät itävaltalaisiin viineihin:

Lempeä kuhaconfit ja hapokas itävaltalainen riesling sopivat kesän kevyempiin herkutteluhetkiin

Grillattua kurkkua, siikaa ja itävaltalaista grüneria – testaa raikas kurkkuresepti ja palkittu valkoviini

Lue lisää

5 x ihana riesling – valitse valkkari tai rosee, kuplilla tai ilman!

23.05.2023 Viinilehden toimitus

Huippuriesling ja rapu-lohipiirakka on kesäjuhlien täydellinen yhdistelmä

Kaupallinen yhteistyö

22.05.2023 Viinilehden toimitus

5 x grüner veltliner – nyt lasissa maistuu hapokas ja mausteinen!

09.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä