Matkat

5 x Suomen Turku

13.07.2020 Kalle Kirstilä + Kuvat Robert Seger

Kesäkaupungiksi julistautuu Suomessa moni, mutta Turku on ehdokkaista vahvimpia. Aurajoen halkoma seitsemän kukkulan kaupunki tarjoaa lähimatkailijalle kotimaista eksotiikkaa.

1. Kivojen kuppiloiden Kristiinankatu

Turistiesitteiden Turussa kesäillasta nautitaan aina Aurajokivarren ravintolalaivoissa. Valveutunut matkailija, kuten myös arvonsa tunteva alkuasukas, jättää ne väliin ja suuntaa muutaman korttelin päähän – Turussa kaikki on muutaman korttelin päässä – Kristiinankadulle. Kadusta on parin vuoden sisällä muodostunut huomaamatta kaupungin mielenkiintoisin ravintolakeskittymä. Vierailujärjestyksen voi vaikka arpoa sillä kaikki löytyy kahden korttelin matkalta. Alkuillan ravitsemuksesta voi huolehtia Afrikka-Italia -akselilla rennosti seikkailevassa Nomad-ravintolassa tai kaukasuslaisen ruokajuhlan, supran, merkeissä mainiossa, georgialaisessa Rionissa. Nomadin senegalilaislähtöinen Paco Ndiayen on keittänyt kolmesta kotimaastaan, Italiasta, Senegalista ja Suomesta kasaan maukaan liemen. Isoäidin keittiön resepteihin luottavassa Rionissa voi ihastua georgialaisiin, täyteläisiin kasvisruokiin ja maistella maailman vanhimman viinimaan täyteläisiä Saperavi-viinejä.

Suomen Turku - Nomad

Nomadia pyörittävä Paco Ndiayene

 

Juoma ja ruoka yhdistyvät mutkattomasti intiimissä gastropub Aunessa, joka sijaitsee historiallisen valokuvastudion tiloissa. Viereisestä ovesta pääsee sisään Bar Ricaan, jossa voi ihastella esimerkiksi kaunista baaritiskiä aperitiivin äärellä. Toisella puolella katua palvelee cocktailbaari Bar4. Kulman takaa löytyy Panimoravintola Koulu, jonka pihalla on kaupungin suurin ”biergarten”. Legendaarisen vaihtoehtoyökerho Dynamon sisarbaari Kuka palvelee päivittäin aamuviiteen kekseliään ohjelman ja laatuisan DJ-tarjonnan kera.

nomadfoodandwine.com
rioni.fi
ravintolaaune.fi
ricabar.fi
bar4.fi
panimoravintolakoulu.fi
barkuka.fi

2. Port Arthur eli Portsan puutalot

Suunnilleen Kauppatorin ja sataman puolivälissä sijaitseva puutalojen ja mukulakivikatujen Portsa on Turun mukavimpia asuinalueita. Portsassa asumattomien epäonneksi siellä käymiseen on silti ollut hyvin vähän varsinaisia syitä. Nyt löytyy ainakin juomamiehille ja -naisille yksi yli muiden. Bar Arvo on Turun paras moderni kortteliravintola, tyylikäs muttei itsetietoisen cool. Mikä parasta, Arvossa tarjoillaan kaupungin luultavasti parhaiten sekoitetut juomat. Tislevalikoima riittää vaativaankin makuun, tuoppi kulmapöydässä hoituu yhtä hyvin.

Suomen Turku ja kortteliravintola Arvo

Kortteliravintola Arvo ja Ville Tapola

 

Portsan ruokatarjonnassa kebab-pizzeriat dominoivat yhä, mutta vastarintaliike on aluillaan. Vanhaan grillikioskiin asettautunut VG Wok tarjoilee maukasta vietnamilaistyylistä kasvisruokaa annoskoossa, jolla Aasiassa ruokitaan koko perhe. Portsasta aloittanut nuorten yrittäjien idea grillikioskien uusiokäytöstä on sittemmin laajentunut paikalliseksi ketjuksi. Tofu bao, Bo xa ot sekä kesäkääryleet ovat varmoja ja takuulla rahanarvoisia valintoja.
Kahvin, sämpylät ja klassikkomunkit kannattaa napata mukaansa yli 100-vuotiaasta Kosken leipomosta. Ovela tyhjentää laarit ennen sulkemista ja suuntaa sokerihumalaiselle piknikille.

Entä se Port Arthurin nimi? Tuhannen talouden asuttama alue on nyt arvossaan, mutta aikanaan se oli halpa ja ahtaasti asutettu vuokralaisalue. Se sai nimensä rakennusaikana, viime vuosisadan alussa käydyn Venäjän ja Japanin sodasta, joka syttyi, kun Venäjän laivasto pommitti Mantsuriassa sijainneen Port Arthurin satamakaupungin.

arvoravintola.fi
vgwok.fi
koskenleipomo.fi

3. Kakolan reissu

Kakolanmäki tunnettiin viime vuosikymmenelle saakka maan kovimpana pidetyn vankilan sijaintipaikkana. Arvoitukseksi jää, miksi yksi kaupungin upeimmista kukkuloista näköaloineen nähtiin sopivaksi paikaksi rangaistuslaitokselle.
Nyt Kakolanmäki on saanut uuden elämän kaupungin uusimpana asuinalueena. Mäki on vetänyt puoleensa myös tukun kaupungin mielenkiintoisimpia kulinaaritoimijoita. Kaskis-ravintolan rouheampi sisarravintola Kakolanruusu veti mäellä herkkusuita jo, kun se oli rakennustyömaiden ympäröimä. Paikan jaettavissa ruoissa on rosoa ja riskinottoa. Keittiö osaa kasvikset ja kalat, elävä tuli on aktiivisessa käytössä kypsennyksessä.

Naapurustosta löytyy myös leipomo Bageri Å, joka sijaitsee vankilan entisessä yhteissaunassa. Leipomon hittituote on hapanleipäjuureen leivottu croissant. Sen voi nauttia vaikka naapurissa sijaitsevan kahvipaahtimo Fruktin kahvin kera. Kahvipaahtimon tuotteita kannattaa ostaa myymälästä myös kotiin.
Vankilan vanhassa suurkeittiössä sijaitsee kolmen kaveruksen ”naapurustopanimo” Kakola Brewing Company. Oluen panemisesta vastaava Peter Torniainen on hankkinut oppinsa muun muassa Suomenlinnan ja Mathildedalin panimoissa. Panimon valikoimaan kuuluu erityisen maukas, vadelmainen, matala-alkoholinen sour ale, Vautsi. Panimon yhteydessä toimii anniskelumyymälä Minibar & Shop. Rakenteilla on varsinainen maisteluhuone vankilan sisäpihalle.

Suomen Turku

Kakola Brewery

 

Kakolanmäelle voi kavuta joko sen naapurissa sijaitsevan Portsan suunnalta tai jokirannan puolelta. Jyrkkää nousua helpottamaan valmistui reilu vuosi sitten Suomen ensimmäinen ”kaupunkivinohissi” Funikulaari, jonka toimintakatkokset ovat kirvoittaneet sittemmin rikkaan vitsiperinteen ympärilleen.
Kakolanmäellä voi myös yöpyä. Huoneistohotelli Forenom Kakolanmäki saa seuraajan, kun hotelli Kakolan on määrä avautua kesän aikana.

kakolanruusu.fi
bakerio.fi
kakolabrewing.com
fruktcoffeeroasters.com
kakola.fi

4. Ostokset kainaloon ja piknikille mäelle tai joelle

Turun Kauppatorin suurremontti jatkuu ja aiemmin maan suurin ja vilkkain kauppatori on nyt aavistus entisestään. Torille kannattaa vaivautua silti, sillä tarjolla on yhä muutamia maamme laadukkaimpia tuottajia ja osaavimpia kauppiaita.

Turun seutu on Suomen merkittävimpiä puutarhakeskittymiä, joten sopii kuvaan, että vihannesten herkullisuudella kisailevat sisarusten pitämät Sorrin puutarha ja Deliverde, joka tunnetaan myös monien Helsingin huippuravintoloiden tavaratoimittajana. Takuutuoreet kalat ja herkulliset valmisteet löydät Kalapojilta. Tannisten kotileipomon omenaleivos on paikallinen klassikko, jota kelpaa viedä kotiinkin.

Piknikeväiden hankintaan vaihtoehto torille on Suomen vanhin ostoskeskus, vuonna 1896 avattu kauppahalli. Lihavalmisteet voi napata mukaan Lundénin lihasta tai perinteikkäästä Lihaliike Jokisesta. Mainioita ostospaikkoja ovat myös Herkkunuotta ja Kalaliike Wallin. Molemmat tarjoavat myös suosittua ja kohtuuhintaista lounasta. Perinteikkäästä Nurmi & Sulosen leipomosta voi napata mukaansa Suomen parhaimpiin kuuluvan lihapiirakan tai piispanmunkin, jota monissa Suomen kaupungeissa kutsutaan erheellisesti ja turkulaisia loukkaavasti berliininmunkiksi.

Turkulaisen nurkkapatriotismin aiheuttaessa ahdistuskohtauksen, eurooppalaisemmat eväät piknikille voi hankkia korttelin päässä kauppahallista sijaitsevasta Italian herkut -kaupasta.

Suomen Turku ja kauppatori

Turun kauppatori

 

Kun kori on täytetty asiaankuuluvilla herkuilla, on aika suunnata piknikille. Turun kukkuloista eväsretkiystävällisimpiä ovat Vartiovuorenmäki ja Samppalinnanmäki. Jälkimmäisellä on myös maauimala. Pienemmällä kapuamisella pääsee Turun taidemuseon takana sijaitsevan Puolalanpuiston nurmelle.

Yllätysveto on viettää piknik vetten päällä. Tämä onnistuu lainaveneellä. Låna Båtin sähköisillä piknik-veneillä retkelle pääsee 2–8 henkilöä kerralla. Venettä ohjataan itse, ja se vuokrataan tunti kerrallaan. Lähtöpaikka on jokirannassa aivan Linnankadun alussa. Mukaan voi ostaa viereisestä kahvilasta myös valmiin piknikkorin, mikäli ostokset on jäänyt tekemättä.
Jos ajatus veneen ohjaamisesta tuntuu liialliselta, hauskan vaihtoehdon tarjoaa jokea pitkin yläjuoksulta alajuoksulle kulkeva Jakke Jokilautta.

turku.fi/turun-uusi-kauppatori
kauppahalli.fi
italianherkut.fi
lanaturku.fi
jokilautta.fi

5. Huviloiden Ruissalo

Alajuoksulla Aurajoki muuttuu kuin huomaamatta mereksi. Kaupungin edustalla, sataman naapurissa sijaitseva Ruissalon saari tarjoaa mukavan lähiretkikohteen. Ruissalon saari on 1800-luvun huviloineen, tammilehtoineen, luontopolkuineen ja uimarantoineen kesäpäivän klassikkokohde. Viileänä päivänä voi hikoilla hienossa Kasvitieteellisessä puutarhassa. Helteellä kannattaa jatkaa seitsenkilometrisen saaren kärkeen Saaronniemeen, jossa on paras uimaranta, nuotiopaikkoja, yleisiä saunoja sekä leirintäalue.

Ruissalo tunnetaan Euroopan vanhimmasta rockfestivaalista. Tänä vuonna Ruisrockia ei Ruissalon Kansanpuistossa järjestetä. Sen sijaan kannattaakin suunnata saarelle johtavan sillan läheisyydessä sijaitsevalle Ruissalon telakalle. 1800-luvun lopulta 1950-luvulle toiminut Åbo Båtvarf (Turun veneveistämö) oli aikanaan suurin veneveistämö Pohjoismaissa. Vielä 1930-luvulla sen Hai-veneet olivat yksi tunnetuimmista suomalaisbrändeistä maailmalla. Alfons Håkans-varustamo on tehnyt kulttuuriteon luomalla entisestä venetelakasta kiehtovan tapahtuma-alueen.
Ruissalon telakalta löytyy vierasvenesatama ja muutama käsityöverstas. Laadukkaita pitsoja meren äärellä tarjoaa Zaké Pizzeria & Wine Bar, joka aukeaa tänä kesänä uudella konseptilla. Tähän asti ravintolan italialaiset pitsakokit ovat tulleet Turkuun vuosittain kesätöihin. Toivottavasti myös tänä kesänä.

Ruissaloon pääsee keskustasta kävellen, bussilla tai (kaupunki)fillarilla. Elämyksellisin kyyti on Föli-lautta. Föli-matkan voi maksaa Turun julkisen liikenteen matkakortilla ja mukaan voi ottaa polkupyörän.

Suomen Turku

Airiston purjehdusseuran klubitalo Pikisaaressa

puutarha.utu.fi
ruissalontelakka.fi

4 x lisävinkit Turkuun

Kävelykierrokset

Salaperäinen Turku sekä muut suositut opastetut teemakävelykierrokset.
visitturku.fi

Paras hampurilainen

Kaupungin paras burgeri oluen tai kuohuviinin kera tarjoillaan Turun linnan naapurissa Linna Burgers & Coffee -kioskissa.
linnaburgers.fi

Drinkki korkeuksissa

Näköaladrinkille voi suunnata Kauppatorin laidalle Wiklund-tavaratalon katolle Walo Rooftop -baariin.
raflaamo.fi/fi/turku/walo-rooftop-bar

Retki

Seilin kauniilla saarella on karmiva historia. Lepratautisten karkotuspaikkana aikanaan toimineessa saaressa toimi vuoteen 1962 saakka naisten mielisairaala. Opastettuja kierroksia ja museo. Tunnin merimatka Aurajokirannasta.
visitseili.fi

TIESITKÖ?

Turku-nimi juontaa munaisvenäjän kauppapaikkaa merkinneestä sanasta turgu. Kaupungin vanhin keskus oli maanteiden yhtymäkohta, tori, ei turku. Se sijaitsi toisella puolella jokea kuin nykyinen Kauppatori.

Vastaavia artikkeleita

50 + 5 terassi- ja ravintolasuosikkia kesään

14.06.2021 Viinilehden toimitus

Top 5 piknik-viinit – nämä viinit haluat pakata mukaasi!

25.05.2021 Viinilehden toimitus

3 x vappuvalkkari – viinivinkit vapun viettoon

22.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä