viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Leyda Reserva Riesling
Kaupallinen yhteistyö

Viña Leyda – Huippuviinejä Tyynen valtameren rannalta

Kaupallinen yhteistyö

15.06.2020 Viinilehden toimitus

Viña Leyda on yksi Chilen palkituimmista viinitaloista, eikä ihme. Merellisessä, viileässä ilmastossa kasvaneet rypäleet tuottavat raikkaita ja tasapainoisia viinejä – juuri sellaisia, jotka hurmaavat nyt viininystäviä ympäri maailmaa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

”Koska tarhamme sijaitsevat niin lähellä Tyyntä valtamerta, tarkalleen vain neljän kilometrin päässä rannasta, täällä on aina aamuisin hyvin sumuista. Kello kahdelta sumu hälvenee, uskokaa pois”, sanoo Tomás Rivera, joka vastaa Viña Leydan viljelystä ja tarhoista.

Ja oikeassa hän onkin. Iltapäivästä sumu katoaa ja paljastaa samalla Maipo-joen kauniin laakson sekä sen takana siintävän valtameren.

Vaikka Leydan laakso sijaitsee vain reilut 90 kilometriä Santiagosta länteen, ilmasto poikkeaa täysin pääkaupungin helteistä. Täällä päivälämpötilat vaihtelevat huomattavasti vähemmän ja vuodenaikojen lämpötilaerot ovat pienempiä. Etelä-Amerikan länsirantaa kulkevan Humboldt-merivirran tuoma kosteus tuntuu tarhoilla kesälläkin.

Leyda vuoret

”Ilmankosteus sekä punaisesta savesta, irtonaisesta kiviaineksesta ja kaiken alla olevasta graniitista muodostunut maaperä vaikuttavat yhdessä siihen, että rypäleiden aromit kehittyvät upeiksi, tasapainoisiksi ja mehukkaiksi”, Tomás sanoo ja jatkaa:

”Ilmaston vaikutuksesta rypäleet myös kypsyvät hitaasti, mikä ylläpitää niiden luontaista hapokkuutta.”

Leydan tarhoilla viljellään tällä hetkellä kuutta eri viileän ilmaston lajiketta. Ylivoimaisesti eniten Pinot Noiria ja Sauvignon Blancia, mutta tarhoilla kasvaa myös Chardonnayta, Syrahia, Sauvignon Grisiä ja Rieslingiä.

Tomás Rivera korostaa tarhatyöskentelyn tärkeyttä.

”Meidän on tunnettava jokaisen tarhamme mikroilmasto ja maaperä mahdollisimman tarkasti. Haluan, että jokaisen tarhamme rypäleet edustavat kasvupaikkaansa parhaimmalla mahdollisella tavalla.”

Leyda viinintekijät

Palkittu viinintekijä ja palkitut viinit

Viviana Navarrete on toiminut Viña Leydan pääviinintekijänä jo 13 vuotta. Näiden vuosien aikana hän on saanut paljon tunnustusta erityisesti taitavuudestaan, intohimoisesta tavastaan tehdä töitä sekä innovatiivisista viininvalmistustavoistaan. Wine Enthusiast lehti valitsi hänet äskettäin yhdeksi maailman tärkeimmäksi viinintekijäksi ja MW Tim Atkin nimesi hänet tänä vuonna Vuoden viinintekijäksi. Nämä tunnustukset ovat tietenkin myös vaikuttaneet siihen, että Leydasta on tullut viime vuosien aikana Chilen rannikolla sijaitsevista viinitiloista kaikkein palkituin. Tilan arvostus ja sen viinien suosio on kasvanut vuosi vuodelta – eikä taantumista näy.

Viviana Navarrete harrasti nuorena keihäänheittoa ja urheilijatausta näkyy hänen nykyisessä työssäänkin periksiantamattomuutena ja täydellisyyden tavoitteluna.

”Olen äärimmäisen tarkka siitä, että viinit maistuvat juuri siltä, miltä niiden haluan maistuvan. Viljelemme köynnöksiä ainutlaatuisella viileällä alueella aivan valtameren äärellä, joten haluan sen myös välittyvän viineistämme. Viiniemme tulee olla raikkaita, mineraalisia, puhtaita, tasapainoisia ja laadukkaita.

Leyda viinintekijät

Uusia upeita makuja Leydan laaksosta

Leydan viinit ovat hurmanneet monen suomalaisenkin viininystävän. Myös Viinilehti on arvioinut useita tilan viinejä neljän tai viiden tähden arvoisiksi, ja vuonna 2018 Leydan Single Vineyard Las Brisas Pinot Noir 2016 voitti Viinilehden arvostetun Vuoden punaviini -kategorian.

Nyt kesäkuussa suomalaisia viininystäviä hellitään uudella Leydan Reserva Rieslingillä, joka tulee Suomessa myyntiin ensi kertaa. Tämä raikas ja eloisan hapokas viini tulee tilan El Granito -tarhalta, joka sijaitsee vain neljän kilometrin päässä Tyynestä valtamerestä. Viini on erinomainen esimerkki alueen ainutlaatuisesta terroirista sekä huippuunsa hiotusta tarha- ja kellarityöskentelystä.

Leyda viinipullot

Juhannuksen grillaukseen ja piknik-koriin:

Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc 2018

Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc 2018

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2018

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2018

Leyda Reserva Riesling 2019

Leyda Reserva Riesling 2019

Viinilehden arviot:

Leyda Reserva Riesling 2019

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini San Antonio
12,48 €
0,75 l
Löytö
Lue lisää

Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc 2018

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini San Antonio
14,49 €
0,75 l
Edullinen ostos
Lue lisää

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2018

Alkon tuotenro 1:

Punaviini San Antonio
15,98 €
0,75 l
Löytö
Lue lisää

 

Lue lisää

Australialainen pioneeri Wynns Coonawarra Estate

Kaupallinen yhteistyö

26.02.2024 Viinilehden toimitus + kuvat Wynns Coonawarra Estate

Kannucocktailit: Limoncello Spritz ja Italialainen jäätee

16.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Laura Riihelä

Valkoinen grillikesä: pruuvissa portugalin valkoviinit

13.06.2023 Christina Suominen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä