Ihmiset

Viinintuottajien koronapäiväkirjat: Ainoa Winery

04.06.2020 Viinilehden toimitus + kuvat Tiiu Kaitalo

Viinintuottajien koronapäiväkirjat on juttusarja, joka pureutuu viinintekijöiden arkeen nyt korona-aikana. Juttusarjassa vierailee useita eri viinintuottajia maailman eri kolkista. Lue mitä viinitiloilla tapahtuu COVID 19 -pandemian myllerryksessä!

Ainoa Winery on pieni marjaviinien tuottaja Hollolassa. Viinit valmistetaan pääosin suomalaisista marjoista ja eurooppalaisin viininvalmistusmenetelmin. Viinit heijastavat pohjoisten metsien “terroiria”. Ainoa Wineryn viinit ovat voittaneet monia kansainvälisiä palkintoja, tuoreimpana Embla Nordic Food Artisans of the year 2019 -palkinnon viime vuonna. Kysymyksiin vastasi David Cohen, Ainoa Wineryltä.

Viinintuottajien koronapäiväkirjat

Miten poikkeustilanne on vaikuttanut toimintaanne?

Toimintamme on hyvin tehokasta ja pyöritämme viinitilaa kahden henkilön voimin, joten muutoksia työskentelyyn on tullut suhteellisen vähän. Suurin muutos on, että kaikki tastingit ja tapahtumat on peruttu.

Myynnit ovatkin sitten toinen juttu. Melkein kaksi kolmasosaa myynneistämme on tullut ravintoloista tai liittynyt jollain tavalla turismiin. Osasimme siis odottaa myyntien laskua, mutta ihan tälläiseen emme kuitenkaan osanneet varautua. Toukokuun alussa myyntimme oli laskenut yli 90 prosenttia ja jouduimme pyytämään apua jopa viinejä rakastavilta asiakkailtame ja some-yleisöltä.

Oletteko kehittäneet uusia toimintatapoja selvitäksenne tilanteesta?

Olemme tutustuneet laajasti viinitilojen toimintaan muualla maailmassa, mutta lähes kaikki muualla toimineet menetelmät ovat Suomessa laittomia, kuten verkosta tilaaminen, suoranouto ja kotiintoimitus.

Haimme valtion tukirahoitusta ELY-keskukselta, mutta jouduimme harkitsemaan tarkkaan, onko meillä siihen edes varaa. Tukirahoitus voidaan käyttää vain uusiin projekteihin, ei jo olemassa oleviin kustannuksiin ja tämä asettaa meidät vähän erikoiseen sudenkuoppaan. Toisaalta se antaa meille mahdollisuuden panostaa tulevaan ja myös työllistäisi muita suomalaisia projektin puitteissa.

Onko pandemialla ollut positiivisia seurauksia?

Olen luonteeltani optimistinen, mutta pandemiasta on hyvin vaikea löytää mitään positiivista. Ainut asia, mitä keksin, on uudenlainen huomio paikallisia yrityksiä kohtaan. Saimme uskomattoman hienon vastaanoton asiakkailtamme, kun pyysimme heiltä apua. Se toi kirjaimellisesti kyyneleet silmiin.

Millaiset ovat päivittäiset rutiininne? Eroavatko ne normaalista tähän aikaan vuodessa?

Kevät on viinitilalla rauhallista aikaa, joten sen suhteen ei ole suuria muutoksia. Kevät ja alkukesä ovat myös hyvää aikaa edistää uusia tuotekehitysprojekteja.

Työskentelen lisäksi osa-aikaisesti insinöörinä Mobidiag -yrityksessä. Yritys tuottaa suurimman osan Suomessa käytetyistä Covid-19 testauslaitteista ja toimittaa niitä myös Ruotsiin ja Ranskaan. Työni tämän tyylisten laitteiden suunnittelijana tuli valmiiksi pari vuotta sitten ja toimin tällä hetkellä lähinnä teknisenä tukena, pysyttelen etätöissä ja annan tilaa laboratoriohenkilökunnalle ja tuotantotiimille tehdä työnsä hyvin.

Millaisia ajatuksia sinulla on tulevaisuudesta?

Optimistina uskon, että Ainoa selviää tästä kriisistä ja jossain vaiheessa myyntikäyrät lähtevät nousuun. Vuodesta 2014 olemme työskennelleet sen viestin eteenpäin viemiseksi, että myös suomalaisista raaka-aineista voi valmistaa erittäin laadukasta viiniä Suomessa. Viesti alkaa mennä myös pikkuhiljaa perille.

Uskon, että suomalaiset marjaviinit tulevat olemaan tärkeä osa pohjoismaista keittiötä ja ruokakulttuuria. Marjaviinitiloja tulee Suomeen lisää ja marjaviinit tulevat olemaan tärkeä osa täydellisiä viini-ruoka-yhdistelmiä ravintoloissa ympäri Pohjoismaita.

Rakastan rieslingiä, mutta en joka päivä. Kokeile rohkeasti uusia makuja – myös viinejä, jotka eivät ole tehty rypäleistä. Saatat yllättyä positiivisesti! Terveisiä kaikille suomalaisille viininrakastajille ja sydämelliset kiitokset kaikille meitä tukeneille!

Terveiset viininrakastajille:

Vastaavia artikkeleita

Viinintuottajien koronapäiväkirjat: Azienda Agricola Ciccio Zaccagnini

06.08.2020 Viinilehden toimitus

Viinintuottajien koronapäiväkirjat: CoolHead Brew -panimo

23.07.2020 Viinilehden toimitus

Viinintuottajien koronapäiväkirjat: Schloss Johannisberg

16.07.2020 Viinilehden toimitus