Opi viineistä

Edelleen trendikkäät rieslingit – valitsimme suosikkimme Alkon tilausvalikoimasta

16.06.2020 Ulla Häkkinen

Rieslingien suosio jatkuu, ja miksikäs ei. Puhdaspiirteisen raikkaiden ja kuivien rieslingien laatu on nyt parempaa kuin koskaan!

Riesling-lajike ilmentää vahvasti kasvupaikkansa maaperää, mikä maistuu laatuviineissä mineraalisuutena. Kovin kuumassa Riesling ei viihdy, vaan vaatii pitkän, viileän kasvukauden. Saksassa Mosel tuottaa tyylipuhtaimpia rieslingejä, vaikka lajike menestyykin maan lähes kaikilla alueilla. Ranskan Alsace ja Itävallan Wachau ovat muita tunnettuja eurooppalaisia rieslingalueita. Rypäle on rantautunut myös Australiaan ja myös Etelä-Afrikka, Uusi-Seelanti ja Yhdysvaltojen Washington State tuottavat upeita rieslingejä.

Rieslingistä tehdään uskomattoman erityyppisiä viinejä. Rieslingit ovat parhaimmillaan ilman pehmentävää malolaktista käymistä ja ikääntymistä tammitynnyreissä. Perinteisissä viinintuottajamaissa kuten Itävallassa on nyt trendikästä suodattaa rieslingit vain hyvin kevyesti, jotta suutuntuma olisi runsaampi. Runsaammat rieslingit voivat ikääntyä vuosikausia ja niihin kehittyy usein herkullisen moniulotteisia aromeja.

Tiesitkö?

Viiniarvioiden kuvailu ”petrooli” on yksi kehittyneen rieslingin tyypillisistä aromeista ja positiivinen ilmaisu.

Pruuvasimme Alkon tilausvalikoiman noin 20 euron rieslingejä ympäri maailmaa. Tasapainoisimmat rieslingit tulivat tällä kertaa Euroopasta.

Top 3

1. Dr. Bürklin-Wolf Riesling trocken 2018

Dr. Bürklin-Wolf, Qualitätswein Pfalz, Saksa, Tilausvalikoima 942041, 19,98 €

Riesling

Väri: Syvä sitruunan keltainen, häivähdys kultaa, hieman kehittynyt. Paksut, hidasliikkeiset valumat.

Tuoksu: Intensiivinen, viehättävä. Vivahteikkaasta tuoksusta voi löytää hillottua sitruunankuorta, persikkaa ja hunajaa. Siinä on myös reilua petroolisuutta ja vahamaisia sävyjä.

Maku: Runsas, lähes kuiva. Keskitäyteläinen, syvä maku täyttää kypsällä hedelmäisyydellään suun, siitä voi aistia kypsien sitrushedelmien lisäksi persikkaa ja sen kiveä sekä mineraalisuutta. Mehukas, tasapainoinen hapokkuus raikastaa runsasta makua. Viini jättää pitkään maistuvan, hunajaisen jälkimaun.

Ruoka: Viini läpi aterian! Voissa paistettua kuhaa ja uusia perunoita.

Pisteet: *****, enemmän kuin hintansa arvoinen, valmis juotavaksi

2. Groote Post Riesling 2016

Groote Post, Darling, WO Western Cape, Coastal Region, Etelä-Afrikka, Tilausvalikoima 954517, 17,99 €

Riesling

Väri: Kehittynyt, kullan keltainen. Raskasliikkeiset valumat.

Tuoksu: Jo kehittynyt, avoin ja reilun petroolinen. Kypsän hedelmäisessä tuoksussa on reilusti sitruksista greippisyyttä ja trooppista hedelmäisyyttä; tuoretta ananasta ja persikkaa. Siinä on myös hunajaisen mausteisia, kukkaisia sävyjä.

Maku: Kypsä ja runsas, puolikuiva. Lähes täyteläiseen makuun tuo eloa hillottua sitruunaa muistuttava, pehmeä hapokkuus. Maussa on kypsän trooppisen hedelmäisyyden lisäksi reilusti mehiläisvahamaista aromikkuutta ja inkivääriä. Viini jättää pyöreän ja tiiviin, pitkään maistuvan jälkimaun.

Ruoka: Inkiväärillä ja soijalla maustettua parsa-jauhelihapaistosta.

Pisteet: ****, laatu vastaa hintaa, valmis juotavaksi

3. Domäne Wachau Riesling Federspiel Terrassen 2019

Domäne Wachau, Niederösterreich, Wachau, Itävalta, Tilausvalikoima 913497, 15,99 €

Riesling

Väri: Kristallinkirkas, vaalean viherkeltainen, nuori. Hentoa hiilidioksidia havaittavissa.

Tuoksu: Nuori, primääriset aromit korostuvat. Melko hillitystä, puhdaspiirteisestä tuoksusta voi aistia kirpeää sitrushedelmää. Siinä on myös vihreää granny smith -omenaa, aprikoosia ja hentoa kukkaisuutta.

Maku: Kuiva. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromit ja siinä on erityisesti omenaisia sävyjä. Sitruunainen, reilusti suun kostumaan saava hapokkuus tekee kokonaisuudesta raikkaan ja saa ruokahalun heräämään. Viini jättää hennon vahamaisen, kohtuullisen pitkän, puhtaan jälkimaun.

Ruoka: Graavattua siikaa ja marinoituja kesän kasviksia.

Pisteet:****, laatu vastaa hintaa, valmis juotavaksi

—————-

Charles & Charles Riesling 2017

Charles & Charles Winery, Washington, Yakima Valley, USA, Tilausvalikoima 939217, 16,76 €

Riesling

Väri: Kuulas, vaalean oljenkeltainen, häivähdys vihreää. Hyvä intensiteetti, paksuhkot valumat.

Tuoksu: Nuorekas, puhdaspiirteinen. Hillitty, hedelmävetoinen tuoksu tuo mieleen päärynän, vihreät omenat, persikan ja kypsät sitrushedelmät. Siinä on myös kevyttä kukkaisuutta, hentoa yrttisyyttä ja orastavaa petroolia.

Maku: Puolikuiva, erittäin hedelmäinen. Keskitäyteläinen, kypsän hedelmäinen maku ja pieni makeus ovat sulassa sovussa ja tasapainossa runsaan, mehukkaan limesitruunaisen hapokkuuden kanssa. Viini jättää poskia vuoraavan, ruokahalun herättävän, viheromenaisen jälkimaun.

Ruoka: Sushia ja vähän maustetuimpia aasialaisen keittiön herkkuja.

Pisteet: ****, laatu vastaa hintaa, valmis juotavaksi

Laurent Vogt Riesling 2017

Earl Laurent Vogt, AC Alsace, Ranska, Tilausvalikoima 924317, 21,75 €

Riesling

Väri: Vaalea, voikukan keltainen, vihrein vivahtein. Paksuhkot valumat.

Tuoksu: Kypsä, hieman kehittynyt, tyylipuhdas. Leveän hedelmäinen, raikas ja kukkainenkin tuoksu viestii vahvasti hillotusta omenasta, hunajasta ja sitruunacurdista. Tuoksusta voi aistia myös yrttejä kuten rosmariinia ja vivahteita alkavasta petroolisuudesta.

Maku: Lähes kuiva, pyöreä. Tuoksun aromit seuraavat tarkasti makuun, tuoden mukaan myös hillotut appelsiinin kuoret. Keskitäyteläinen, hieman öljymäinen maku saa ryhtiä suun reilusti kostumaan saavasta, tasapainoisesta hapokkuudesta. Viini jättää tiiviin, mehiläisvahamaisen, kukkaisenkin jälkimaun.

Ruoka: Klassinen ranskalainen bouillabasse.

Pisteet: ****, laatu vastaa hintaa, valmis juotavaksi

Wolf Blass Gold Label Riesling 2017

Wolf Blass, Eden Valley, Australia, Tilausvalikoima 948686, 21,49 €

Riesling

Väri: Heleän sitruunankeltainen, jo häivähdys kultaa. Paksut, raskasliikkeiset valumat.

Tuoksu: Avoin, kehittynyt. Aromikkaasta, hillotun sitruksisesta, hennon petroolisesta, kypsän hedelmäisestä tuoksusta voi aistia keltaista omenaa, greipin kuorta ja hunajamelonia. Siinä on myös valkoisia kukkia ja liituista mineraalisuutta.

Maku: Kuiva, raikas. Keskitäyteläinen, varsin runsas, kypsän hedelmäinen, mehiläisvahainen maku saa tarvittavaa ryhtiä suussa suorastaan räjähtävästä sitruksisesta hapokkuudesta, joka saa suun reilusti kostumaan. Viini jättää greippisen, kohtuullisen pitkään maistuvan, mineraalisenkin jälkimaun.

Ruoka: Grillattuja jättikatkarapuja ja sitruuna-hollandaisekastike.

Pisteet: ***, kallis laatuunsa nähden, valmis juotavaksi

Vastaavia artikkeleita

Vuoden 2020 viinitrendit – 3 x suosikkiviini, joista vuosi muistetaan

21.01.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock ja Elina Simonen

Rapukauden maistuvin rapukeitto ja vivahteikas uutuus-riesling – rapujuhlat voivat alkaa!

Kaupallinen yhteistyö

06.08.2020 Viinilehden toimitus

Itävaltalainen Riesling ja Grüner Veltliner maistuu suomalaisille

Kaupallinen yhteistyö

16.07.2020 Viinilehden toimitus