Ihmiset

Antti Luusuaniemi – Kesä alkaa saunan lämmittämisellä ja ruoan valmistamisella avotulella

18.06.2020 Pirjo Houni + Kuva Petri Mast

Näyttelijä Antti Luusuaniemen kesään kuuluvat savustetut kalat ja unkarilaiset valkoviinit. Parin tunnin savustusoperaation aikana ehtii vaihtaa kuulumiset sukulaisten kanssa.

Mitä ruokaa himoitset juuri nyt?

Savustettua kotimaista kalaa, kuten lohta, nieriää tai ahventa. Kesäloma alkaa yleensä sillä, että pääsee lämmittämään saunaa ja valmistamaan ruokaa avotulella. Perhejuhliammekin, kuten äidin syntymäpäiviä, vietämme usein savustamalla kalaa lapsuudenkotini pihagrillissä. Isä käy hakemassa Hyvinkään torilta tuoreet ainekset.

Mitä juomaa nauttisit sen kanssa?

Rasvaisen lohen kanssa sopisi hyvä chardonnay. Rieslinghän toimii aina hyvin, vaikkapa unkarilainen Olas Riesling, jos sitä vain on saatavilla. Miksei lohen kanssa kävisi tamminen samppanjakin. Ja olut maistuu aina kotimaisten kalojen seurana.

Lempiviinisi?

Meillä on unkarilaisen vaimoni Lilin kanssa Balaton-järven pohjoispuolella kesäpaikka, jossa vietämme taas heinäkuussa aikaa. Se on vanhoine tulivuorineen vulkaanista aluetta ja maaperältään mineraalista. Siellä kasvavasta unkarilaisesta Furmint-rypäleestä valmistetut viinit ovat suosikkejani. Ne ovat vähän arvaamattomia ja jännittäviä, eivätkä ihan helpoimmasta päästä, mutta kun osuvat omaan makuun kohdalleen, niin ai, ai! Toisinaan niitä on ollut myynnissä Alkossakin.
Myös rosee kuuluu kesäjuomiini. Se on unkarilaistenkin suosiossa, ja paikalliset tekevät siitä omia versioitaan lisäämällä viiniin soodavettä.

Rakkaimmat ruokaan liittyvät muistosi?

Ne liittyvät savustamiseen ja koko perheen yhdessäoloon. Ensin tehdään avotuli, odotellaan tunnin verran ja sen jälkeen laitetaan savustuspönttöön kalat. Sitten annetaan kalojen savustua noin 45 minuuttia. Parin tunnin operaation aikana ehditään isän ja veljen kanssa vaihtaa samalla kuulumiset.
Hyvinkäällä lapsuudenperheen kasvimaalta saadaan aterialle uudet perunat. Ruuanvalmistus syömisineen toimii samalla rauhoittumishetkenä.

Millaisissa ravintoloissa käyt mieluiten?

Helsinkiläinen Finnjävel kuuluu suosikkeihini. Ennen fine dining -ravintolana tunnettu paikka on nyt uusissa tiloissa, ja siellä voi syödä rennomminkin. Kotimaisten kalojen valikoima on erinomainen.
Ravintola Demoon vien vaimoni romanttiselle illalliselle. Siellä on valtavan hyvä keittiö, mutta paikka on myös sopivasti intiimi. Intiimi tunnelma syntyy rauhallisesta ilmapiiristä, pehmeästä akustiikasta ja kivasta valaistuksesta.
Seuraavaksi toiveissani on päästä tutustumaan Espoon Keilaniemeen Nesteen torniin avattuun Lucy in the Sky -näköalaravintolaan, jonka keittiötä olen kuullut kehuttavan.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi luotsaa Hyvinkäällä järjestettäviä Red Carpet -festareita 27.–30.8.2020. Jo neljättä kertaa pidettävillä festivaaleilla esitetään vuoden kiinnostavimpia kotimaisia elokuvia. Intohimon aika -sarjassa on nähtävissä myös vanhempia teoksia vuosikymmenten takaa.
Villatehtaan konserteissa esiintyy viikonvaihteen aikana suomalaisia huippuartisteja.

 

Vastaavia artikkeleita

Viinilehden Vuoden roseeviini 2020 on valittu

14.05.2020 Juha Berglund, Antti Rinta-Huumo + Kuva Laura Riihelä

Top 3: Roseekuohuviinit

21.04.2020 Antti Rinta-Huumo + Kuva Laura Riihelä

Top 5: Kevään roseeviinit

18.03.2020 Kalle Naatula + Kuvat Laura Riihelä ja Alko